Araç alacaklar dikkat! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Araç alacaklar dikkat!

Bu haber 26 Eylül 2023 - 16:05 'de eklendi ve 136 kez görüntülendi.

Mart ayından bu yana neredeyse aylık 100 bin adetli satışların altında düşmeyen otomotiv pazarı, Ticaret Bakanlığı’nın ikinci elde attığı adımlar sonrası “al-satçı” olarak bilinen araç ticareti yapan kişilerin pazardan çekilmesiyle yeni bir döneme girdi.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizin genel ekonomi politikaları doğrultusunda değişen faiz oranları ve temmuz ayında yeniden düzenleme yapılan bankaların taşıt kredilerindeki büyüme sınırı gibi faktörlerle tüketiciler krediye erişemezken, bulunan kredilerin faiz oranları geçmişe göre yüksek seviyelerde. Dolayısı ile krediye erişimde güçlükler olduğu gibi, bulunan kredilerdeki yüksek ödemeler krediye olan talebi de düşürmüş durumda.

DARALMADAN DOLAYI BİR DÜŞÜŞ VAR MI?

Geçtiğimiz dönemlerde otomobile talep oldukça yüksekti. Pandeminin yarattığı olumsuz koşullar, otomobil üretimini oldukça olumsuz etkiledi. Otomobil bir yatırım ve bir kayıt dışı ticaret alanına dönüştü. Talep çok artmış olmasına rağmen olumsuz koşullar içinde büyüyen otomobil pazarının tüm dengeleri bozuldu ve fiyatlar olağan dışı arttı.

‘FİYATLARDA ARTIŞ KESİLDİ’

İçinde bulunduğumuz 2023 yılı içerisinde üretimin artması ve 6+6 yönetmeliğinin etkisiyle otomobil fiyatlarındaki artış kesildi ve sektörün dengesini bozan faktörler bertaraf edildi. Öte yandan kredilerde yaşanan daralma neticesinde de otomobile olan talep oldukça düşük. Ancak geçmişteki yüksek talep, olumsuz koşulları sebebiyle hem fiyatları hem iş işleyişini olumsuz etkiliyordu.

‘PİYASA TEKRAR HAREKETLENECEK’

Şu an talep düşük olmasına rağmen sektörümüz alınan kararlar ile beraber tekrar normalleşme sürecinin içerisinde. Dolayısı ile biz bu süreci oldukça önemli buluyoruz. Önümüzdeki süreçte piyasamız tekrar hareketlenerek seyrine çok daha sağlıklı şekilde devam edecektir.

EN ÇOK HANGİ ARAÇLAR RAĞBET GÖRÜYOR?

Geride bıraktığımız ocak-temmuz dönemi içerisinde 4 milyon 500 bin ikinci el otomobil satışı gerçekleşti. Toplam pazar ise 6 milyon 700 bin civarı. Temmuz itibarıyla düşen talep etkisi devam ettiği takdirde 9 milyon satış adetleri kayda geçebilir. Ülkemizde en çok C segment aile otomobilleri talep görüyor. Bu araçların pek çoğunun ülkemizde üretilmesinin yarattığı fiyat avantajı ve sağladığı konfor ile en çok tercih edilen araçların başında geliyor. Satılan otomobillerin büyük çoğunluğu 5 yaş ve üzeri araçlar.

‘BAYİLER İNDİRİMLİ FİYAT TEKLİF EDİYOR’

Otomobilde fiyat artışları kesildi. İçinde bulunduğumuz dönemde pek çok bayi müşterilerine liste fiyatının da altında indirimli fiyatlar teklif ediyor. Ayrıca bütün markalarda takas desteği veya uygun oranlı finansman gibi kampanyalar düzenleniyor. Öte yandan sıfır araçta yaşanan bollaşma ve cazip teklifler neticesinde ikinci el otomobilde de fiyatlarda gerileme söz konusu.

Fiyat düşüşlerinin olduğu ve kampanyaların düzenlendiği bu dönemde otomobil almayı düşünen vatandaşlarımız, ihtiyaç ve bütçelerine göre bu süreçteki fırsatları değerlendirerek gerek sıfır gerekse ikinci el otomobil alabilirler.”

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN