Karadeniz gazı dünya medyasında « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Karadeniz gazı dünya medyasında


Türkiye, yıllardır verdiği emeğin karşılığını dün Filyos’ta aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirilen törende Karadeniz’de bulunan gaz karaya resmen ulaştı. Söz konusu gelişme ise uluslararası medyada ses getirdi. Birçok ajans gelişmeyi ‘Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılıktan’ kurtulduğunu belirterek okuyucularına sundu.

 

‘ERDOĞAN BU OYUNU OYNAMAYI BİLİYOR’

Gün içerisinde Yunanistan’ın en önemli gazetelerinden olan Etnos gelişmeyi detaylı olarak okuyucularına sundu. Yaklaşan seçimler öncesi kritik bir vaat olarak görülen Filyos gazı hakkında gazete, ‘Erdoğan bu oyunu oynamayı biliyor’ diyerek gelişmeyi bir mat hamlesi olarak ifade etti.

‘MUHALEFET ŞAŞKIN’

Haberin devamında muhalefetin bu müjde karşısında şaşırdığını belirten gazete, doğal gazın ücretsiz dağıtılmasını ‘sarsıcı jest’ olarak gördü.

‘TÜM VATANDAŞLARA BEDAVA DOĞAL GAZ’

Yunan Proto Thema gazetesi, ‘Erdoğan, Türkiye seçime giderken tüm vatandaşlara bedava doğal gaz sunuyor’ başlığını tercih etti. Gazete, Türk tüketicilerin bir ay boyunca doğal gaza ücret ödemeyeceğini belirtti.

TASARRUF ORANI DİKKAT ÇEKTİ

Orda doğunun en büyük haber merkezlerinden Middle East Eye ise gelişmeyi kısa ve öz olarak manşetten verdi. Karadeniz gazının konutlara ücretsiz verileceğini belirten gazete, seçim öncesi Erdoğan’ın bu hamlesini ‘başarılı’ olarak yorumladı.

Öte yandan haberin devamında Türk halkının gaz ödemelerinin ayda yaklaşık 630 lira azaldığına vurgu yapıldı.

 

BLOOMBERG: ÖNCELİK İÇ PİYASADA

ABD’nin en büyük yayın kuruluşlarından biri olan Bloomberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün düzenlenen törende hane halkı için bir yıllığına doğal gaz faturalarında indirim sözü verdiğine dikkat çekti ve “Türkiye gelecekte doğal gazın bir kısmını Avrupa’ya ihraç edebilir ancak önceliğin iç piyasaya verileceği söyleniyor” ifadelerini kullandı.

TÜRK HALKI PARA ÖDEMEYECEK

Rus medyasının önemli gazetelerinden Kommersant gazetesi, Türk halkının bir yıl boyunca mutfaklarında kullanacakları gaz ve sıcak su tüketimi için para ödemeyeceğini yazdı.

Çin basınında çıkan haberlerde ise Türkiye’nin Karadeniz’deki gazı çıkarma çalışması ‘Ülkenin en önemli projesi’ olarak yorumlandı.

Hindistan’dan The Eastern Herald gazetesi Türkiye’nin Ramazan Bayramı ile birlikte ‘enerji bayramı’nı da kutladığına işaret etti. Haberin devamında ise Karadeniz’de bulunan gazın Türkiye’ye 35 yıl yeteceği belirtildi.

‘ERDOĞAN BÜYÜK PROJELERE ODAKLANDI’

Fransız radyosu rfi, Karadeniz kıyısındaki açılışı İstanbul muhabiri Anne Andlauer’le izledi, internet sitesinde ‘Türkiye: Erdoğan Karadeniz’den ilk gaz sevkiyatını başlattı’ dedi.

Sakarya sahasından çıkan doğal gazın Mayıs ayında evlere ulaşmasının beklendiğini aktaran rfi, üretimin bir kısmının ise enerji krizindeki Avrupa ülkelerine ihraç edilmesinin planlandığını bildirdi. İstanbul muhabiri Anne Andlauer, seçimlere bir aydan kısa bir süre kala Erdoğan’ın kampanyasını bir güç gösterisi haline getirdiğini ve başkanlığında gerçekleştirilen büyük projelere odaklandığını vurguladı.