KKTC’deki provokasyona Ersin Tatar’dan sert tepki « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

KKTC’deki provokasyona Ersin Tatar’dan sert tepki


GKRY’nin Limasol kentindeki İbrahimağa Köprülü Cami (Cedit Cami) gece saatlerinde molotof kokteyli ile hedef alındı. Rum basınında yer alan haberlere göre yerel saatle 01.15 sıralarında yaya olarak bölgeye gelen bir kişi molotof kokteylini camiye fırlattı, yangın çıktıktan sonra olay yerinden kaçtı. Caminin girişinde ve duvarlarında hasar meydana gelirken, Rum polisi olayla ilgili inceleme başlattı.Saldırının dün çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğu grubun Cuma namazı için caminin önüne halı sererek caddeyi kapatmasına ve ardından yaşanan olaylara tepki olarak gerçekleştirildiği öne sürüldü.

‘KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL’

Kıbrıs Vakıflar İdaresi (Evkaf) Genel Müdürü İbrahim Benter, Limasol’daki camiye gerçekleştirilen molotof kokteyli saldırıyı kınadı. Saldırı anında herhangi bir yaralanma olmamasının sevindirici olduğunu ifade eden İbrahim Benter, “Henüz kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından tarihi camimize ve dini değerlerimize yapılan bu saldırı kabul edilebilir değildir. Yaşanan elim olayı şiddetle kınıyor ve Rum yetkilileri saldırganları bir an önce yakalayarak gereken cezayı vermeleri için göreve davet ediyoruz” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRTürkiye düşmanı Menendez’den skandal öneri: Türk askeri ayrılsınHaberi Görüntüle

‘BİR KEZ DAHA REDDEDİYORUZ’

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Asım Akansoy ise yaptığı açıklamada, “Limasol’da Cedit Cami’ye kimliği belirsiz kişilerce yapılan saldırı nedeniyle son derece üzgünüm. Son dönemde Kıbrıs’ın her iki yanında inançlar üzerinden politik manevra yapma alışkanlığı gelişmeye başlamış ve bu tehlikeli alışkanlık dini mekanlar üzerinde baskı oluşturmaya başlamıştır. Bizler, Kıbrıs adasında yaşayan her inanca mensup kişinin özgürce inancını yaşaması ve kardeşlik hukukunu geliştirerek barış içerisinde bir arada var olması için dini inançlar ve mekanlar üzerinden politik manevra yapılmasını bir kez daha reddediyoruz. Güney Kıbrıs’ta bulunan güvenlik birimlerinin Cedit Cami’ye yapılan saldırıyı aydınlatmasının ve gerekli cezai soruşturmayı yürütmesinin bu açıdan son derece önemli olduğunu vurgulamak isterim. Her türlü provokasyon veya provokasyon algısına yol açacak adımların önlenmesi için gerekli soruşturmaların süratle yapılması ve kamuoyuna açıklanması gerektiğinin altını çizmek isterim” ifadelerini kullandı.

ERSİN TATAR’DAN TEPKİ

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, GKRY’nin Limasol kentindeki Köprülü İbrahimağa Köprülü Cami’ye (Cedit Cami) gerçekleştirilen saldırıya yönelik açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Tatar, saldırının kundaklama girişimi olduğunu belirterek, “Saldırı, demokrasi ve fikir özgürlüğü ile açıklanması mümkün olmayan, dünya üzerinde 2 milyardan fazla insanın inancına ve kutsal değerlerine yönelik yapılan düşmanca bir öfkenin tezahürüdür” ifadelerini kullandı. Tatar, “Unutulmamalıdır ki farklı kültürler ve dinler arasında hoşgörü, dünyevi barış ve uyumun temel taşıdır ve farklı inançlara mensup halkların birbirine olan saygısı ve anlayışı için elzemdir. Tarih boyunca birçok medeniyetin varlığını sürdürebilmesinin temel nedenlerinin başında dinler ve kültürler arası hoşgörü gelmektedir. Farklı dinlerin ve kültürlerin birbirini anlamaya ve saygı göstermeye yönelik çabaları, toplumsal huzurun korunmasını sağlar. Bu nedenledir ki yaşanan bu menfur saldırı, hoşgörü ve insanlığın ortak değerlerini koruma çabasını yönelik de bir saldırıdır aynı zamanda” ifadelerine yer verdi. Tatar, “Tarihi, dini ve kültürel varlıklarımıza yönelik saldırılar karşısında faillerin ivedilikle yargı karşısına çıkarılmasının gerekliliğine dikkat çekerken, bu türden çağ dışı saldırıların tüm dünya insanlığına yönelik bir tehdit olduğunu ve dünya barışını dinamitlediğinin altını çizmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN ÜSTEL: FAŞİZMİN KANITI

KKTC Başbakanı Ünal Üstel de camiye yönelik saldırıya tepki gösterdi. Üstel yaptığı yazılı açıklamada, “Limasol’da bulunan Cedit Cami’ye kimliği belirsiz kişiler tarafından molotof kokteyli ile düzenlenen saldırıyı üzülerek öğrenmiş bulunmaktayım. Bu çirkin saldırı özelde Güney Kıbrıs’ta yaşayan Müslüman kardeşlerimize, genelde ise tüm İslam alemine yapılmış bir saldırıdır. Yaşanan saldırıda can kaybı olmaması en büyük tesellimizdir. Kıbrıs adasında ezelden beri Kıbrıslı Türklere yönelik yapılan buna benzer İslam karşıtı tehditkar saldırılar, Rum tarafında egemen olan faşist zihniyetin varlığının bir ispatıdır” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRAnkara-ABD yakınlaşması rahatsız etti: Fransızlar cevapsız bırakmak istemiyor!Haberi Görüntüle

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Limasol kentindeki İbrahimağa Köprülü Camii’ne molotof kokteyli ile düzenlenen saldırıyı kınadı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Limasol kentindeki İbrahimağa Köprülü Camii’ne molotof kokteyli ile saldırı nedeniyle caminin girişinde ve duvarlarında hasar meydana geldi. KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Limasol’da bulunan İbrahimağa Köprülü Camii’ne yapılan çirkin saldırıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada “İbrahimağa Köprülü Camisi’ne dün gece molotof kokteyli ile yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. Rum yönetimi, Türk-İslam düşmanlığının göstergesi olan bu tür saldırılara karşı, geçmişte sayısız örneklerinde de yaşandığı gibi, gerekli önlemi almamakta, bu tür saldırılara karşı yeterli soruşturmayı yapmamakta ve suçluları hukuk önüne çıkarıp cezalandırmamaktadır. Rum yönetiminden, benzer alçak eylemlerin tekrarlanmaması için önlem almasını ve saldırganları bir an önce yakalayarak, hukuk önünde hesap sormasını bekliyoruz.” ifadeleri kullandı.

“Değeri görselden ibaret zannedenler, kutsalın duvarlarla sınırlı olduğunu düşünenler, ancak fikir cüceleri acizlerdir”

KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal da saldırıyı kınadı. Ünsal yaptığı yazılı açıklamada, “Güney Kıbrıs’ta bulunan Limasol İbrahimağa Köprülü Camisi’ne yönelik molotoflu saldırıyı şiddetle kınıyor, suçluların en kısa zamanda bulunup hak ettikleri caydırıcı cezalarla cezalandırılmasını talep ediyorum. Değeri görselden ibaret zannedenler, kutsalın duvarlarla sınırlı olduğunu düşünenler, hakikatin sesini matbuata saldırmakla kısacaklarını vehmedenler ancak fikir cüceleri acizlerdir. Güneş balçıkla sıvanmadığı gibi kilâb-ı akurun avazı bulutlara zarar vermez” dedi.