En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Bu haber 07 Temmuz 2023 - 18:45 'de eklendi ve 169 kez görüntülendi.

Milyonlarca emekli ve memur emeklisi ne kadar zam alacağını merakla bekliyor.En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Taban aylığı 7 bin 500 liranın altında kalan emeklilere zam yansıyacak mı? İşte detaylar…

SSK, BAĞKUR EMEKLİLERİNE REFAH PAYI İLE BİRLİKTE ZAM NE KADAR OLACAK?

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş şu ifadeleri kullandı: “Emekli maaşlarındaki artışın asgari ücretteki zamla orantılı olacağını düşünüyorum. Asgari ücrete yüzde 35’e yakın oranda zam yapıldı. Emekli maaşlarına da yüzde 35 oranında zam olacağına ilişkin beklenti içerisindeyiz.

Enflasyon farkı ve seyyanen zam ile birlikte memurlara beklentilerin üzerinde bir zam gerçekleşti. Biz emeklilere aynı oranda zam olacağını beklemiyoruz.

‘SEYYANEN YAPILAN ZAMLA SORUN ORTADAN KALKTI’

Memur maaşlarına asgari ücret oranı kadar zam artışı olacaktır. Daha önce milliyet.com.tr’ye yaptığımız açıklamalarda en düşük memur maaşı ile diğer memurların maaşının arasındaki makasın daraldığından bahsetmiştik. Seyyanen yapılan artışla birlikte bu sorun önemli ölçüde kalkmış oldu.

En düşük emekli maaşı ile diğer emekliler arasındaki farkın da böyle bir düzenleme ile aradaki makasın daralmasının önüne geçileceğini düşünüyoruz.

‘EMEKLİLERE KADEMELİ ARTIŞ OLACAK’

Yani tüm emekliler için yüzde 35 oranında zam beklenmiyor. Maaşlara belli kademeli artışlar konulacak. Örneğin 10 bin ile 12 bin 500 TL arasında alanlara farklı bir oran, 12 bin 500 TL ile 15 bin TL arasında maaş alanlara farklı bir zam oranı belirlenerek, yüksek prim ödeyerek emekli olan kişilerin serzenişlerinin bir nebze de olsa ortadan kaldırılacağı kanaatindeyiz.

REFAH PAYI ARTIŞI NE KADAR OLACAK?

Emeklilere refah payı artışını yüzde 15 civarında bekliyorum. Böylelikle yüzde 20 enflasyon farkı üzerine yüzde 15 refah payı artışı ile toplamda yüzde 35 oranında bir zam yapılabileceğini düşünüyorum.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İLE İLGİLİ TAHMİNLER NELER?

En düşük emekli maaşının 10 bin TL olarak belirleneceği ve diğer emekli maaşları için bunun biraz daha üzerinde artış olacağı kanaatindeyiz. Yüksek prim ödeyenlerin kayıplarını ortadan kaldırmak için diğer çalışanlara daha yüksek zam yapılacaktır.

MEMUR EMEKLİLERİNE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Memur emeklilerinin alacağı zam yine memurlara yapılacak zam ile orantılı olacaktır. Seçim öncesi sayın Cumhurbaşkanı yüzde 45’lik bir artıştan söz ediyordu. Memur emeklilerine de yüzde 45 oranında bir zam yapılacağını, diğer emeklilere göre daha yüksek oranda bir zam olacağını düşünüyorum.

EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN NETLEŞECEK?

Kısa vadede netleşeceğini düşünüyorum. Bu ayın sonuna doğru yeni emekli maaşlarının ne olacağı netleşmiş olacaktır. Emeklilerin maaş alacağı takvim dahilinde zamlı maaşlar yetişecektir. Temmuz ayı içerisinde alacakları maaşları mutlaka zamlı olarak alacaklardır.”

SSK VE BAĞKUR EMEKLİSİ İÇİN ÇALIŞMA SÜRÜYOR

Öte yandan SSK ve Bağkur emeklilerinin enflasyon farkı yüzde 19.77 olurken, bu kesime de enflasyonun üzerinde bir refah payı verilmesi bekleniyor.

SSK ve Bağkur emeklilerine yapılacak ilave artış için çalışma devam ediyor. Öne çıkan formüle göre, 7 bin 500 liranın üzerinde aylık alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşında kademeli artış yapılacak. 7 bin 500 lira ile 10 bin lira arasında maaş alanlar 1. kademe, 10 bin ve 15 bin lira arasındaki maaş alanlar 2. kademe, 15 bin liranın üzerinde emekli maaşı alanlar ise 3. kademe olarak değerlendirilecek ve buna göre aylıklarda seyyanen artış yapılacak. En düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya çıkarılmasına yönelik düzenlemenin ardından, taban aylığı 7 bin 500 liranın altında kalan emeklilere zam yansımayacak, bu kesimlerin aylığı 7 bin 500 liraya tamamlanmaya devam edecek.

 

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN