AK Parti’den enflasyon mesajı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

AK Parti’den enflasyon mesajı


 

AK Parti grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Mustafa Eltaş, küresel finansal krizlere rağmen Türkiye’nin, 2000 yılının ikinci yarısından itibaren alınan önlemler neticesinde; olumlu yönde büyüyerek, olumsuz yönde gerileme yaşayan diğer ülkelerden ise net bir şekilde ayrıldığını söyledi.

class=”medyanet-inline-adv”>

2022 yılında tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de enflasyonun en temel sorunlardan biri olduğunu kaydeden Elitaş şöyle dedi:

“Bu eğilimde kur gelişmelerinin birikimli etkileri, Rusya- Ukrayna savaşına bağlı olarak yüksek oranda artan enerji ve gıda fiyatlarının yansımaları ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklar belirleyici olmuştur. Diğer taraftan uygulanan vergi indirimleri ve sübvansiyonlar aracılığıyla temel ürünlere erişim kolaylaştırılmış, başta gıda olmak üzere dış ticaret tedbirleriyle arz kısıtlamaları hafifletilmiş, enflasyonla mücadele önlemleri koordineli bir şekilde kararlılıkla alınmıştır. Enflasyonla mücadelede bugüne kadar yönetilen, yönlendirilen fiyatlar, vergi indirimleri ve sübvansiyonlar vasıtasıyla gerekli adımları hızla hayata geçirmiş, bundan sonra da aynı yaklaşımımız çerçevesinde vatandaşlarımızın alım gücünü koruyacak şekilde adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Enflasyon beklentilerinin artık kontrol altında olması, fiyat istikrarı ve finansal istikrara yönelik uygulanan önlemler ve enflasyonla mücadeleye yönelik kararlı duruşla bu aydan itibaren enflasyon oranında kesintisiz bir düşüşün yaşanacağı bir dönem başlamıştır.”

class=”medyanet-inline-adv”>

‘ENFLASYONDA 2023 SONU İÇİN HEDEF YÜZDE 25’

Enflasyon dinamiklerinin her geçen gün iyileştiğini, aylık verilerin geçmiş yıl ortalamalarına benzer gerçekleşmeye başladığını belirten Elitaş, “Böylece, yılın ikinci yarısında ilk yarısına kıyasla belirgin şekilde aylık enflasyonun gerilediği görülmektedir. Bu çerçevede, enflasyon oranının 2022 yılı sonunda yüzde 65’e, 2023 yılı sonunda ise yüzde 25’e gerilemesi beklenmektedir” açıklamasında bulundu.

‘128 MİLYAR DOLAR’ TARTIŞMASI

Elitaş, CHP’nin sık sık gündeme getirdiği, ‘128 milyar dolar nerede?’ eleştirilerine, eski bakan ve CHP milletvekili Mehmet Sevigen’in açıklamalarını hatırlatarak yanıt verdi. Sevigen’in, ‘Bugün 128 milyardan bahsetmediniz’ şeklindeki sözlerinden sonra CHP’nin bu konuyu bir daha gündeme getirmediğini kaydeden Elitaş, “Sayın Sevigen dedi ki, ‘Bir siyasi partinin genel başkanı 1 Temmuz 2020 tarihinde korumasına bir çanta dolusu para vererek; ‘Git bana dolar al’ dedi. 1 Temmuz 2022 önemli zamanlardan birisiydi. ‘O dönem içerisinde eğer bu genel başkan açıklamazsa ben kendisini açıklayacağım’ dedi. Ben buradan Sayın Sevigen’e çağrı yapıyorum. Kim, bu çantasıyla korumasına bir çanta dolusu Türk parasıyla dolar aldıran genel başkan kim?” diye sordu.

class=”medyanet-inline-adv”>

CHP’nin tepkileri arasında Elitaş, konuşmasının devamında, 28 Şubat kararlarını hatırlatarak, “28 Şubat kararları olduğunda hepimiz sessiz çığlık yaptık. Başörtülü kardeşlerimize işkence yapıldı, onları okullara sokmadılar, ikna odalarına soktular. O kardeşlerimiz yürüyüşler yaptılar ama; ‘Ben onları yarasa gibi görüyorum’ diyen bir zihniyet vardı. Sayın Deniz Baykal ise 2006 yılındaki bu açıklamaya, ‘Bu, deli saçmasıdır’ dedi. Biz de tebrik ettik. Çünkü Sayın Baykal, demokrasiye inanan bir genel başkan diye düşündük” dedi.

AK Parti Grubu adına ikinci konuşmacı, Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da, 2021 Yılı bütçe görüşmelerinde verilen bütün sözlerin yerine getirildiği belirterek, “Geçen yıl; 2022 bütçesini görüşüyorduk. Evet, o zaman demiştik ki; ‘5 adım atacağız; önce asgari ücreti, sonra memur ve emeklilerle ilgili maaşları, ondan sonra 3600 ek göstergeyi, daha sonra sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesini ve nihayetinde bir sıralama ve süreç yönetimi olarak da EYT’li kardeşlerimizin talepleriyle ilgili yasal düzenlemeyi yapacağız.’ Bakın, o 5 adımdan 3’ünü temmuza kadar gerçekleştirdik. Önümüzdeki süreçte de, 500 bine yakın sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine ve EYT’li kardeşlerimizin durumlarının yasayla düzenlenmesine hep bir beraber şahit olacağız” dedi.

class=”medyanet-inline-adv”>

‘İTHAL DANIŞMAN TARTIŞMASI’

Akbaşoğlu’nun konuşması sırasında laf atan CHP’li milletvekillerine, “Buckingham Sarayı’na, Versay Sarayı’na, Beyaz Saray’a danışmanlık yapanları sonunda size de danışman olarak atamışlar. Anlaşılan, yabancı sarayların kendisi olmak için çırpınıp duruyormuşsunuz. Meğer onun için ‘tek adam, tek adam’ ‘saray, saray’ diye bağırıp çağırıyormuşsunuz. İthal danışmanlarınızla muradınıza ereceğini zannediyorsunuz ama nafile. Hangi saraydan medet umarsanız umun, 6’lı masa olarak bilin ki milletimiz arkanızdaki saraylarla birlikte alayınızı tarihin hezimetine uğratacak inşallah ve yenileceksiniz” sözleri ile karşılık verdi.

class=”medyanet-inline-adv”>

‘ROLLER DEĞİŞMİŞ AMA NİYETLER AYNI’

İYİ Parti Grubu adına konuşan, Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen cezaya vurgu yaparak, “Üzülerek bir şeyi söylemek istiyorum; 1998’de Sayın Erdoğan’ın mahkumiyet kararı için de mahkemenin lehine çok sayıda milletvekili buralardan konuşmuştu, alanlarda da çok sayıda siyasetçi konuşmuştu. Ne yazık ki görüyorum ki roller değişmiş ama niyetler aynı. Ve ne yazık ki o günün mağdurlarını bugünün zulmünü alkışlayanlar olarak görmek, gerçekten, üzüntü vericidir” yorumunu yaptı.

Tatlıoğlu, konuşmasında Türkiye’de yaşanan darbelerden bahsederken, “Eğer 12 Eylül 2010 referandumu olmasaydı, 15 Temmuz olmazdı. 12 Eylül 2010’un, 12 Eylül 1980’den bir bakıma daha tahripkar olduğunu söylemek çok yanlış olmaz ve çok şükür ki aziz milletimiz 15 Temmuz’da devleti sokaktan toplamıştır, bu da bu milletin büyüklüğünden kaynaklanmaktadır” açıklamasında bulundu.

‘BİR SİSTEM KRİZİ VAR’

Tatlıoğlu konuşmasında, Türkiye’de bir ekonomik krizin yaşandığına dikkat çekerek, “Bugün bütçeyi konuşuyoruz, ekonomiyi konuşuyoruz, sorun ve krizleri konuşuyoruz. Bugün, 1994’te gördüğümüz, 2001’de yaşadığımız bir ekonomik kriz yok, bugün onları da kapsayan bir yönetim krizi var, bir sistem krizi var; bunu görmek lazım, bunu besleyen bir atmosfer var. Bu atmosferin birinci ayağı Parlamentodan ‘Saraya’ yapılan güç transferidir, bu kaçınılmaz olarak böyledir” dedi.

İYİ Parti adına ikinci konuşmacı, Grup Başkanvekili Erhan Usta da, partisinin ekonomik politikalarını anlattı. (DHA)