Hukuk mesleklerine giriş sınavı 2024’te « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Hukuk mesleklerine giriş sınavı 2024’te


Erzurum’da Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin düzenlediği ‘Meclis simülasyonu’ toplantısına katılan geleceğin hukukçularına seslenen Tunç, iktidarları döneminde yapılan anayasal değişiklere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘184 değişiklik’

Bakan Tunç, “82’den beri darbe anayasasıyla yönetiliyoruz. Bu darbe anayasasında 184 değişiklik yapıldı. Anayasamızda 176 madde vardı. Demek ki bir madde birkaç defa değişikliğe uğradı. Demek ki değişiklik ihtiyacı sürekli var. Anayasamızda kadın, çocuk, engelli, yaşlı hakları 2010-2017 sürecinde Anayasa’da yerlerini aldılar. Kişisel veriler ilk kez Anayasa’ya girdi” dedi.

Ülkedeki hukuk eğitimiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Tunç, fakülte sayısının fazla olduğunu söyledi. Kontenjanlarla ilgili 125 bin olan sınırı 100 bine düşürmek için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Adalet Bakanı, yeni mezunların avukatlık stajına bile ‘Hukuk mesleklerine giriş’ sınavını kazandıktan sonra başlayacağını belirtti. “Yeni dönemde hakim savcı adaylığını da kaldırdık” diyen Tunç, şunları söyledi:

“Yerine hakim ve savcı yardımcılığı sistemini getirdik. Önceden adaylık 2 yıl sürüyordu. Yardımcılık 3 yıl sürecek. Bir yılını Adalet Akademisi’nde güçlü bir eğitim alarak geçirecekler. O eğitimler sırasında ara sınavları geçecekler. Eğitimi tamamladıktan sonra 2 yıl boyunca tecrübeli hakim ve savcıların yanında yardımcı olarak çalışacaklar. Yargısal kararlara imza atamayacaklar ama diğer konularda usta-çırak ilişkisi içerisinde çalışacaklar.”