İşte dolar ve altındaki düşüşün nedeni: Prof. Dr. Sefer Şener açıkladı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

İşte dolar ve altındaki düşüşün nedeni: Prof. Dr. Sefer Şener açıkladı

Döviz kurları ayın son gününde yüzde 1’in üzerinde geriliyor. Dolar/TL 13,40’ın altına çekilirken euro/TL ise 15 liranın sınırının altına indi. Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener,

Bu haber 31 Ocak 2022 - 22:17 'de eklendi ve 123 kez görüntülendi.

Sabah saatlerinde 13,50’nin hemen üzerinde seyreden dolar/TL, piyasalarda işlemlerin artmasıyla birlikte düşüşünü yüzde 1’in üzerine taşıdı. Dolar/TL, saat 11:00 sularında 13,40’ın altını görürken euro ise 15 liranın altına gerileyerek 14.92 TL seviyesinde işlem görüyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı: “Fed’in almış olduğu kararlar emtia fiyatları üzerinde etkili oluyor. Bu kurları artırıyor veya azaltıyor. Yaşanan geri çekilmenin nedeni Fed kararı.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Rusya- Ukrayna gerginliği ön plana çıktı. Dolayısıyla değerli metaller risk dönemlerinde artış gösterir. Geçen haftaki Fed’in kararında piyasa şunu gördü mart ayında fed faiz artışı yapacak mutlak olarak. 

Biz altının gerilediğini gördük. Şu an itibarıyla 1790 dolar seviyelerine kadar gerilemiş durumda. Amerika’da faizlerin artacağı beklentisi altını öncelikle aşağı yönlü baskılıyor.

Mutlak suretle altın her zaman portföylerde bulundurulması gereken önemli bir emtia.

ENFLASYON TAHMİNİ!

Enflasyon 2022’de en önemli mesela. Merkez Bankası’nın güncellemeleri 11’li seviyelerden 23 seviyelerine getirmesi demek piyasayla örtüşür vaziyette yeni tahmin yapması demek. Merkez Bankası neden böyle bir şey yapıyor veriler güncellendiği için, merkez bakasında elindeki verilerle bunları güncelliyor. Fed yılın başında yüzde 2’lik enflasyon bekliyordu ama şuanda yüzde 7’ye yükselmiş durumda Amerika’da enflasyon.

“KURDA STABİLİZASYON SAĞLANDI”

Enerji fiyatlarının yansıması üretici fiyatlarının yansıması küresel çapta fiyatların yansıması ocak ayında görüldü. Enflasyonda da ilk 3 aylık dönemde Merkez Bankası beklentileri doğrultusunda belki yüksek rakamlarla karşılaşacağız ama nisandan itibaren enflasyonda aşağı yönlü ivmelenmeye başladığını göreceğiz.

Kurda stabilizasyon sağlandı. özellikle bu Kur Korumalı Mevduat Sistemi uygulandıktan sonra dikkat ederseniz kurlarda aşırı oynaklık yaşamıyoruz. Kurlarda aşırı oynaklık olmaması demek fiyatlara yansımaması demek.”

FED NE YAPMIŞTI? 

Fed gerçekleştirdiği toplantıda faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde 0 ile 0.25 arasında sabit tutmuştu. Geçen yıl faiz artırımına gitmeyen Fed’in bu yıl 4 kez faiz arttırması bekleniyor. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz patikasını öngörmenin imkansız olduğunu söylerken Omicron varyantının ilk çeyrekte olumsuz etkiler yaratacağını belirtmişti. Geçtiğimiz yıl toplantılarında faizleri değiştirmeyen Fed’in bu sene birden fazla faiz artırımına gideceği öngörülüyor.

OYBİRLİĞİYLE SONUÇ ÇIKTI

Açıklamaya göre yakın zamanda faiz oranı hedefinin artırılması düşünülüyor. Tahvil alım programı ise Mart ayında sonlandırılacak. FOMC toplantısında sonra yapılan açıklamada, Fed bilançosunun küçültülmeyi faiz artırımından sonra başlanacağı da vurgulanmıştı.

FOMC açıklamasında, “Yüzde 2’nin oldukça üzerin enflasyon oranı ve güçlü bir istihdam piyasası karşısında Komite, federal fon faiz oranı için hedef aralığın artırılmasının yakında uygun olmasını bekliyor” ifadelerine yer verilmişti. 

FOMC üyelerinin Fed bilançosunun “ciddi şekilde azaltılması” için prensipler üzerinde anlaştıklarının da ifade edildiği açıklamada, bilançonun büyüklüğünün vadesi gelen tahvillerden ana para ödemelerinin ne kadarlık kısmının yeniden yatırıma yönlendirileceğine sınırlama getirilerek yapılacağı belirtilmişti. Bilanço azaltımının faiz oranları artırıldıktan sonra başlayacağını ifade eden Fed, spesifik bir tarih ise vermedi.

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN