İLKSAN’DA DEĞİŞİM BAŞLADI « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

İLKSAN’DA DEĞİŞİM BAŞLADI


Yirmi yedi yıldır sandığı yönetiyorlardı. Üç yıllığına seçilmişlerdi, altı yıl oldu. Süresi dolan delegelerle yönetim kurulu seçtiler, süresini uzattılar. Seçim sandığını üye iradesinden ve delege tercihinden kaçırdıkça kaçırdılar. Mevcut il delegeleri seçildi ancak, yasa dışı yönetim kurulu iki yıl daha görevine devem etti.

 

Bu çağda böyle bir seçim düzeni, sadece insanların kendi kendini “amiral, general, devlet başkanı” vs. ilan edebilldiği üçüncü dünya ülkelerinde olabilirdi ancak mevzubahis İlksan olunca her türlü hileli iş ve işlem normal karşılanıyordu. Çünkü bugüne kadar hesap soran, dur diyen olmamıştı. Ancak şimdi yolun sonu göründü, keyifler kaçtı, yüksek maaşlar düştü, konfor bozuldu, hesap verme devri başladı.

 

Cumartesi günü yapılan genel kurul, İlksan tarihinde önemli bir dönüm noktası olacaktır. Yönetim kuruluna bir üyemizin seçilmiş olmasından çok daha ileri bir değişimden ve yepyeni bir ufuktan bahsediyorum. Çünkü geçtiğimiz iki yıl boyunca, üç yüz bin üye İlksan’ı konuştu, bizi dinledi, okudu, sorguladı, kıyas yaptı, farkı gördü ve isyan etti.

 

Bu dip dalganın önünde iftira atarak, tabloları çarpıtarak, rakipten birkaç delege ayartarak ve bunu alenen söyleyerek, kongre salonlarında çeşitli entrikalar planlayarak, kritik oylamalarda bazı delegeleri, “harcırahınızı yanlış yapmışız” yalanıyla salon dışına çağırarak durabilecek bir güç göremiyorum. Cin şişeden çıktı ve bütün oyunlarınızı bozduk.

 

Bu tespitlerden sonra daha kongre devam ederken, kongrenin, tabuları yıkan sonuçlarını kamuoyundan gizlemek için can havli ile atılan iftiralar, teşkilatımız tarafından kısa sürede sahiplerinin suratına çarpılmıştır. İlksan batağını, 1943 model yönetici kafasını, kendilerinin de nihayet kürsüden kabul ettikleri faiz sarmalını üreten, büyüten ve gizleyen tam da bu tür kurnazlıklardır. Asıl problem tam da budur.

 

Kamuoyu şunu bilsin ki biz ne ilçe ne il temsilcileri ne de genel yönetim kurulu üyeleri seçilirken hiçbir sendikayla görüşmedik, ittifak yapmadık ve pazarlığa girişmedik. Kamuoyuna açıkladığımız tablolarda, ilçe temsilci sayıları üzerinden yapılan pazarlıklarla, hangi ilde, hangi sendikaların, kaç delegeyi, ilkesizce nasıl paylaştıkları açıkça görülecektir. Sakıncalı sendika sorgusu şimdi mi aklınıza geldi?

 

Son genel kurulda eğer ittifak yapmış olsaydık, yerine göre sakıncalı, menfaatleri kesişince ve illerde delege paylaşılırken sakıncasız olan sendikaya ait delegeler seçimi neden boykot etsinlerdi? Bize, divan teşekkülünde, işin doğası gereği kesişen oylar üzerinden çamur atmaya kalkışanlara sorarız; illerde işlediğiniz cürmün, çaldığınız delege iradesinin ve değişim talebinin hesabını nasıl vereceksiniz?

 

Beyler artık mızrak çuvala sığmıyor, İlksan’daki konforu korumak adına aklı, mantığı ve vicdanı bu kadar devre dışı bırakmayın, komik oluyorsunuz.

 

Divanı biz kurunca ne mi değişti? Çok şey değişti, kimlik kontrolü yapılabilir, önergeler okunabilir, oylanabilir, oylar sayılabilir oldu. Kurallar işlemeye, vicdanlar çalışmaya ve kararlar yazılmaya başlandı.

 

Bu sayede; kurumun imkânlarından yararlanmada engelli üyelere öncelik sağlandı. Yönetim kuruluna, köklü problemlere çözüm üretecek bir yaklaşımın temsilcisi seçildi, emeklilikte ödenecek tutarın formülü değişti ve daha birçok yenilik genel kurulda kabul edildi.

 

Verdiğimiz önerge ve kullandığımız helal oylarla, mevcut yönetimi destekleyen delegelerin temsil sorumluluklarını hiçe sayarak kullandıkları karşı oylarına rağmen, yönetim kurulu başkanının maaşını 7 asgari ücretten(bürüt) 4’e, yönetim kurulu üyelerinin 5’ten 3’e, denetleme kurulu üyelerinin 3’ten 2’ye indirdik.

 

Sadece bu adımla; kurumun yılda bugünkü değeri ile 2.897.424,00 lira parasını koruduk ve üyelere kazandırdık. Bu adımın yıllar içerisinde ne anlam ifade edeceğini kamuoyunun takdirine bırakarak, atılan iftiraların hangi yürek sızısından kaynaklandığını umarım kamuoyu anlamıştır diyoruz.

 

Gelin şimdi kongredeki konuşma başlıklarımızdan örneklerle bitirelim:

 

İlksan, paradigma felcine uğramış yapısal sorunları olan bir kurumdur.

 

Kıyaslanacak bütün yatırım araçlarına oranla karlılıkla sınıfta kalmıştır.

 

Mevcut İlksan yönetimi nepotizmin, kanunsuzluğun ve denetimsizliğin dibine vurmuştur.

 

Bugün İlksan’da neler olup bittiğini bilen herhangi bir devlet kurumu yoktur.

 

Çifte maaşlı bozuk sisteme güven kalmamıştır.

 

İlksan bir yol ayrımındadır.

İlksan’da hiçbir şey eskisi olmayacak çünkü üyeler oyunu gördü, biz takip ediyoruz, bir arkadaşımız yönetime seçildi ve İlksan’ı mutlaka baştan aşağı yenileyeceğiz.

 

Bir de hafta sonu Antalya’ya kadar gelen, geçici divana başkanlık eden ve kongrenin sağlıklı sonuçlar üretmesinin önünü açan bakanlık iradesi, artık üç yüz bin öğretmeninin hakkını kuruşuna kadar koruyacak, gözetecek ve kanun, yönetmelik, ana statü vs. ne gerekiyorsa yapacaktır.

 

Talat YAVUZ

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri

yavuztlt@hotmail.com

Talat YAVUZyavuztlt@hotmail.com