Gazze’ye en ağır bombardıman « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Gazze’ye en ağır bombardıman


DIŞ HABERLER SERVİSİ – İsrail, 7 Ekim’den bu yana büyük bir yıkım yarattığı Gazze’ye yönelik saldırılarında yeni bir aşamaya geçti. Uzun süredir kapsamlı kara harekatının hazırlıklarını sürdüren İsrail ordusu (IDF), Gazze’de karadan düzenlediği sınırlı hedefli baskınların kapsamını dün gece itibariyle genişletti. Gün içinde Gazze’nin orta kesimlerine karadan onlarca saldırı düzenleyen IDF, “nokta operasyonları” ile Hamas komutanlarını hedef aldığını ve Hamas komutanı Şadi Barud’un öldürüldüğünü açıkladı. 

Beyt Hanun’dan girildi 

Gece saatlerinde ise İsrail ordusu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, “Kara Kuvvetleri bu gece (dün) faaliyetlerini genişletecek” açıklamasını yaptı. Hava saldırılarının da şiddetini artırdıklarını belirten Hagari, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Filistinlilere “Güneye gidin” çağrısını yineledi. 

Bu açıklamadan kısa süre sonra İsrail birliklerinin, Gazze’nin kuzey sınırında konuşlanan çok sayıda tank eşliğinde Beyt Hanun Mahallesi’ne girdiği bildirildi. Kara birliklerinin girişiyle birlikte Gazze’ye karadan obüs, havadan uçaklarla ve ilk kez Akdeniz’de konuşlu İsrail donanması tarafından şiddetli bombardıman gerçekleştirildiği kaydedildi. İsrail’in dün geceki saldırılarının 7 Ekim’den bu yana düzenlenen en yoğun bombardıman olduğu ifade edildi. 

Gazze’ye giren İsrail güçlerinin, Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları’nın ciddi direnişiyle karşılaştığı bildirildi. Kassam Tugayları’nın tanksavar füzeleriyle İsrail güçlerine karşılık verdiği ve bölgede şiddetli çatışmaların yaşandığı aktarıldı. İlerleyen saatlerde açıklama yapan Hamas, İsrail güçlerinin kara saldırısını püskürttüklerini duyurdu. 

Gazze’nin dünyayla bağlantısı koptu

İsrail, dün gece düzenlediği bombardıman ve genişletilmiş kara baskınlarıyla eşzamanlı olarak 2.3 milyon insanın yaşadığı Gazze’deki iletişim ve interneti de kesti. Filistin telekomünikasyon şirketi Jawwal’dan yapılan açıklamada “Gazze’nin dünya ile bağlantısının kesildiği” belirtildi. İnternet hareketlerini gözetleyen NetBlocks firmasının canlı ağ verilerinde de bölgedeki internet bağlantısında büyük bir çöküş olduğu görüldü. Filistin Kızılayı da sahadaki ekipleriyle iletişimlerinin koptuğunu duyurdu. Hamas ise, Gazze’de iletişimin kesilmesinin “İşgalci İsrail’in basının ve dünyanın gözünden uzakta katliam yapma niyetinin habercisi” olduğunu belirtti.

İsrailliler harekâtın ertelenmesini istiyor

İsrail’de yapılan bir ankete göre halkın neredeyse yarısı Gazze’ye yapılacak herhangi bir saldırının ertelenmesini istiyor. Maariv gazetesinde yayınlanan ve Euronews’un aktardığı ankete göre, ordunun derhal geniş çaplı bir kara harekatına başlaması gerekip gerekmediği sorusuna İsraillilerin yüzde 29’u evet derken, yüzde 49’u “beklemek daha iyi olur” dedi; yüzde 22’si ise kararsız olduğunu ifade etti. Gazete, sonuçların 10 Ekim’de yapılan ve büyük bir kara harekatına yüzde 65 oranında destek veren anketle tezat oluşturduğuna dikkat çekti. Bunun rehinelerin durumu nedeniyle ortaya çıktığı tahmin ediliyor.

Hamas, Tel Aviv’i vurdu

Gazze’den İsrail kentlerine yönelik füze saldırılarını sürdüren Hamas, dün Tel Aviv kentini hedef aldı. Füzelerin çoğu ‘Demir Kubbe’ savunma sistemi tarafından engellendi ancak bazı füzeler kent içine isabet etti. Kentte sirenler çalarken, füzelerden birinin bir apartmana isabet ettiği ve 4 kişinin yaralandığı açıklandı.

BM’den ‘insani ateşkes’ çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yapılan oylamayla Gazze’de insani ateşkes çağrısı yapan karar tasarısı büyük çoğunlukla kabul edildi. Ürdün’ün girişimi ile oylanan ve bağlayıcı olmayan karar tasarısını 120 üye kabul ederken, 14 üye reddetti. 45 üye ise çekimser kaldı. Karar tasarısı, insani yardımların Gazze’ye ulaştırılması için ateşkes ilan edilmesi ve rehinelerin ivedilikle serbest bırakılması çağrısı yapıyor. ABD, Avusturya, Hırvatistan, Çekya, Fiji, Guatemala, Macaristan, İsrail, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine, Paraguay, Tonga ‘sivillerin korunması ve yasal ve insani sorumlulukların yerine getirilmesi’ni içeren karar tasarısına ret oyu verdi.

ABD-İran gerilimi Suriye’de katlandı

Ortadoğu’da savaş ve çatışmanın yükseldiği şu dönemde, özellikle ABD ve İran arasındaki gerilimin artması dikkat çekiyor. Hamas’a yardım etmek ve silah göndermekle suçlanan İran’ın, Suriye’de kullandığı bazı tesisler ABD tarafından hedef alındı. 

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Başkan Joe Biden’ın talimatıyla ABD askeri güçlerinin Suriye’nin doğusunda İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) ve İran destekli gruplar tarafından kullanılan 2 tesise saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu. Austin, “Bu hassas meşru müdafaa saldırıları, İran destekli milis gruplarının Irak ve Suriye’deki ABD personeline karşı 17 Ekim’de başlayarak devam eden ve çoğunlukla başarısız olan saldırılarına bir yanıttır” ifadelerini kullandı. Pentagon, bu ay içinde ABD ve müttefiklerine yönelik Irak ve Suriye içinde 16 saldırı olduğunu açıkladı. 

Biden bizzat uyardı! 

Washington, saldırının Gazze’deki çatışmalardan “bağımsız” olduğunu ve İsrail ile koordine yapılmadığını belirtti. Bununla birlikte Biden’ın, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’i Ortadoğu’da bulunan ABD kuvvetlerinin hedef alınmaması konusunda doğrudan uyardığı öğrenildi. İran ise bu ortamda yeni bir askeri tatbikata başladı. İsfahan’ın Nasrabad bölgesinde yapılan ve 2 gün sürecek geniş çaplı tatbikata, 200’den fazla nakliye ve saldırı helikopteri de katılırken hava kuvvetleri de destek veriyor. 

Rehine konusunda belirsizlik

Hamas’ın 7 Ekim’de rehin aldığı kişilerin akıbeti konusunda belirsizlik sürüyor. İran ve Katar, Hamas’ın rehineleri serbest bırakabileceği yönünde açıklamalar yaparken, Hamas’ın kendisi, elinde bulunan 220’den fazla kişiyi “ateşkes olmaması halinde bırakmayacağını” açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Bin Abdulrahman al Sani, geçtiğimiz günlerde, rehine müzakerelerinde bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirterek “yakında” rehinelerin serbest bırakılması konusunda adımlar umduğunu dile getirmişti. İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan da, Hamas’ın rehin tuttuğu sivil rehineleri serbest bırakmaya hazır olduğunu açıkladığını ifade ederek, bunun gerçekleşmesi için dünyanın İsrail’e Filistinli mahkumların serbest bırakılması için baskı yapması gerektiğini ifade etti. Rusya’da bulunan Hamas heyetinin bir üyesi, ateşkes olana kadar rehinelerin bırakılamayacağını söyledi. 

BM rakamlara güveniyor

Gazze’deki ölümlerle ilgili Hamas’a bağlı kurumlar tarafından yapılan açıklamaların güvenilirliği dünya kamuoyunda sorgulanırken, ABD Başkanı Joe Biden Hamas’ın açıkladığı rakamlara güvenmediği ifade etmişti. Bununla birlikte uluslararası insani kurumlar sayıların genel olarak doğru ve tarihsel olarak güvenilir olduğunu belirtiyor. Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar bildirilen sayılarda bir miktar yanılmalar olsa da, genel anlamda bu sayılara güvendiklerini ifade ediyor. Öte yandan BM yetkilileri, 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 40’ının çocuk olduğunu vurguluyor. 

Şimdi de hedef Şifa Hastanesi mi?

İsrail, 471 sivilin ölümüne neden olan Gazze’deki El Ahli Baptist Hastanesi’ni bombalamasının ardından şimdi de Şifa Hastanesi’ne yönelik hava saldırısı gerçekleştirebileceğinin işaretini verdi.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, uluslararası medya kuruluşlarına verdiği brifingde, Hamas’ın ana operasyon üssünün Gazze’deki Şifa Hastanesi altında olduğunu savundu.

Hagari, İsrail’in, hastanenin dışından yer altı üssüne giden çok sayıda tünel bulunduğuna dair istihbaratı olduğunu, bilgilerin, Askeri İstihbarat Müdürlüğü ve Şin Bet güvenlik teşkilatınca toplanan çeşitli istihbarat kaynaklarına dayandığını söyledi.

İsrail ordusu sözcüsü, Hamas’ı 1.500 yataklı ve yaklaşık 4 bin personelin bulunduğu hastaneyi canlı kalkan olarak kullanmakla suçladı.

Öte yandan Hamas ise iddiaları reddettiği bir açıklama yayınladı.