Eğitimde son durum « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Eğitimde son durum


Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen deprem, 10 ili etkiledi. O gün okullar açılacaktı ancak ülke genelinde etkili olan kar yağışları nedeniyle okullarda eğitime 1 günlük ara verilmişti. Depremin ardından ilk ve ortaöğretimde yarıyıl tatili önce bir hafta, sonrasında bir hafta daha uzatıldı. Üniversitelerde de kararlar sürekli yenilendi. Gelişmelerin ardından eğitimde son durum şöyle:

*Depremden etkilenmeyen 71 ilde eğitim öğretim 20 Şubat’ta başlayacak. 10 ilde ise 1 Mart’a kadar ara verildi. Ancak bölgede okulların ne zaman açılacağına hasar tespitleri tamamlandıktan sonra karar verilecek. Bölgede MEB’e bağlı 20 bin 868 eğitim binası var; 24’ü yıkıldı. Bakanlık il, ilçe ve okul temelli kararlar alacak, gerekirse süre uzatılacak.

*10 ildeki anaokulundan liseye kadar olan kademelerdeki öğrencilere, 71 ile nakil başvurusunda bulunma hakkı tanındı. Bu illerde toplam

1 milyon 29 bin lise öğrencisi var; 3 bin 681’i nakillerini diğer illere aldırdı.

*Deprem bölgesindeki okullarda ikinci dönem devam şartı aranmayacak.

Misafir edecekler

*Özel öğretim kurumlarında yüzde 3 olan burslu öğrenci kabul etme oranı yüzde 10’a çıkarıldı. Yüzde 7 kontenjan bu illerden diğer illere gidecek öğrenciler için kullanılacak. Bu kapsamda özel okullarda 25 bin 133 öğrenci kapasitesi oluşturuldu.

Dün itibariyle 828 öğrenci bu haktan yararlandı.

*Bu bölgedeki öğretmenlerin mazeretle, sağlıkla ilgili diğer illere görevlendirilme süreci de hafta içinde başlatılacak. Ailesi deprem bölgesinde olan diğer illerdeki öğretmenler idari izinli sayılacak. İhtiyaç olması durumunda yeni öğretmen atamaları da yapılacak.

*Özel okullar depremin yaşandığı bölgeden göç eden öğrencilere, ikinci dönem boyunca tam burslu olarak okuma olanağı sundu. Proje için kurulan www.misafirogrenci.org üzerinden yapılan kayıtlara göre dün itibariyle 2 bin 395 okula, 26 bin 615 öğrenciye ulaşıldı.

Sınavlar ne zaman?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi ortak sınavlar ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) tarihleri henüz belli değil. Bakan Özer, koşulların iyileşmesi durumuna göre sınav tarihini belirleyeceklerini duyurdu. Diğer taraftan öğrenciler LGS’de 8. sınıfın; YKS’de de 12. sınıfın ikinci dönem konularından muaf olacaklar.

Üniversiteler yine online

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayınlanan son açıklamaya göre 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar dönemi uzaktan öğretim yoluyla tamamlanacak. YÖK, uzaktan öğretime ilişkin alınacak tedbirler, tıp, diş hekimliği gibi sağlık programları ile staj ve işyeri eğitimi ve benzeri hususların ayrıca değerlendirilip önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.

Depremzedelerle kalacaklar

Türkiye genelinde 800 yurtta, 850 bin kontenjan bulunuyor. Üniversitelerin online eğitime geçmesiyle öğrencilerin yurtlardan ayrılması istendi. Hatta eşyaları poşetlere konularak odalar boşaltılmış, karar çok tepki çekmişti. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, önceki gün yaptığı açıklamada, ailesi deprem bölgesinde olup yurtlarda kalan, tıp fakültesinde okuyan, staj yapan, devlet korumasında olan, çalışan ve yurtta kalma durumunda olan öğrencilerin, depremzedelerle birlikte yurtlarda kalabileceklerini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), depremden etkilenen Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerine depremin yaşandığı ilk günden itibaren yemek hizmet noktaları oluşturmaya başladı. Bakanlık, vatandaşların ulaşımını kolaylaştırmak için bu hizmet noktalarını dijital ortama taşıyarak dhgm.meb.gov.tr/meb_mutfak internet adresinde gösterip harita üzerinden konumlarını ve isimlerini belirtti.