Araç alımı için avantajlı dönem! Ekspertiz yaptıranların sayısında sert düşüş « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Araç alımı için avantajlı dönem! Ekspertiz yaptıranların sayısında sert düşüş


İkinci el araç piyasasındaki fiyat düşüklüğü sürerken vatandaşlar fiyatların biraz daha düşeceği öngörüsüyle araç alım-satım işlemlerini bekletmeye aldı. Peki araç fiyatları ne zaman artar? Piyasada son durum ne? İşte detaylar…

Tüm Oto Ekspertizciler Derneği (TOED) Başkanı Orhan Ağca milliyet.com.tr’ye açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Fiyat dengesindeki değişiklikten dolayı ikinci elle ilgili satışlarda da rakamlar düştü. İkinci el araçlar yatırım aracı olarak düşünüldüğünden dolayı yatırım amaçlı aracılar ortadan kalkınca talep düştü. Bu oto ekspertiz sayılarına yansıdı. Yüzde 60-70 oranında araç geliş sayılarında düşüşe sebep oldu. Yani sektör olarak 10 araçta ekspertiz yapılıyorsa bu sayı 4’e düştü. Yüzde 60-70 oranında düşler gerçekleşti. Böylelikle ekspertiz merkezlerini kapatanların sayısı hali ile artmaya başladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRFaiz kararı sonrası gözler piyasalara çevrildi: Altını olanlar için dikkat çeken uyarıHaberi Görüntüle

FİYATLAR DÜŞTÜ MÜ, ORTALAMA NE KADAR?

Şu anda ortalama ekspertiz fiyatları 2500 TL civarındadır. Ekspertiz fiyatlarında herhangi bir düşüş yansımadı. Maliyet anlamında personel, işletme giderleri sabit kaldı. Araç giriş sayıları ise düşüş gösterdi.

EKSPERTİZ YAPACAKLARA ÖNEMLİ UYARI

Ekspertiz yaptırmak isteyen vatandaşların her zaman kurumsal, kaliteli ve nitelikli hizmet yerlerini tercih etmeleri gerekiyor. Hali ile işleri azaldığından kapatan ekspertizler mevcut. Siz bugün ekspertiz yaptırdığınızda yarın o merkezin kapatılabilme ihtimali var. Daha sonra yaşayacağınız durumlarda ise mağdur olabilirsiniz. Vatandaşların tam da bu noktada kurumsal, nitelikli ekspertiz merkezlerini tercih etmeleri gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRTakas’ın özel hücresiHaberi Görüntüle

EKSPERTİZ FİYATLARINDA YÜKSELİŞ OLUR MU?

Yeni yıl itibarıyla tabi ki mevcut enflasyona yönelik artışlar, kiralar, personel giderleri artışları olduğundan dolayı bunlar da ekspertiz fiyatlarına yansıyacaktır.

TREND YUKARI DÖNECEK! NİSAN, MAYIS AYLARINA DİKKAT

Araç fiyatları ile ilgili şu anda tabi bir düşüş söz konusu. Yılbaşı itibarıyla her sene olduğu gibi mart ve nisan ayına doğru trend yükselişe doğru geçecektir. Şu anda hormonlu fiyat denilen durum ortadan kalktı. Araçlarda yüzde 15-20 oranında segmentlerine göre değişkenlik gösteren indirimler oldu.

Fakat elinde araçlarını bekleten kişiler de var. Bunlar fiyatların yükselmesini bekliyor. Yatırım amaçlı satın alanlar fiyatların yükselmesini bekliyor ve ellerindeki araçları satmıyor. Nisan ve mayıs aylarında doğru trend yukarı doğru dönecektir. Yaz sezonu burada etkili olacaktır.

VATANDAŞLAR İÇİN CAZİP BİR AVANTAJ: ŞU AN TAM ZAMANI

Şu anda vatandaşların araba alma ile ilgili ihtiyaçları varsa tam zamanı diyebiliriz. Çünkü fiyat yukarıya doğru çıktıkça araç değiştirmek isteyenlerin ödeyeceği makas artıyor. 500 bin TL araç 600 bin TL olduğunda 600 bin TL araç 700 bin TL oluyor. Makas açıldığından dolayı vatandaşlar araçlarını değiştirmekte zorlanıyordu. Şu an fiyatlar bu noktada iken tam araç alma zamanı. Vatandaşlar için bu cazip bir avantaj olarak gözüküyor.

Aslında sektör olarak yapılması gerekenler var. Vatandaşlar alacakları arabaların şu anda ne kadar fiyatı olduğunu tam olarak bilemiyorlar. Bununla ilgili ekspertiz sektörü kilit bir rol oynuyor. Vatandaşlar araca geldiği zaman ekspertiz raporu süreci araç alım satımı arasında bir pazarlık donesidir.

Tam bu noktada belirlenen kriterler doğrultusunda ekspertiz raporlarında araçlarla ilgili bedel değerlemesini entegre edilebilir. Yani ekspertizle araç fiyatları belirlenebilir. Vatandaş aracın fiyatını bilmiyor. Belli bir makas belirlenir ve bu makas doğrultusunda bu aracın örnek vermek gerekirse 500-520 bin TL bedeli var denir. Bu ekspertiz raporlarına entegre edildiğinde sektör rasyonel bedeller doğrultusunda istenilen düzeye oturmuş olur.”