Esnafın Gözü Beştepe’ye Çevrildi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Esnafın Gözü Beştepe’ye Çevrildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize programı sebebiyle bugün yapılamayan kabine toplantısı çarşamba günü Beştepe’de yapılması planlanıyor.


Çarşamba günü AK Parti Ankara İl Kongresi’ne bizzat katılması planlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, aynı gün kabineye başkanlık yapması bekleniyor. Beştepe’deki toplantının en önemli gündem maddesi ise Kovid-19 ile mücadele çalışmaları ve alınan tedbirler.

MUTASYON VE AŞI ÇALIŞMALARI

Sağlık Bakanı Koca’nın kabineye brifing vereceği toplantıda okulların da kontrollü şekilde açılmasına bağlı olarak önümüzdeki dönemde atılacak adımlar, son Kovid-19 tablosu, mutant virüsle ilgili gelişmeler, yasakların etkisi ve ikinci doz aşılama çalışmaları ele alınacak.

Toplantıda vaka sayılarına bağlı olarak bölgesel olarak bazı yasakların esnetilebileceği belirtiliyor. Buna bağlı olarak dört gözle işyerlerin açılmasını bekleyen lokanta ve kafelerin gibi işyerlerin de durumu toplantıda öncelikli olarak konuşulacak.

Mart ayından itibaren riskin azaldığı, vaka sayısının düştüğü yerlerdeki lokanta ve kafelerin mesafeli, tedbirli, yasaklı kişi sayısı ve HES kodu kontrolüyle açılabilmesine dönük Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri değerlendirilmesi bekleniyor.

YASAKLAMA SAATLERİ DARALTILABİLİR

Hafta içi yasakların saatlerin daraltılabileceği, il bazında hafta sonu sokağa çıkma yasaklarında mart ayından itibaren denetimli ve kontrollü bir şekilde esnetmeye gidilebileceği belirtiliyor.

Vaka sayıların yüksek olduğu ve istenilen düşüşün sağlanamadığı özellikle büyük şehirlerdeki yasaklara salgının seyrine göre karar verilmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vakaların belirli sayısının altına düşmesiyle esnafımıza yönelik yasakların kademeli gevşetilmesi takvimini başlatmayı planlıyoruz.”

Toplantının bir diğer önemli gündem maddesi ise ekonomik ve hukuki reform çalışmalarıyla yeni anayasa süreci oluşturacak. Anayasa çalışmaları çerçevesinde ilgili bakanlıklar bilgilendirmede bulunacak.

YERİNDE KARAR DÖNEMİ BAŞLIYOR

Bu esnada salgınla mücadelede yerinde karar dönemi bugün başlıyor. Yeni dönemde, il bazında haftalık vaka ortalaması açıklanacak. Böylelikle, il hıfzıssıhha kurulları bölgesel bazda yeni tedbirleri ya da gevşetme kararlarını hayata geçirebilecek.