Korkutan Koronavirüs Açıklaması: Yeni Bir Tür Daha Tespit Edildi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Korkutan Koronavirüs Açıklaması: Yeni Bir Tür Daha Tespit Edildi

Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19 kökeniyle alakalı incelemelerde bulunmak üzere perşembe günü Çin’e gideceğini belirten Ghebreyesus, “Tıpkı Kovid-19 aşılarının (etkinliğini ve güvenliğini) araştırmayı ve kullanıma sunmayı dört gözle beklediğimiz gibi kökeni üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.


Uluslararası bilim adamları ekibi, Kovid-19’un kökenleri üzerine Çinli meslektaşları ile bilimsel araştırmalara katılmak ve bunları incelemek için Çin’e seyahat edecek olmalarından memnuniyet duyuyoruz.”

Ghebreyesus, misyona katılan Avustralya, Danimarka, Almanya, Kenya, Japonya, Hollanda, Katar, Rusya, Sudan, İngiltere, Amerika, Vietnam ve Çinli bilim adamlarına teşekkür etti.

Dünya Sağlık Örgütü bilim heyeti Vuhan kentinde virüsün kökenini belirlemek için çalışmalar yapacağını anlatan Ghebreyesus, “Bilimsel kanıtlar hipotezleri yönlendirecek ve bu da daha uzun vadeli çalışmalar için temel oluşturacak.

Bu yalnızca Kovid-19 için değil, küresel sağlık güvenliğinin geleceği ve pandemi potansiyeli olan yeni ortaya çıkan hastalık tehditlerini yönetmek için de önemlidir.”

Ghebreyesus, heyete Çinli meslektaşlarıyla etkin çalışma alanı verilmesi çağrısı yaptı.

Japonya’da hafta sonu Kovid-19’un daha hızlı yayılan türünün varlığına dair Dünya Sağlık Örgütü’nü bilgilendirildiğini belirten Ghebreyesus, “Kovid-19 ne kadar çok yayılırsa, virüste yeni değişiklik (mutasyon) şansı da o kadar yüksek oluyor. En dikkati çekeni, virüsün bazı türlerin bulaşması artıyor görünmesidir.” uyarısında bulundu.

İngiltere ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nde aniden ortaya çıkan Kovid-19’un daha hızlı yayılan türünden sonra Japonya’da başka bir türün ortaya çıkmasının risklerini söyleyen Ghebreyesus, “Bu, Kovid-19 vakalarında ve hastaneye yatışlarda artışa sebep olabilir. Sağlık çalışanları ve kırılma noktasına yakın hastaneler için sorunlu bir durum.”

Ghebreyesus, 100 gün içinde tüm ülkelerde sağlık çalışanları ve yüksek risk altında olanlar için aşılama çalışmalarının başlaması için toplu taahhüt çağrısında bulundu.

Kovid-19 için yeni tedavilerin yolda olduğu ve ciddi hastaların dahi hayatının kurtarılabileceği bilgisini paylaşan Ghebreyesus, “Şimdi temel halk sağlığı önlemlerine her zamankinden daha çok riayet etmemiz gerekiyor.”

Ghebreyesus maske, mesafe, el hijyeni ve temizlik gibi temel kaidelere uyulması gerektiğini bir kez daha söyledi

Çin bilim heyetine engel çıkarmıştı

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus, 5 Ocak ‘tarihinde yaptığı açıklamada, Kovid-19’un kökenini araştırmak için Çin’e gitmesi beklenen uluslararası bilim adamların durumuna dair “Çinli yetkililerin Çin’e gidecek heyet için gerekli izinleri henüz tamamlamadığını öğrendik.

Ekibin iki üyesinin (Çin’e) yolculuklarına çoktan başlamış olması ve diğerlerin de son dakikada seyahat edememesi sebebiyle bu haber beni büyük hayal kırıklığına uğrattı.”

Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan ise vize sorununun Dünya Sağlık Örgütü bilim heyetinin Çin’e girişine engel olduğunu söylemişti.