Gazze’deki savaşta son gelişmeler! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Gazze’deki savaşta son gelişmeler!


İsrail ordusu 2 milyon Gazzelinin sığındığı Refah bölgesine geniş çaplı bir operasyon için hazırlık yapıyor. Dünyanın ‘felaket olacak’ diye yorumladığı askeri operasyonda Tel Aviv, asıl amaçlarının Hamas’ın bölgedeki son savaşçılarını da yok etmek olduğunu öne sürüyor. İsrail basınına açıklamalarda bulunan Başbakan Netanyahu, Refah’a yönelik bir operasyonun yapılmaması dahilinde savaşı kaybedeceklerini bildirdi ve ekledi:

“Refah’ta faaliyet göstermemizi engellemek isteyenler aslında bize şunu söylüyor: ‘Savaşı kaybedin.’ Bunun olmasına izin vermeyeceğim. Baskılara boyun eğmeyeceğim”

“YOK EDECEĞİZ BAŞKA YOLU YOK”

Netanyahu ayrıca, bölgeye sığınmış Gazzelilerin geniş çaplı savaş öncesi bölgeden gönderileceğini bildirdi, ancak konum vermedi. Tam bir zafer için Refah’ın mutlaka yok edilmesi gerektiğini öne süren Netanyahu, “Orayı yok edeceğiz, başka yolu yok ve zafere ulaşacağız” dedi.

Orta Doğu’da ABD ve Arap ülkeleri tarafından kurulması planlanan yeni Filistin devletine de değinen Netanyahu, bu durumu kesinlikle kabul etmeyeceklerini belirtti ve “Bu devlet Hamas ve Filistinliler için bir ödül olur” ifadesini kullandı. Netanyahu’nun partisinin üyeleri de söz konusu devletin olası varlığını eleştirdi.

YENİ DEVLET PLANI NE?

Washington Post gazetesi, ABD ve birçok Arap ülkesi, kurulacak Filistin devleti için ‘kesin bir zaman çizelgesi’ içeren kapsamlı bir barış anlaşması için plan çizdiğini yazdı. Önümüzdeki birkaç haftada duyurulması beklenen plan için, devam eden savaşta varılacak ateşkes anlaşması beklenecek. Altı haftalık duraklamada ilan edilecek planın ilk adımları atılacak, resmen kurulacak Filistin devletinin başkenti Doğu Kudüs olacak. Doğu Kudüs halihazırda İsrail işgali altında. Dahası, Batı Şeria’daki İsrailliler bölgeden gönderilecek ve daha sonra Gazze’nin yeniden inşaası başlayacak. Neredeyse tüm Orta Doğu ülkelerinin desteğine sahip planın Amerikan medyası tarafından manşetten verilmesi, İsrail tarihinin en sağcı hükümetindeki faşist bakanları çılgına çevirdi.

Aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi’nin lideri olan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir plana karşı öfkesini gizlemedi, kendisi hükümetteyken bir Filistin devletinin kurulamayacağını söyledi. Ben-Gvir, X hesabından paylaştığı mesajda ise “1400 kişi öldürüldü ve dünya onlara bir devlet vermek istiyor. Bu olmayacak” diye yazdı.