Bakan Bilgin’den asgari ücret mesajı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Bakan Bilgin’den asgari ücret mesajı

Bu haber 18 Aralık 2022 - 11:41 'de eklendi ve 161 kez görüntülendi.

Bakan Bilgin’in açıklamalarından satır başları şöyle:

 

“İşverenlerimizin ve işletmelerimizin ödeyebileceği bir ücret seviyesi olması. Çünkü iş yeri olmazsa, işletme olmazsa, işveren olmazsa işçi olmaz. Onun için işletmeleri ayakta tutacak, İşçimize rahat nefes aldıracak, enflasyonun tahribatından onu koruyacak, tahribatı onaracak bir asgari ücret seviyesinin de bu uzlaşmada belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

‘MECLİS’E SUNACAĞIMIZ ÇALIŞMALAR TAMAMLANMAK ÜZERE’

Bizim aralık içinde bitirip inşallah teknik çalışmaları bitirdikten sonra Meclis’te arkadaşlarımızla ve yüce Meclis’in kararına sunacağımız çalışmalar EYT ile ilgili tamamlanmak üzere. Eskiden dijital ortamda kayıtlar tutulmadığı için 8 eylül 99 öncesi olduğu için o yıl falan işletmede çalışmış sigortalı işçilerde bu çok yaygın, kayıt dışında kalanların da kayıt içine alınması, dijital ortama aktarılması konusunda çalışmalarımız sürüyor.

‘KREDİ KONUSUNU ÇÖZDÜK’

Yurt dışından çalışanların talepleri var. Bugünlerde yurt dışındaki konsolosluklarda yoğun bir çalışma var. Tüm bunları bitireceğiz inşallah, o konuda da gerekli tedbirleri alıyoruz. Onlardan birisi de kıdem tazminatının ödenmesi konusunda KGF’de bir kredi verilmesi, Maliye Bakanı Nebati Bey ile bu konuda görüştük. Kamuoyuna yansıdı. İlk toplantıdan itibaren işverenlerimizden başta TİSK olmak üzere odalardan bu talep gelmişti. Sayın Bakanla kredi konusunu da çözdük. Süreç başladığı zaman bunlarda herhangi bir aksama olmayacak.

Sosyal problemler ekonomide problemlerin yoğunlaştığı döenmde daha fazla ön plana çıkıyor. Asgari ücret neden bu kadar gündeme geliyor. Konjonktürel ortam. Bunların tahribatlarının meydana getirdiği zararları ortadan kaldırmak bizim sosyal politika tedbirleriyle yapacağımız işlerdir. En önemli sosyal politika araçlarından birisi asgari ücret, toplu sözleşmedir. Bu mekanizmaları harekete geçirerek sorunları çözeceğiz.”

BAKAN BİLGİN TARİH VERDİ

Öte yandan geçtiğimiz gün yaptığı açıklamalarda Bakan Bilgin asgari ücretin belirleneceği tarihi söyledi.

Partililerle sohbet eden Bilgin, asgari ücret konusunda gelinen nokta hakkında bilgi vererek, “Önümüzdeki salı günü tekrar asgari ücret komisyonu toplanacak. Bundan sonra asgari ücretin müzakeresinde bir uzlaşmaya varılacağını umuyorum. Milletimizin beklediği, emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin ödeyebileceği ücret seviyesinde bir uzlaşma sağlayacağız. Asgari ücret, sosyal devletin çalışanlarını koruduğu bir ücrettir. Asgari ücreti devlet vermez, işverenler verir ama işçileri koruyacak bir asgari ücret rakamında uzlaşmayı devlet belirler. Bizim de temel fonksiyonumuz budur. Birçok sorunu çözdük, bunu da çözeceğiz. Asgari ücret konusunda da salı günü ümit ediyorum salı gününden sonra Türkiye için olumlu bir haberi paylaşacağız toplumumuzla. Emekçilerimizi koruyan onların hayat şartlarını aşmalarını katkı sağlayacak bir ücret seviyesinde Türkiye rahat bir nefes alır diye düşünüyorum” diye konuştu.

Emeklilerin ek gösterge sorununu çözdüklerini, ocaktan itibaren uygulamaya geçeceğini anlatan Bakan Bilgin, asgari ücretin müzakere sonucu belirleneceğini kaydetti. Emekçilerin rahat nefes alacağı seviyede, işverenlerin ödeyebilecekleri rakamda uzlaşma düşündüklerini belirten Bilgin, “İşverenlerimizin de ödeyebilecekleri bir rakamda; işverenleri de biraz zorlarız, ödeyebilecekleri rakama getiririz. İşçilerimizin refahına katkı yapacak bir oran. Onu şimdiden açıklamam uygun değil çünkü onu biz belirlemiyoruz. Müzakerenin sonucunda yeniden bir araya gelerek üçlü işçi sendikaları Türk-İş ve TİSK’le son toplantı yaparak orada uzlaşmaya ulaşacağımızı düşünüyorum” dedi.

‘AY SONUNA KADAR MECLİS’E İNTİKAL ETTİRECEK HALE GETİRECEĞİZ’

Basın mensuplarının staj günlerinin emekliliğe dahil olup olmayacağıyla ilgili sorusuna cevap veren Bakan Bilgin, “EYT’yi bu ay sonuna kadar tamamlayıp bitireceğimizi kamuoyuyla paylaştım. Bazı teknik sorunlar çözülüyor. Eskiden biliyorsunuz dijital ortam yoktu. Emekli olacağın düşünen vatandaşlarımız müracaat ediyorlar, dosyalarını buluyoruz çünkü dijital ortama taşınmamış dosyalar var. Bir yerde çalışmış oradan ayrılmış, başka yerde ara vermiş ya da vermemiş gibi birçok sorun var. Onların toplu olarak değerlendirmesini yapacağız, verilerin ortaya çıkmasından sonra. O zaman da bu sorunun nasıl çözüleceğine dair karar verilecek. Çalışmamız ilerledi, çok zaman kalmadı zaten. Bugün ayın 17’si. Ay sonuna kadar onu inşallah yüce Meclis’e intikal ettirecek hale getireceğiz” diye konuştu.

 

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN