Gizli belgede savaş tahmini « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Gizli belgede savaş tahmini


Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde on beşinci aya girilirken, tüm gözler karşı taarruza çevrilmiş durumda. Ukrayna’nın güneyi ve doğusundaki bazı bölgeleri elinde tutan Rus işgalciler, Mikolayiv kentine gece yarısı füze saldırıları düzenledi. Ateşlenen Kalibr füzesi yüksek katlı bir binaya isabet etti, yerel yetkililer en az bir kişinin hayatını kaybettiğini ve 23 şehir sakininin de yaralandığını bildiriyor.

Ukrayna ordusu, Ruslardan geri alınan Herson’un hemen yanındaki sahil kenti Mikolayiv’i vuran füzenin Karadeniz’deki bir savaş gemisinden ateşlendiğini açıkladı. Diğer füzelerin ise S-300 olduğu belirtiliyor.

Aylardır Ukrayna’nın doğusundaki kilit şehir Bakhmut’u ele geçirmeye çalışan Rus ordusunun bugüne kadar 220 binden fazla kayıp verdiği tahmin ediliyor. Donbas bölgesindeki Bakhmut’ta yavaş da olsa ilerleme sağlayan Ruslar, bir yandan da Ukraynalıların karşı saldırısını bekliyor.

ABD’LİLER ODESA’DA 

Batılı ülkelerden bugüne kadar on milyarlarca dolarlık silah yardımı alan Ukrayna’nın ne zaman karşı taarruz başlatacağı ise şimdilik gizemini koruyor. NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanı ABD’li general Christopher Cavoli, Ukraynalıların ihtiyaç duydukları tüm silahları taarruz öncesinde zamanında teslim alacağını söyledi.

Kiev yönetiminin şimdiye kadar söz verilen silahların yüzde 98’ini aldığını belirten general Cavoli, ayrıca ABD’li yetkililerin Ukrayna’nın liman kenti Odesa’ya ulaştırılan silahları denetlediği bilgisini de verdi.

‘UZUN VE ANLAMLI BİR KONUŞMA’

Savaşın başından beri Rusya ile ilişkilerini tarihte hiç olmadığı kadar derinleştiren Çin ise, ilk kez Kiev yönetimiyle doğrudan irtibat kurdu. Çin lideri Xi Jinping Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy’i telefonla aradı ve uzun bir görüşme gerçekleşti.

Rus işgalini kınamayan tek süper güç olan Çin, Xi Jinping’in Mart ayındaki Moskova ziyaretinde 12 maddelik bir barış planını gündeme getirdi ancak söz konusu belirsiz planda işgalci Rus birliklerinin çekilmesi yer almıyordu. Vladimir Zelenskiy ise, Moskova ziyaretinin ardından Xi’yi Kiev’e davet etmişti.

Zelenskiy tarafından ‘uzun ve anlamlı’ olarak nitelenen telefon görüşmesi, işgalin başından beri Pekin ve Kiev arasındaki ilk resmi temas özelliği taşıyor.

 

 

‘TOP SECRET’

Tüm dünyadaki dengeleri kökünden değiştiren, NATO’ya yeni üyeler ekleyen savaşın ne kadar süreceği ise belirsizliğini koruyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan sızdırılan gizli belgelerde, savaşın en az bir yıl daha süreceği tahmini var.

Washington Post gazetesi tarafından haberleştirilen belgelere göre, Rusya yaptırımlara rağmen Ukrayna’daki savaşı bir yıl daha finanse edebilir. ABD istihbaratı, Rusya’nın benzeri görülmemiş yaptırımların ağır ve artan ağırlığı altındayken bile savaş için kaynak bulabileceğini gözler önüne serdi.

En yüksek sınıflandırma seviyesi olan ‘top secret’ (çok gizli) olarak etiketlenen belgenin bir bölümünde, “Moskova, ekonomik baskıları hafifletmeye yardımcı olmak için artan kurum vergilerine, ulusal varlık fonuna, artan ithalata ve işletmelerin uyum sağlama yeteneğine güveniyor” diyor.

Belge, yeni uygulanan yaptırımların göstereceği etkiye veya Avrupa’daki petrol fiyatlarının tavan seviyeye çıkmasının uzun vadeli sancılarına değinmiyor. Rusya’nın petrol gelirleriyse dibe vurmuş durumda.

Rusya teorik olarak savaşı bir yıl daha finanse edebilecek olsa bile, sızan belge, Rusya’nın savaşma kabiliyetini etkileyebilecek mühimmat harcaması, yeni asker toplama veya askere alma ihtiyacı benzeri diğer faktörler hakkında bilgi vermiyor.

Başka bir belgeye ise, ABD istihbaratı, Rusya’nın en üst istihbarat teşkilatı Federal Güvenlik Servisi’deki yetkililerin, yerli Rus bankalarının elindeki döviz miktarının yetersiz olmasından endişe hissettiğini tespit etti. Bahsi geçen yetkililer, ABD’nin Rusya ile halen iş yapan Çinli şirketlere ikincil yaptırımlar uygulayabileceği uyarısını yaptı ve bu tür işlemlerin gizli tutulması çağrısında bulundu.

Rusya’nın birçok şehrinde görülen paralı asker reklamlarında ‘İşimiz, anavatanın savunulması’ yazıyor.

Ukrayna’da beklemediği bir hezimet yaşayan Rusya lideri Vladimir Putin, aylarca ertelediği seferberlik kararını Eylül 2022’de ‘kısmi’ olarak ilan etmek zorunda kaldı. 300 binden fazla yedek asker cepheye sürülürken, on binlerce Rus ise savaşa katılmamak için ülkeden kaçtı. Kremlin’in yeni bir seferberlik kararı alıp almayacağı henüz belirsizliğini koruyor.

Rus paralı asker grubu Wagner ise, hapishanelerden topladığı azılı suçlularla Ukrayna’da savaşıyor. Wagner Grubu’nun kurucusu olduğunu nihayet itiraf eden Yevgeny Prigozhin’in hapishane bahçesinde mahkumlara konuşma yaptığı görüntüler geçtiğimiz yıl ortaya çıktı.