24 siyasi parti ve 152 bağımsız aday yarışacak « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

24 siyasi parti ve 152 bağımsız aday yarışacak


AK Parti listelerinde 3 değişiklik gerçekleşti. İstanbul 3. bölge 8. sıra adayı Necmi Kadıoğlu’nun yerine, İstanbul eski İl Başkanı MKYK Üyesi Bayram Şenocak aday oldu. Süresi içinde Belediye Meclisi Üyeliği görevinden istifa etmediği belirlenen İstanbul 1. Bölge 33. sıra adayı Mustafa Naim Yağcı’nın yerine avukat Muhammet Enes Savaş bildirildi. Sırasını beğenmediği için çekilen Samsun 8. sıra adayı Kadir Kayan’ın yerine ise Parti Samsun İl Gençlik Kolları üyesi Uğur Etli geçti.

İYİ Parti’de 15 değişiklik

CHP; Ağrı, Ardahan, Kilis ve Şanlıurfa’da dört isme yönelik değişiklik yaptı. Değişiklik yapılan isimlerin milletvekili seçilebilecek sıralarda olmadığı gözlendi. MHP de listelerinin seçilemeyecek sıralarında 8 adayı değiştirdi. İYİ Parti ise 15 isimle en çok değişiklik yapan partiler arasında yer aldı. Afyonkarahisar, Zonguldak, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, Kırklareli, Konya, Mersin, Siirt, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Yalova illerinde gerçekleşen değişiklikler yine listenin alt sıralarında yaşandı. Sadece Siirt’te birinci sıra adayı İlhan Yiğit yerine siyaset bilimci Tuba Solmaz aday gösterildi.

TİP’ten Ankara hamlesi

Emek ve Özgürlük İttifakı altında; HDP’nin başı çektiği Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile koordineli bir liste hazırlayan TİP cephesinde beklenmedik bir gelişme yaşandı. 9 Nisan’da YSK’ya sunulan listelerde aday çıkarılmayan seçim çevreleri için sonradan liste sunmak mümkün değildi. Partinin bu tarihte basına servis ettiği listelerde, Ankara 1. bölge adayları yoktu. Bu durum, TİP’in ittifak ortağı Yeşil Sol’a desteği olarak yorumlanmıştı. Ancak dün yayımlanan geçici listeler ile TİP’in aslında o tarihte YSK’ya bu bölge için aday ismi bildirdiği ortaya çıktı. TİP 9 Nisan’da bildirdiği tek aday ismi sayesinde, Ankara 1. bölge için liste eksiklerini tamamlama hakkı kazandı. TİP 13 milletvekili çıkaracak bu bölgede, öğrenci olan Aleyna Arzum Yalçın’ın ilk sırada yer aldığı listesi ile yarışa girecek.