Araç kredilerinde değişiklik! ‘İkinci el araç piyasasında fiyat artışları kesildi’ « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Araç kredilerinde değişiklik! ‘İkinci el araç piyasasında fiyat artışları kesildi’

Bu haber 26 Temmuz 2023 - 18:25 'de eklendi ve 191 kez görüntülendi.

Finansal kaynakların verimli kullanımının desteklenmesi amacıyla taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırının yüzde 2 olarak belirlenmesine, ihtiyaç kredilerinde ise değişikliğe gidilmeyerek yüzde 3 sınırının korunmasına karar verildi. Peki bu durum kredileri ve araç piyasasını nasıl etkiler? İşte detaylar…

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: “Yeni politikalar kapsamında verilen taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırı, Merkez Bankası’nın açıkladığı karar doğrultusunda %2’ye çekildi.

Yani bankalar bu alanda yaşanan büyüme aylık %3’ü aştığı takdirde aşılan yüzde kadar zorunlu karşılık ayırmak zorunda iken, yeni yayımlanan karar ile artık bu oran %2’ye çekilmiş oldu.

‘PİYASA BİR SÜRE SONRA HAREKETLENECEKTİR’

Bu karar sonrasında, kredi verme noktasında katı kısıtlamalara gidilmese dahi, bankaların kredi verme iştahı azalabilir. Ayrıca kredi tutarlarında verilen limitler bir miktar aşağı çekilebilir. Süreç bu şekilde ilerlediği takdirde krediye ulaşım ve finansman güçlükleri sebebiyle otomobil piyasasında satış adedi olarak geçici durağanlık yaşanacak olsa da, kararların ülke ekonomimize sağlayacağı katkı ve genel tablonun iyileşmesi sebebiyle piyasa bir süre sonra tekrar hareketlenecektir.

Kamu bankalarımız belirlenen kredi limitleri ve faiz politikaları kapsamında %2,5 civarlarında kredi tahsis ederken, özel bankalarda bu oran yukarı yönlü değişiklik gösterebiliyor.

BDDK’nın belirlediği üst limitler ve kredi talebinde bulunan kişinin kredi notu dahilinde tahsis edilen tutarlar da değişiklik gösterebiliyor. Şu an yeni kararların açıklanması ve etki etme süreci sebebiyle bazı bankalar kredi adedi olarak oldukça limitli sayıda kredi tahsis ederken, bazı bankalar 500.000 TL’ye kadar olan tutarlarda kredi tahsis ediyor. Önümüzdeki süreçte yeni alınan kararlar dahilinde kredi hususunda daha belirgin bir piyasa ortamı sağlanacaktır.

ARAÇ ALACAKLARA BİR TAVSİYENİZ VAR MI?

Fiyatlar olarak değerlendirdiğimizde sıfır araç fiyatları öncelikle döviz kurundan doğrudan etkileniyor. Geçmişte yaşanan arz sorunu ve buna bağlı etkiler önemli ölçüde azalmış durumda. Diğer yandan Distribütörlerin artış oranları da etki eden diğer faktörler arasında. Sıfır araç alanında fiyat artışları kesildiği takdirde hem fiyat hem de iş işleyişi anlamında denge tam manasıyla sağlanacaktır.

Geçtiğimiz günlerde ikinci el piyasasını etkileyen kayıt dışı ticaret ve haksız uygulamalar gibi olumsuz faktörlerin ortadan kaldırılması maksadıyla Ticaret Bakanlığımız 6+6 yönetmeliği kapsamını genişleterek süresini 1 Ocak 2024’e kadar uzattı.

‘İKİNCİ EL PİYASASINDA FİYAT ARTIŞLARI KESİLDİ’

Bireysel kullanıcıların da denetimlere dahil edilmesi araçların sıfır fiyatından yüksek rakamlarla ilanlarda paylaşılamaması gibi ek maddeler neticesinde ikinci el piyasasındaki fiyat artışları kesilmiş durumda.

İkinci el otomobil piyasası sıfır araç fiyatlarından referans alınarak belirleniyor. İkinci el piyasasında fiyat dengesi sağlanmış olsa da döviz kurlarında yaşanabilecek değişiklikler gerek sıfır, buna bağlı olarak ikinci el otomobil piyasasını etkileyebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRMerkez Bankası’nın yeni kararları sonrası Bakan Şimşek’ten enflasyon mesajıHaberi Görüntüle

Mevcut ortam ve ikinci el piyasasında fiyatlar anlamındaki olumlu hava değerlendirildiğinde araç almak isteyen vatandaşlarımız bütçeleri ve ihtiyaçları dahilinde otomobil alabilirler. Bu noktada İnternet ortamında yönetmeliğin ihlal edildiği ilanlar Bakanlığımızca tespit edilmiş durumda. Bu ilanlar incelendiğinde önemli ölçüde bireysel kullanıcılar tarafından paylaşıldığını görmekteyiz. Yönetmeliğe uygun şekilde ilan paylaşılmasına rağmen birebir irtibat kurulduğunda fazladan ücret talep edildiği ve bazı yetkili bayilerin halen ek tutar taleplerine devam ettiği bizlere gelen duyumlar arasında.

Vatandaşlarımıza otomobil alım noktasındaki tavsiyemiz, bu tür taleplerde bulunan kişi ya da işletmelerden alışveriş yapmamaları ve durumu Ticaret Bakanlığı’mıza bildirmeleri olacaktır. “

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRMilyonlarca kiracıya kötü haber! Taşındıktan sonra borç çıkabilirHaberi Görüntüle

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN