Alman basını: Erdoğan başarıya ulaştı! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Alman basını: Erdoğan başarıya ulaştı!


İsrail’den Jerusalem Post gazetesi, ‘Erdoğan, seçimlere doğru muhalefetle görüşme için ABD’yi eleştiriyor’ başlığıyla yer verdiği haberde, Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Jeffery Flake’in paylaştığı fotoğrafların ardından kriz çıktığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Büyükelçi Flake için “Kapılarımız onun için kapalı” dediğini bildiren gazete, Helenik Avrupa ve Dış Politika Vakfı’ndan Nicholas Danforth’un değerlendirmesini aktardı.

Danforth, Kemal Kılıçdaroğlu ve Büyükelçi Flake arasındaki görüşmenin ‘standart diplomatik prosedür’ olduğunu savundu, ABD’nin buluşmayla seçimleri izlediği mesajını göndermeye çalıştığını, Washington’ın muhalefetin arkasında durmadığını ileri sürdü.

Buna karşın, Jerusalem Post, ABD lideri Joe Biden’ın 2020 seçimleri öncesinde Türkiye’deki muhalefete açık destek veren skandal sözlerini hatırlattı. O dönem The New York Times’a konuşan Biden, “Türk muhalefetinin unsurlarını destekleyebilir, onlardan daha fazlasını alabilir ve Erdoğan’ı yenmek için cesaretlendirebiliriz” demiş, söz konusu açıklamalar Ankara’nın sert tepkisini çekmişti.

Jerusalem Post’a göre, Washington ve Ankara arasındaki en önemli sorunlardan bazıları Rusya’dan alınan S-400 füzeleri, ABD’nin iptal ettiği F-35 satışı, gündemdeki yerini koruyan F-16’lar ve ABD’nin terör örgütü PKK ve YPG’ye verdiği destek.

Nicholas Danforth’a göre, Türkiye’deki bir iktidar değişikliği Washington’ı ve diğer Avrupa başkentlerini memnun edecek ancak halihazırdaki sorunlar bir gecede çözülecek gibi değil.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRDünyada manşet: ABD Türkiye’den izin istedi!Haberi Görüntüle

‘KUTUPLAŞMA ZİRVEDE’

Alman Frankfurter Rundschau gazetesi, muhalif bloktaki dört partinin CHP listelerinden seçime girecek olmasını ‘Birlikte Erdoğan’a karşı’ başlığıyla sundu. Gazete ayrıca, Altılı Masa’daki CHP ve İYİ Parti’nin 12 ilde ortak liste hazırlığında olduğunu da ekledi.

‘Sandığa giden yolda kutuplaşma tüm zamanların en üst seviyesinde’ diyen Yunan basınından Ethnos, Türkiye’deki seçime ilgi göstermeye devam ediyor. Gazetenin Türkiye muhabiri Maria Zacharaki’nin imzasını taşıyan haber, Erdoğan ve muhalefetin uç noktalarda çatıştığını ileri sürdü. Ethnos, seçimlere 40 gün kala Türkiye’nin gündeminin seccade olayı ve parti merkezlerine isabet eden kurşunlar gibi maddeler olduğunu okuyucularına aktardı.

 

‘TÜRKİYE’NİN TAHTEREVALLİ DİPLOMASİSİ’

Die Welt gazetesindeki analiz ise Erdoğan’ın NATO ve Moskova’ya karşı uyguladığı diplomasiyi ele aldı. Alman gazetesi, Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay veren Ankara’nın günler sonra Vladimir Putin’in Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u ağırladığını kaydedip, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova ve Batı arasında manevralar yaptığını ve başarıya ulaştığını yazdı. Carolina Drueten imzalı analizde, ‘Türkiye’nin tahterevalli diplomasisi’ tanımı yapıldı.

S-300’DE TÜRKİYE’NİN ROLÜ

CNN Yunanistan, ‘Stoltenberg: İsveç’in NATO’ya katılımı için iyimserim’ başlığıyla NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in CNN International’a verdiği röportajı haberleştirdi. Haberde, İsveç’in ittifaka girişine karşı Türkiye ve Macaristan’ın itirazları olduğu hatırlatıldı, Finlandiya resmen üye olurken İsveç’in katılımında gecikmeler yaşandığı belirtildi.

CNN’deki bir başka haber, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov’un Atina ziyaretiydi. Yunanistan’ın elindeki Rus yapımı S-300 savunma sisteminin Ukrayna’ya verilmesi, uzun süredir gündemde. ‘S-300 için çözümler üzerinde duruluyor-Ukrayna Savunma Bakanı’nın ziyaretinin perde arkası’ başlığını tercih eden CNN Yunanistan’a göre, Atina yönetimi hava savunma sisteminin cephe hattına gönderilmesine ancak yerine Batı üretimi modern bir sistemin konulması halinde sıcak bakıyor. Televizyon, Atina’nın Ukrayna’ya S-300 sevk edemeyeceğini ve bu kararda doğudaki kalıcı Türkiye tehdidinin rol oynadığını belirtti.