Bakan Şimşek’ten BAE ile yapılan 50,7 milyar dolarlık anlaşma açıklaması « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Bakan Şimşek’ten BAE ile yapılan 50,7 milyar dolarlık anlaşma açıklaması


Sosyal medya hesabı üzerinden Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan 50,7 milyar dolarlık anlaşmayla ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bugün, BAE ile Türkiye arasındaki bağları daha da güçlendirmek için toplam 50,7 milyar ABD doları değerinde çok sayıda stratejik anlaşma ve Mutabakat Zaptı’nın imzalanmasına tanık olduk. İhracat finansmanı, deprem tahvilleri, enerji, savunma, altyapı, teknoloji ve bankacılık dahil olmak üzere bir dizi sektördeki anlaşmalar, BAE’nin programımıza olan güvenini yansıtıyor. BAE’nin Türkiye’ye devam eden güçlü desteği için minnettarız.” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRTürkiye-BAE arasında 50.7 milyar dolarlık 13 anlaşma imzalandıHaberi Görüntüle

Türkiye ile BAE arasında dev anlaşma! Uzman isimler CNN TÜRK'te değerlendirdi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRTürkiye ile BAE arasında dev anlaşma! Uzman isimler CNN TÜRK’te değerlendirdiHaberi Görüntüle

Today we have witnessed the signings of several strategic agreements and MOUs worth a total of USD 50.7 billion to further cement ties between the UAE and Turkiye.

The agreements across a range of sectors including export financing, earthquake bonds, energy, defence,…

— Mehmet Simsek (@memetsimsek) July 19, 2023

13 ANLAŞMA

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün gerçekleştirdikleri Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretleri vesilesiyle Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında muhtelif alanlarda 13 belge imzalanmış ve kabul edilmiştir. Bu çerçevede iki taraf, Türkiye Cumhurbaşkanı ve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı’nın başkanlık edecekleri bir ‘Düzeyli Stratejik Konsey’ kurma konusunda mutabakata varmışlardır. Söz konusu Ortak Mutabakat’la Birleşik Arap Emirlikleri’yle ilişkilerimiz stratejik ortaklık seviyesine çıkartılmıştır. Enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut iş birliğinin derinleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Söz konusu alanlarda imzalanan anlaşmaların toplam tutarı 50.7 milyar dolardır” ifadeleri kullanıldı.

İletişim Başkanlığının yaptığı paylaşıma göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan ortak mutabakat metnine ilişkin, “İmzalayacağımız ortak mutabakat metniyle ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine çıkartmış olacağız. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey mekanizmasıyla ilişkilerimizin en üst düzeyde düzenli şekilde ele alınmasını sağlayacağız. Anlaşmanın iş dünyamıza tanıtılması için sonbaharda İstanbul’da Ticaret ve Yatırım Forumu düzenlenmesinde fayda görüyoruz. Yatırımların teşviki, güvenlik, yenilenebilir enerji ve taşımacılık gibi alanlarda hukuki altyapıyı sağlamlaştıralım istiyoruz” şeklinde değerlendirmede bulundu.