Asgari ücrette kritik gün yarın: İşte masadaki rakam! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Asgari ücrette kritik gün yarın: İşte masadaki rakam!


Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç 13 Haziran’da başlayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.  Peki asgari ücrette konuşulan rakam ne ? İşte detaylar…

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: ” Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını salı günü yapacak. Buna ilişkin çağrıyı sayın Cumhurbaşkanı yapmıştı, Çalışma Bakanı da komisyonun toplanacağını söylemişti.

Geçen dönemde ara zamda iki toplantıda zam tutarı netleşmişti. Enflasyon altında çalışanların ezildiği görülmüştü. Hem işveren tarafı hem işçi tarafı hızlı bir şekilde anlaşmıştı. Sene sonundaki zam ise 3. toplantıda belli olmuştu.

Burada tespit komisyonunun bakacağı bazı veriler var, TÜİK’ten gelen veriler, kamu kurumlarında gelen veriler ve enflasyon verileri. Bunlar olmadan asgari ücret tutarı belirlenmeyecektir. Bu dönemde farklı bir durum var. Enflasyonun çok üzerinde artış yapılacağı taraflar tarafından bildirildi.

Bazı referans değerler var. Kamu işçilerine yapılacak yüzde 45’lik zam, TÜRK-İŞ’in açlık sınırı açıklaması ve eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in 500 dolar açıklaması.

İLK TOPLANTIDA RAKAM ÇIKAR MI?

İlk toplantıda taraflar taleplerini masaya yatıracak, istatistiki veriler alınacaktır. İlk toplantıda tahminimce görüşler bildirilir. İkinci toplantıda tarafların talepleri birbirine yakınsa tutar netleşir ancak burada enflasyonun 3 Temmuz’da belli olacağı biliniyor.

İŞÇİ VE İŞVERENİN BEKLENTİSİ NE?

İşçi ve işverenin beklentileri mevcut, işçinin beklentisi enflasyonun çok daha üzerinde bir artış yapılması. Eski Çalışma Bakanı’nın 500 dolar söylemi, kamu işçilerine yüzde 45’lik zam referans değerdir.

İşverenler de rekabetçi bir asgari ücretin belirlenmesini istiyor. İhracatçı ve yurt içinde işvereni düşünmek gerekiyor. Burada asgari ücret desteği artırılmalıdır. Şu anda destek 400 TL civarında bu seviyenin artırılması beklenebilir.

İşverenin sigorta primini erken ödemesinden dolayı 5 puan indirimi var. Bu tutarın artırılması söz konusu olabilir. Aynı şekilde işveren sigorta priminin bu dönemde işsizlik sigorta fonundan karşılanması söz konusu olabilir.

İşçi ve işverenin beklentisi makul, hayat standartlarının karşılanabileceği bir tutar olmasıdır.

Benim asgari ücret beklentim ise bu dönemde enflasyon oranı yüzde 15, son ayın enflasyon artışı yüzde 0.04 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon yüzde 40’ın altına düştü.

Şu anda yüzde 15-16’lık bir artışı işveren de kabul etmeyecektir. Bunun çok daha üzerinde artış olacağını düşünüyoruz. Eski Çalışma Bakanı’nın 500 dolar açıklaması vardı. Bu politika belirlenirken sosyal politikalar kurumu başkanlığı ile hazırlanıyor.

Yeni Çalışma Bakanı’nın da Eski Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekili olmasından dolayı bu sayın Vedat Bilgin’in tek başına ele aldığı bir durum değildir. 500 dolar seviyesi yine hükümetin seçimlerden sonra dolar kurunun seyrini bildiğinden dolayı tahmin etmiştir diye düşünüyorum.

Biz en fazla yüzde 45 seviyesinde bir artış olacağını düşünüyoruz. Yüzde 40 olursa 11 bin 910 TL olur, yüzde 45 olursa 12 bin 330 seviyesinde olur.

İşverenlere verilen desteklerin artırılması gerekmekte. Sayın Cumhurbaşkanımız enflasyonist etkiyi vatandaşların üzerinden kaldıracağız açıklamaları mevcut. Memurlara zaten müjdeli haber verilmişti. En düşük memur maaşı 22 bin lira oldu. Asgari ücret ve diğer çalışanların da rahat bir nefes alabileceği bir maaş artışını hepimiz bekliyoruz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİREnerji Bakanı Bayraktar Milliyet’e konuştu: Yeni yatırım hamlesi yoldaHaberi Görüntüle