Eğitime 1 Mart’a kadar ara verildi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Eğitime 1 Mart’a kadar ara verildi


Milli Eğitim Bakanlığı, depremden etkilenen 10 ilde eğitim öğretime 1 Mart’a kadar ara verirken, 71 ilde 20 Şubat’ta okulların açılacağı duyurdu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Eğitim-Bir Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul ve Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay ile dün bir araya geldiği toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu.

Sendika temsilcileri ve tüm paydaşların görüşlerini aldığını belirten Özer, “Önceliğimiz, 10 ilimizde güvenliği ve sağlıklı bir şekilde eğitimi tekrar başlatmak. Bugün almış olduğumuz kararların bir kısmı daha önceden aldığımız kararlardı. Mutabık bir şekilde sendika temsilcileriyle üzerinden geçtik” dedi.

Deprem bölgesi olmayan 71 ilde 20 Şubat’ta eğitim öğretim faaliyetlerinin başlayacağının ve bir daha uzatma olmayacağının altını çizen Özer, şunları söyledi: “10 ilde ikinci dönem tüm sınıf ve kademelerde devam şartı aramıyoruz. 10 ilimizdeki öğrencilerimizin velileri istemeleri hâlinde çocuklarını 71 ildeki eş değer okullara nakillerini yapması için gerekli çalışmayı yapmış ve sistemi açmıştık. Şu ana kadar 809 öğrencimiz nakillerini aldırdı.”

Özer, Bakanlığın 10 ilde okul, pansiyon, öğretmenevi ve uygulama otelleri dahil 20 bin 868 binası olduğunu; bunlardan 24’ünün yıkıldığını, 83’ünün ağır hasarlı olduğunu, bölgedeki tüm binalarımızın hasar tespitini şubat sonuna kadar bitirileceğini kaydetti.

Tam burslu okuyacaklar

Özel öğretim kurumlarında depremzede öğrencilere burs verilmesine ilişkin kararları da paylaşan Özer, “Bugün itibarıyla özel öğretim kurumlarındaki mevcut yüzde 3’lük tam burslu kapasitesini yüzde 10’a çıkarıyoruz. Yüzde 7’yi sadece 10 ilden gelen öğrenciler için kullanacağız” diye konuştu.

MEB AKUB  beş bin kişiyle görev başında

Deprem felaketinden etkilenen 10 ile dağılan yaklaşık 5 bin kişilik Milli Eğitim Bakanlığı Arama Kurtarma Birimi (MEB AKUB) ekipleri enkazlardan canlı çıkarmak için seferber oldu. AFAD ve diğer arama kurtarma ekipleri ile koordineli çalışmalar yürüten MEB AKUB ekipleri, 101’nci saatte Kahramanmaraş’ta üniversite öğrencisi olan Zişan Kaya’yı, beşinci günde Diyarbakır’da bir anne ve çocuğunu uzun uğraşlar sonucu enkaz altından sağ olarak çıkardı. Ekipler ayrıca başta çadır kurulması olmak üzere deprem bölgesine gönderilen yardımların boşaltılması, depolanması, dağıtılması ve yemek yapılması ve dağıtılması gibi ihtiyaç duyulan her alanda görev yapıyor.