Hizmet yılı maaşı etkiler mi? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Hizmet yılı maaşı etkiler mi?


Web Banner

Hizmet yılı, memurun aylık maaşını etkilediği gibi emeklilik haklarını da etkilemektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirlenen hususlara göre memurların hizmet yılı hakkında merak edilenler…

Memur kıdeminde etkili olan unsurlar

Kıdem yılı, devlet memurlarının net maaş ve emeklilik haklarını artıran bir unsurdur. Memuriyette geçirilen süre ise memurun kıdem süresini oluşturur. Kıdem süresinin tam yolu (25 yıl), kıdem aylık göstergesi (20) ve aylık katsayı çarpıldığında memurun brüt kıdem aylığı tutarına ulaşılır.

Bu hesap göz önüne alındığında, Kıdem aylığının brüt miktarı = Kıdem yılı X 20 X Aylık Katsayısı şeklinde hesaplanır.

Kıdem aylığının miktarı ise, memurların kadro dereceleri, unvanlarına göre değişmemekte, kadro dereceleri, unvanları, ek göstergeleri, makam ve görev/temsil tazminatları ne olursa olsun, aynı hizmet yılındaki tüm memurların brüt kıdem aylığı da aynı miktarda olmaktadır.

Hesaplanan kıdem aylığı tutarından emekli keseneği ile gelir vergisi ve damga vergisinin kesintisi yapıldıktan sonra kalan tutar ise memurun net maaşıdır.

Kıdem süresinin maaşa etkisi

Memurun hizmet süresi artığında, kıdem aylığı ve aylık ücreti de artacak.

2019 yılının ikinci yarısında geçerli olan aylık katsayısı ve yüzde 15 gelir vergisi diliminde, memurun kıdem yılı süresinin 1 yıl artması durumunda, 15 Ekim 2008 öncesinde Emekli Sandığı Kanununa tabi göreve başlamış olan memurların aylık net maaşlarını 1,96 TL artırmaktadır. Bu memurların kıdem aylığı net miktarı en çok 25 yıl olduğundan, “25 yıl X 1,96 TL ile 48,90 TL olmaktadır.

14 Ekim 2008 sonrasında göreve başlamış olan memurların aylık net maaşını ise, 2,00 TL artırır. Bu da memurların kıdem aylığı net miktarı en çok olduğundan “25 yıl X 2,00 TL ile 50,00 TL olmaktadır. Bu durumda aylık net maaşa etkisi en çok 50 TL olur.

Web Banner
Web Banner