Fahrettin Koca’dan flaş açıklamalar! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Fahrettin Koca’dan flaş açıklamalar!


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası, bir kez daha  kameraların karşısına geçerek kamuoyunu bilgilendirdi.

Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada ,yaşlıları uyardı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından satır başları:

Her birinize saygı ve selamlarımı sunuyorum. Haberciler olarak özel bir sorumluluk bilinciyle burada bulunduğunuzu yakından biliyorum. Toplum titiz haberciliği takdir ediyor. Sizi gönülden kutluyorum.

Sağlık personelimizin ek ödemelerinin 3 aylık zaman diliminde, tavan yüzde 100 oranında olacağını ifade etmek istiyorum

Bu dönemde sağlık personelinin ek ödemelerini iyileştirme çabası içindeyiz. Kadromuza 32 bin personel dahil ediyoruz.

Koronavirüsün ortaya çıkışının üzerinden 104 gün geçti…

Süreci yakından izliyorsunuz. Dün akşam saatlerinde bugüne dek tespit edilen vaka sayısını açıkladım. Şüphelilerin takibinde testlerin hızla yapılmasında tanık olan hastaların izole edilip tedavi altına alınmasında titiz davranıyoruz. Dün itibariyle toplam test sayısı 20 bin 345’ti, tanı sayısı 1236 olmuştu. Kaybettiğimiz hasta sayısı ise 30. Her biri ileri yaşlardaydı ve kovid19’a eşlik eden başka hastalıkları da bulunuyordu. Büyüklerimize seslenmek istiyorum. Onların koronavirüsten etkilenmemeleri konusunda bizler sorumluluk sahibiyiz.

Sağlık çalışanlarının yeterli malzemeden yoksun olduğu yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor…

Tüm hastanelerimize bütün malzemeler sağlanmaktadır. Bu süreçte pandeminin olduğunu dönemde istismar etmek isteyen firmaların yurt dışıyla bağlantı halinde olduklarını biliyoruz. Depolara baskınlar yapıldı ve maske stokladıkları görüldü. Bu firmaları teker teker çağırarak hepsiyle bu dönemde günlük dönemde ne kadar üretim yapabileceğini sorduk ve anlaşma yaptık. Şu ana kadar 20 firmayla anlaştık.

Yerli cihaz üretimine başlıyoruz. 50 bin kiti Çin’den bu sabah geldi. Perşembe günü 300 bin hızlı tarama kiti gelecek.

İYİLEŞEN VAKALARIMIZ VAR

 Şu süreçte iyileşen vakalarımız var. 14 günlük zaman dilimi geçmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde iyileşen vakalarımızı açıklamış olacağız. Bu dönemde özellikle bu sabah itibariyle Çin’de kullanılmış olan özel bir ilaçtan sonuç aldıkları iddiası olan özellikle yoğun bakım hastalarında kullanılmasının bilgilerinin olduğunu bildiğimiz ilaçla ilgili de bu sabah yeterli miktarda Çin’den getirmiş olduk.

Şu dönemde Çin’den getirebilir olduk. Çin’den bilim insanlarıyla bilgi akışını sağlamak üzere prensipte anlaştık. Sabah gelen ilacın da bugün gelen itibariyle başlandığını özellikle ifade etmek istiyorum. İlacın etkisini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Şu dönemde dünyada geçmiş dönemde ve şu an sonuç alınan ve kullanılan ilaçlar dahil olmak üzere yakından takip ettiğimizi ifade etmek istiyorum.  Burada tek tek hep birlikte mücadele edilmesi gereken bir dönemdeyiz. Herkes kendi olağanüstü halini ilan edebilir. Bunun illa devletin ilan etmesi gerekmiyor ve hepimiz bu doğrultuda mücadeleye devam etmiş olduk. 

30 KİŞİNİN YAŞ ARALIĞI

 91 yaşa kadar var 60’ın altında iki hasta var. Onun dışında bütün hastalar 61’in üzerinde. 

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

 MEB ile çarşamba günü bilim kurulumuza katılmak üzere bugün konuştuk. Bilim Kurulu’nda çarşamba günü eğitim konusunu ele almış olacağız. 

Solunum cihazıyla ilgili bir Start up firmasının geliştirdiği ve bu süreçte üretimini bakanlık olarak da bildiğimiz bu cihazın corona virüs sonrası solunum sıkıntısı yaşayan hastalara daha da kullanılabilirini sağlamak üzere yoğun bakım hocalarımızın da değerlendirdiği bakanlık olarak ne kadar alacağımızı destek sağladık. İlgili firma 2’ye çıktı. 

Nisan sonu itibariyle 2 bin testin toplam 5 bin olmak üzere sözleşme yaptık. Bunun sayısını ilave olan bir firma daha oldu. Üçüncü firma ile görüşmeler yapılıyor. Bunu kim üretebilecekse üretmek istiyoruz. 

 Sağlık personeli içinde pozitif olan vakalarımız var. Bugünkü vaka sayısını açıklayacağız. Gün sonu çalışmalar bitmiş oluyor, gün sonu toplanan vakaları bu sabah da verilebilir ama akşam olabildiğince geç bir vakitte olmamasına dikkat edip vakaları vermek istiyoruz. 

Tablo halinde daha şeffaf bir biçimde göstermiş olacağız.  Biz kimlere test yapılabiliri konuştuk.  Biz şu anda baştan düşük olan şimdi 3 binlere çıktığımız önümüzdeki günlerde 5 – 6 bine çıkacağız. 

 Biz özellikle pandemi de pozitif sonuç çıktığında temaslıyı bulmak .Pozitif bulduğumuz vakanın mutlak bizde bilgisi olması lazım. O nedenle kamu üniversiteler dahil olmak üzere bunun bilgisini bize verme zorunluluğu var.  Biz KİTlerden ücret almıyoruz, alanlara da izin vermeyeceğiz.