Araç piyasasında ‘ÖTV’ nöbeti! İndirim olacak mı? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Araç piyasasında ‘ÖTV’ nöbeti! İndirim olacak mı?


Otomobil dünyası şu sıralar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi nöbetinde.  Buna göre ÖTV matrahı artırılarak 8-9 modelin daha düşük vergi oranlarından faydalanması bekleniyor. Yapılacak değişiklikle bazı modellerin ÖTV’sinin yüzde 50’ye kadar ineceği belirtiliyor.

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Milliyet Gazetesi Otomotiv Yazarı Levent Köprülü şu ifadeleri kullandı: 

“ÖTV indirim yanlış anlaşılabiliyor. ÖTV düzenlemesi gerekiyor. Çünkü çok uzun bir süredir matrah düzenlemeleri yapılmıyor. Özellikle Ukrayna savaşı sonrası meydana gelen enflasyon artışları ile beraber maliyetlerin de artması nedeniyle yükselen fiyatlarla karşılaşıyoruz.

Yüzde 80 ÖTV matrahında 2 model kalmamış olabilir. Matrah değeri dediğimizde fabrikadan çıkış değerinden bahsediyoruz. Bunun üzerine vergiler konuluyor. ÖTV oranları da oradaki baz fiyatın yüksekliğine göre belirleniyor. Burada belirtilen fiyatlar aslında fabrika çıkış fiyatlarıdır.

Bunlar da artmaya başlıyor ve her ay ister istemez distribütörler bunlara yüzde 2-3 zam koymak zorunda kalıyor. Bu 10 aydır hiç düzenlenmedi.

İKİ MODEL BİLE KALMADI DEDİNİZ. SIFIR ARAÇ PİYASASINDA HATTA İKİNCİ EL PİYASASINDA BU MATRAH SİSTEMİ DÜZENLENİRSE ARAÇ FİYATLARI AŞAĞI ÇEKİLİR Mİ?

Ne kadar ayarlanırsa o kadar düşer, vergiye göre vergi hesaplanıyor. Burada yapılacak bir düzenleme ne kadar artırılırsa o denli yansıyacak demektir. Bunların da yaklaşık olarak yüzde 80 ve 80 altına daha yüksek ayarlamalar yapılacağını tahmin ediyorum.”