Bakan Çavuşoğlu’ndan anket açıklaması! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Bakan Çavuşoğlu’ndan anket açıklaması!


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu TV100’de Candaş Tolga Işık’ın sorularını yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle; Biden, Cumhurbaşkanımızı arayıp soykırım kelimesini kullanacağını söyledi. Cumhurbaşkanımızın tepkisi ‘kullanırsa kullansın. Demokles kılıcı gibi her zaman üzerimizde sallandıracağına kullansın. Dese ne olur demese ne olur?’ Hukuki bir karşılığı yok. Birleşmiş Milletler’in şartı ortada, soykırım tanımı ortada.

NET BİR DAVETTİ, YANAŞMADILAR

Biz dışarıda tezimizi çok iyi anlatıyoruz. 2015’te Ermeniler çok çalıştılar. 2015 Ermenistan için hayal kırıklığı oldu. Biz gerek yayınlar olsun gerek tezler olsun gayet iyiyiz. Karabağ zaferinden sonra Ermenistan’ı teselli etmek için bu yönde karar alan ülkelerin sayısı biraz arttı. Ellerindeki siyasi unsur gidecek o yüzden yanaşmıyor, Ermenistan da bu yüzden yanaşmıyor. Herkes arşivini açsın otursunlar çalışsınlar biz bu kararı kabul edeceğiz net bir davetti bu maalesef buna yanaşmadılar. Tarihimizdeki birçok olayı okullarda anlatmamız lazım, bu konuyu da öyle, ‘Neden tecrit oldu?’ diye. Çünkü yurt dışına okumaya giden çocuklarımızın hazırlıklı olması lazım. Tarih konusunda siyasetçilerin ahkam kesmesi son derece yanlış. Bizim tarihimizde soykırım diye bir şey yok. Biz her yeri fethetmişiz, yönetmişiz, ihya etmişiz, oralarda büyük eserler bırakmışız. Herkes diniyle, diliyle, etnik yapısıyla bunları koruyarak yaşamaya devam etmiş.

Ermenistan Dışişleri Bakanı deprem zamanı ziyarete geldi. Toplantıdan çıkışta duvardaki Dışişleri Bakanlarımızı gösterdim. 1912-1913 yılları arasında Osmanlı’nın Dışişleri Bakanı Gabriel Noradunkyan Efendi. Soykırım düşünen bir devlet 1915’ten 2 yıl önce bir Ermeni’yi Dışişleri Bakanı yapmazdı.

ANKET AÇIKLAMASI

Bu seçim 14 Mayıs seçimleri ülkemiz için kritik bir seçim olacak. Seçim sonuçlarını gayet iyi görüyoruz. İlk turda 14 Mayıs’ta cumhurbaşkanımız tekrar kazanacak. Anketlerde, tabanda böyle söylüyor. Biz 4-5 anket bir ikincisi yabancıların yaptığı anketleri görüyoruz. Büyükelçilikler anketler yapıyorlar, ülkelerine bilgi vermek isterler. Geçenlerde bir arkadaşımız yurt dışında ismini vermeyeyim, durum kötü mü dedi? Yok dedim nereden çıktı dedim. Euronews’te bir anket yayınladılar arada 20 puan fark var dedi. Dedim ki doğru bilgiyi almak istersen ben bir tarafım neticede AK Parti’nin kurucu üyesiyim, dışişleri bakanıyım. Dolayısıyla sizin büyükelçiye sor o size daha sonra sağlıklı bilgiyi verir. 3 gün sonra döndü, öğrendim dedi. Hiç yayınlandığı gibi değil. Buna çocuk bile inanmaz.

ABD BÜYÜKELÇİSİ’NİN KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞMESİ

Seçim zamanı görüşmesi doğru değil. Seçici davranarak bir adayla görüşmesi, taraf tutuyor görüntüsü vermek doğru değil. ABD Büyükelçisi’ne gerekli uyarılar yapıldı, bakanlığa çağrılmadı.

Seçildikten sonra Biden ‘Ben başkan olsaydım, PKK, CAATSA yaptırımları vs. Yüzde 80’ini yaşamazdık’ dedi. O yüzden stratejik mekanizmayı kurmayı teklif etti. O mekanizma şu anda işliyor. Böyle bir kompleksten kurtulan Türkiye var, bu da Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde oldu.

Cumhurbaşkanı’mız geçen sene 14 Mart’ta Miçotakis’le yemekten sonra ‘Kendi aramızda diyaloğu artıralım, başka ülkeleri aramıza katmayalım sorunlarımızı çözmeye çalışalım’ dedi, F-16’larla ilgili aleyhte açıklama yapınca gerildik, depremde yumuşadı. Seçim bittikten sonra samimi bir ortamda görüşelim’ dedik.

 

Türkiye’de şu anda yaklaşık 3,9 milyon Suriyeli var, bunların hepsinin kaydının düzenli olması lazım. Geri gönderilirken BM’yle iş birliği içerisinde göndermek lazım. Biz bunların dönmesini istiyoruz ve bu şekilde dönmesi daha sağlıklıdır. Bunu bir plan çerçevesinde yapmak lazım, ırkçı bir yaklaşımla geri döndürmek doğru değil. Suriye’den Türk askerini çekersek bu boşlukları terör örgütleri dolduracak. Ulusal güvenliğimiz her şeyden önemli, burada bedelleri kendi topraklarımız güvende olsun diye ödüyoruz. Suriye’nin topraklarında gözümüz yok. Rusya, İran, Suriye’ye de söylüyoruz, biz bir önşartla bu süreci yüretmeyiz. Yol haritası üzerinde mutabık kalınır, atılacak adımlar bellidir.

Mayıs ayı içinde tarih önerileri oldu, seçime çok yakın. Mayıs’ın başında bir teklif gelmişti, İran Cumhurbaşkanı, Suriye’ye gideceği için olmadı. Şimdi bir tarih üzerinde çalışıyorlar. Seçimden sonra olur, tarih belirlemedik. Biz 2 defa görüştük, artık şartlar oluştu. Biz görüşeceğiz, sonra liderler görüşecek. Ortak bir açıklamayla bunu kamuoyuna duyuracağız.