Dünyanın en güçlü insanının sesini kestiler! G20 zirvesi sonrası skandal « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Dünyanın en güçlü insanının sesini kestiler! G20 zirvesi sonrası skandal


Çalkantılı  bir seçim süreci sonrası 20 Ocak 2021’de ABD’nin 46. Başkanı Joe Biden oldu. İlerlemiş yaşından dolayı sık sık eleştirilerin odağı olan Biden zaman zaman yaptığı ‘hatalarla’ gündeme geldi. Bunlardan ena dikkat çekeni geçtiğimiz sene Biden’ın defalarca kez yaptığı boşlukla tokalaşmaydı. Boşlukla tokalaşmasının yanı sıra Biden, uçağa, bisiklete ve hatta sahnede yürürken bile sık sık kameralar karşısında yere düştü. Biden’ın Kongre’den yakın arkadaşı ABD’li Senatör Mitch McConnell’da tıpkı Biden gibi ilerlemiş yaşı nedeniyle eleştirilerin hedefi. İki ay arayla basın toplantısı düzenlerken donan ve saniyeler sonra ancak kendine gelen Mitch, dünya gündeminde kısa sürede kendine yer edindi.

‘BEN YATMAYA GİDİYORUM’

Hafta sonu Hindistan’da düzenlenen G20 zirvesi sonrası Vietnam’a uçan Biden, burada bir basın toplantısı düzenledi. Kürsüye çıktığında 5 gündür neredeyse programı kapsamında dünyayı gezdiğini hatırlatan Biden, ‘Ben yatmaya gidiyorum’ diyerek şaka yaptı.

MİKROFONUNU KAPATIP JAZZ MÜZİK AÇTILAR

Burada sadece 5 soruya yanıt vereceğini belirten Biden ‘Sadece bana verilen emirleri yapıyorum’ dedi. Biden’ın bu sözlerinden kısa bir süre sonra ise mikrofonu kesildi. Biden mikrofunun kesilmesine rağmen konuşmasını sürdürürken salonda 80’li yıllara ait bir jazz müziği çalmaya başladı. Beyaz Saray’ın basın sözcüsü Karine Jean-Pierre bir anda sahneye gelip ‘Herkese teşekkür ederim, bu basın toplantı sonlanıyor’ dedi.

G20 ZİRVESİ’NDE NELER YAŞANDI?

BBC tarafından aktarılan gelişmede G20 ülkelerinin Ukrayna’nın işgali konusunda fikir birliğine vardığı ve bir bildirge hazırladıkları aktarıldı. Bildirgenin ilk satırında ‘İnsanların yaşadığı büyük acıları ve dünya çapındaki savaş ve çatışmaların olumsuz etkilerini derin bir endişeyle not ediyoruz’ denildi. G20 ülkeleri bildirgede Rusya’yı savaştan dolayı suçlamadı. Bunun yerine savaşın neden olduğu insani acılara dikkat çekildi. Bu yöntemle hem batı hem de Rusya’nın ortak bir noktada buluşması sağlandı.

Bildiride yer alan diğer şartlar şöyle:

– Ukrayna savaşı konusunda tüm devletler BM sözleşmesinin ilkelerine göre hareket edecek- Ukrayna’da ek toprak kazanımı için güç kullanımından uzak durulacak- Nükleer silah kullanılması ve kullanma tehdidi kabul edilemez- 2050 yılına kadar temiz enerji konusu için 4 trilyon dolar gerekiyor- Rusya ve Ukrayna’ya tahıl, gıda ve gübrenin dünya ülkelerine dağıtılması için çağrı yapıldı- Çatışmaların barışçıl çözümü için diyalog kanalları önemli yere sahip- Çatışmaların barışçıl yollarla çözülmesi için diplomasi ön plana çıkartılacak