Dünyayı kurtaran Türk profesörden yeni müjde « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Dünyayı kurtaran Türk profesörden yeni müjde

Dünyayı yaklaşık 10 aydır etkisi altına alan ve yaklaşık 1,6 000 000 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan Kovid-19 aşıları ile çalışmalar son sürat devam ediyor.


Son aşamaya giren ve her an kullanım izni çıkma durumunda olan iki aşı bulunuyor. Pfizer-Biontech aşısı % 95 başarı gösterirken, Moderna’nın aşısı 94,5 başarı göstermiş durumda.

BIONTECH’E İLK ONAY İNGİLTERE’DEN

Kovid-19 ile mücadele için üçüncü faz neticelerini öncelikle açıklayan ve muhtemelen Amerika Gıda ve İlaç İdaresi’nden ilk onayı alacak Pfizer-Biontech’a 2 Aralık’ta İngiltere’de Ulusal İlaç ve Sağlık Ürünleri Denetleme Kurumu (MHRA), tarafından uygulanma izni verilmişti.

TÜRK DOKTORLAR KOVİD AŞISINI BULAN İLK İSİMLER OLDU

Bazı çevrelerde, Alexander Fleming’in 1928’de geliştirmiş olduğu penisilin aşısından bu yana bilim adına en önemli gelişmelerden kabul gören Kovid-19 aşısının geliştiricilerinden Türk bilim adamları doktor Uğur Şahin ve doktor Özlem Türeci, “Aşıyı geliştirmek muhteşem bir duygu” ifadeleriyle hislerini belirtirken -70 derecede taşınmasıyla ilgili soruya Şahin, “Doğru planlama ile hiçbir güçlük olmaz” diye konuştu.

“20 YIL İÇİNDE KANSERLE MÜCADELEDE DEVRİM GÖRECEĞİZ”

Telegraph’a konuşan çiftten Uğur Şahin, “İnsan vücudu en basit anlatımla, hücrelerine belirli proteinleri üretmeleri talimatını vererek çalışır ve bu proteinler daha sonra bir antikor tepkisi oluşturur. Kovid-19 aşısında yer alan mRNA (mesajcı RNA) teknolojisi başlangıçta kanserle savaşmak için geliştirildi. Ben Kovid aşısının geliştirilmesiyle önümüzdeki 20 yıl içinde kanserle mücadele konusunda bir devrim göreceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

“KANSER TEDAVİSİNİN KADERİ DEĞİŞECEK”

Uğur Şahin, “Ben kanseri yenmenin kanser hastası birinin vücudundaki belirli bir tümörü hedefleyecek kişiselleştirilmiş tedaviler geliştirmede yattığına inanıyorum. Bu geliştirilen bireysel tedavilerin kanser tedavisinin kaderini büyük oranda değiştirmemize yardımcı olabileceğine inanıyorum” diye konuştu.