Çocuğu olmayan kadın nafaka alabilir mi? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Çocuğu olmayan kadın nafaka alabilir mi?


Boşanma davası denilince akla ilk gelen durumlardan biri de nafaka konusudur. Çocuğu olanlara, velayet kimdeyse iştirak nafakası zaten verilmekte. Ancak çocuğu olmayana nafaka verilir mi? Kadınların nafaka konusunda merak ettiği konuların başında ‘’Çocuğu olmayan kadın nafaka alabilir mi? sorusu geliyor. İşte detaylar…

ÇOCUĞU OLMAYAN KADIN NAFAKA ALABİLİR Mİ?

Çocuğu olmayan kadın nafaka alabilir. Peki, çocuğu olmayan kadın nafaka nasıl alabilir? Boşanma davasında nafaka, tedbir, iştirak ve yoksulluk nafakası olarak alınabilir.

Tedbir nafakası, boşanma davası sürecinde hükmedilen nafakadır.

İştirak nafakası, boşanma davasının sonuçlanması durumunda, çocukları için, velayet hakkına sahip olmayan tarafa ödenen nafakadır.

Yoksulluk nafakası ise, Türki Medeni Kanunu’nun 175. Maddesine göre boşanma davası nedeniyle yoksulluğa düşecek tarafa, kusurlu olmaması şartıyla verilen nafakadır ve birtakım koşullara bağlanmıştır.

Yoksulluk nafakasının şartları

Nafaka talebi olmalı,

Nafaka talebinde bulunan kişinin boşanmaya bağlı olarak yoksulluğa düşmeli,

Karşı tarafın maddi gücüne göre istenmeli,

Bu süreci değerlendirdiğimizde, çocuğu olmayan kadın da nafaka alabilmektedir. Boşanma davasında, yoksulluk nafakası alabilmek için kişinin yoksulluk nafakasını talep etmesi gerekmektedir.

Düzenli gelire sahip, yeniden evlenmiş, mesleği olup çalışmamayı tercih eden ya da devlet tarafından yeterli miktarda sosyal yardım alan kişiler kanunlara göre nafaka alamamaktadır.

ÇOCUĞU OLMAYAN KADINA NE KADAR NAFAKA VERİLİR?

Çocuğu olmayan kadının alacağı nafaka miktarını söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Nafaka talep edenin ve nafaka verecek kişinin ekonomik duruma göre bu rakam değişiklik göstermektedir.

TMK’nın 175’inci maddesinde, esas olan süresiz nafakadır. Ancak son günlerde süresiz nafakasının kalkacağı konuşuluyor. Nafaka süresini belirleyen ise birçok faktör olacak. Karar yürürlükte olmadığı için kesin bir şey söylenememektedir.