Danıştay’dan Flaş ‘Genel Sekreter’ Kararı! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Danıştay’dan Flaş ‘Genel Sekreter’ Kararı!

Danıştay,genel sekreter kadrosundan fakülte sekreteri kadrosuna yapılan atamayı hukuka uygun buldu.


Danıştay, idare tarafından kamu yararı ile hizmet gereklerine uygun olarak kullanılan takdir yetkisi kapsamında genel sekreter kadrosundan fakülte sekreteri kadrosuna yapılan atamayı hukuka uygun buldu.

Dava, bir yükseköğretim kurumunda genel sekreter kadrosunda görev yapmakta iken 1/30 oranında aylıktan kesme disiplin cezası bulunan davacının fakülte sekreteri kadrosuna atanması sonucu başlamıştır. İlk derece mahkemesi dava konusu atama işlemine esas disiplin cezasının mahkemelerince iptal edildiği ve davacının başka bir disiplin cezasının bulunmadığı nedeniyle dava konusu işlemin iptaline hükmetmiştir.

İstinaf başvurusu reddedilen davalı idare bu kez disiplin cezasının davacı tarafından işlenen fiilin disiplin suçu oluşturmadığı yönünde esastan verilmiş bir iptal kararı bulunmadığı, mahkeme kararı üzerine usul eksikliklerinin tamamlanarak davacının 1/30 aylıktan kesme disiplin cezası ile tecziye edildiği ayrıca atanma işleminin tesisi anında idari açıdan yürürlükte olan bir aylıktan kesme cezasının mevcut olduğu gerekçesiyle temyiz yoluna başvurmuştur.

Danıştay 2. dairesi ise temyiz incelemesinde, 2547 sayılı Kanunun 52. maddesinin atama esaslarının düzenlendiği 1. fıkrasının (a) bendinde “Genel Sekreter ile daire başkanları, müdürler, hukuk müşavirleri ve uzmanlar, yükseköğretim üst kuruluşlarında ilgili kuruluşların görüşü alınarak Yükseköğretim Üst Kuruluşunun Başkanı; üniversitelerde ise yönetim kurulunun görüşü alınarak rektör tarafından atanır..” hükmü ile bildirilen yasal düzenlemeler doğrultusunda Genel Sekreterlik kadrosuna yapılacak atamaların, atanma şartlarını taşıyan kişiler arasından, Üniversite Yönetim Kurulu’nun görüşü alınmak suretiyle Üniversite Rektörü tarafından yapılacağı, bu hususta Üniversite Yönetim Kurulu ve Üniversite Rektörünün takdir yetkisine sahip olduğu ve söz konusu atama işleminde, idareye tanınan takdir yetkisinin kamu yararı ve hizmet gerekleri göz ardı edilerek kullanıldığına dair herhangi bir somut bilgi ve belgenin olmadığından dava konusu işlemde hukuka aykırılık, dava konusu işlemin iptali yolundaki Mahkeme kararında ise hukuki isabet görülmediğine karar vermiştir.