Dolar ve altın için flaş tahmin « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Dolar ve altın için flaş tahmin

Bu haber 07 Temmuz 2023 - 18:44 'de eklendi ve 190 kez görüntülendi.

Ons altında yaşanan inişler ve çıkışlar iç piyasada da fiyatları yeniden şekillendiriyor. Peki piyasada yön ne olacak? Dolar ve altında yeni rekorlar görülür mü? İşte detaylar…

Ata Yatırım Araştırma GMY Cemal Demirtaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Önümüzdeki dönemde altının ons bazında 1900-1950 Dolar seviyelerinde dalgalanması söz konusu olabilir. Gram altın ise daha çok Dolar/TL’deki hareketlere göre yönünü bulacaktır. Portföylerde koruma maksatlı olarak sınırlı da olsa bulunabilir.

YENİ ADIMLARIN DÖVİZ PİYASASINA ETKİSİ NE OLUR?

Seçimlerden bu yana faiz artış beklentilerinin de yansımasıyla birlikte Dolar ve Euro, TL’ye karşı %26 seviyelerinde değer kazandı. Haziran ayındaki sınırlı faiz artırımın ardından Temmuz ayında yapılacak faiz artırımı ve TCMB’nin ileri dönük yapacağı açıklamalar, döviz piyasalarının yönünü bulması açısından belirleyici olacaktır. Faiz artırımı sürecinde, Dolar ve Euro’nun TL karşında bir miktar daha değer kazanabileceğini düşünüyoruz. Kademeli faiz artırımı sürecinin devam edeceği varsayımıyla, Eylül 2023 sonu için Dolar ve Euro tahminlerimiz 28 TL ve 31 TL seviyelerini işaret etmektedir.

BORSADAKİ YÜKSELİŞİN NEDENİ NE?

Seçimlerden bu yana baktığımızda, BIST-100 Endeksi TL bazında %30 civarı yukarı hareket ederken, Dolar bazında yatay seyretmiştir. Faiz politikasındaki değişiklikle birlikte TL’de değer kaybı yaşanırken, reel varlık olarak hisse senetleri enflasyona ve kur hareketlerine karşı yatırımcıyı koruyan bir enstrüman haline gelmiştir. Önümüzdeki dönem için de özellikle hisse seçimlerinde mali yapısı ve iş modeli kuvvetli şirketlere odaklanarak, hisse senedine yatırım yapılabileceğini düşünüyoruz.”

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Ons altında Fed’in faiz artırım beklentileri etkili olurken içeride ise kurlardaki yükseliş eğilimi gram altını yukarı taşıdığı görüşündeyiz. Gram altında 1600 TL üzerinde kalıcılık sağlama çabası var. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlaması halinde 1650 TL direnç seviyesi test edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1560 destek seviyesi ön plana çıkıyor.

Gaye Erkan’ın yapmış olduğu açıklamayı normalleşme süreci içerisinde bir adım olarak değerlendiriyoruz. Normalleşme sürecindeki adımlar finansal piyasalarda öngörülebilirliği ve şeffaflığı sağlayarak güven sağlamaktadırlar. Ancak dolar kuru, için öncelikle bir politika faizinin ne olacağına yönelik bir yol haritasının daha etkili olduğu kanısındayız.

BORSA İSTANBUL HAKKINDA

Borsa İstanbul’daki yakın zamanki bu trendi öncellikle seçim ve TCMB para politikasına yönelik soru işaretlerinin ortadan kalkmasıyla başladı. Özellikle para politikasına yönelik atılan adımlar ve dengelenme sürecine giren döviz kurlarının etkisinin de Borsa İstanbul’a yansıdığı görüşündeyiz. Tüm bu etkilerin yanı sıra çarpanlar bazında oldukça ucuz olan hisselerin de bu yükselişte etkili olduğunu söyleyebiliriz.”

Milliyet.com.tr/

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN