Yusuf İslam’dan Başkan Erdoğan’a teşekkür « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Yusuf İslam’dan Başkan Erdoğan’a teşekkür

İngiltere’nin başkenti Londra’da Cambridge Merkez Camii açılışında konuşan Yusuf İslam, “42 yıl önce aynı aylarda, benzer bir hava varken ilk camiye girişimi ve Müslüman oluşumu anımsıyorum” ifadelerini kullandı. Yusuf İslam ayrıca Başkan Erdoğan’a teşekkürlerini iletti. Başkan Erdoğan’ın açılışını yaptığı cami, benzersiz özellikleriyle dikkat çekiyor.


Web Banner

İngiltere’nin başkenti Londra’da Cambridge Merkez Camii açılışında konuşan Yusuf İslam, “42 yıl önce aynı aylarda, benzer bir hava varken ilk camiye girişimi ve Müslüman oluşumu anımsıyorum” ifadelerini kullandı.

Ünlü İngiliz şarkı sözü ve yazarı Yusuf İslam, Türkiye’nin katkılarıyla inşası tamamlanan Londra’daki Cambridge Merkez Camii açılışına katıldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere’de Cambridge Camisi’nin açılış törenine katıldı.

Böyle bir vesileyle camide olmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden İslam, “Cami açılışı vesilesiyle burada olmaktan dolayı kendimi şanslı hissediyorum. 42 yıl önce tıpkı bu mevsimde ilk camiye girişimi ve Müslüman oluşumu anımsıyorum” dedi.

‘FERAH BİR ALAN SUNAR’

Kur’an’ı Kerim’in kendisine ışık tuttuğunun altını çizen İslam, “Daha önce hiç Müslüman tanımadığım halde Kur’an beni Müslümanlığa yakınlaştırdı. Burada böylesine çevre dostu bir cami olması Müslüman toplumuna katkı sağlayacaktır. Umuyorum bu yapı, ibadet edenler için ihtiyaç duyulan alanı sağlar ve inanç, din ve felsefe arasında bir anlayış oluşturur; aşırılıktan uzaklaşmak isteyenler için ferah bir alan sunar” dedi.

YUSUF İSLAM’DAN TEŞEKKÜR!

Caminin yapımında emeği geçen herkese teşekkür eden İslam, “Bu caminin yapımında emek sarf eden öncelikle Diyanet İşleri görevlilerine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

CAMİ ÖZELLİKLERİYLE AVRUPA’DA BİR İLK!

Avrupa’nın ilk çevre dostu camisi olan Cambridge Merkez Camisi’nin inşasına giden sürecin temeli 2008’de atıldı.

Kilise veya evlerden dönüştürülen dört mescit ihtiyaca cevap veremez hale gelince kentteki Müslüman öğrenciler, Cambridge Üniversitesi İslami çalışmalar öğretim görevlisi Dr. Timothy Winter’a başvurdu.

17 yaşında Müslüman olduktan sonra Abdulhakim Murad adını alan Winter, dünyaca ünlü sanatçı Yusuf İslam’la bu projeyi Başbakanlık yaptığı dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ileterek destek istedi.

Murad önderliğinde başlayan projede, 2009’da arazi satın alındı. Türkiye Diyanet Vakfının önayak olduğu ve toplamda 10 binden fazla kişi veya kurumun bağış yaptığı projeye asıl desteği veren Türk kurumları oldu. Katar Ulusal Fonu da bağışçılar arasında yer aldı.

– Tasarımı yarışmayla belirlendi

Projede, İslam dininin estetiği, sanat anlayışı, Hz. Peygamber’in yaşam tarzı ve doğanın korunmasına verdiği önem esas alındı.

Bu esaslar çerçevesinde bir yarışma düzenlenerek tasarımı belirlenen caminin, bahçe, sütunlu giriş, avlu, abdesthane ve ibadet alanından oluşmasına karar verildi.

“9-16. Yüzyıllar Arasında İslam Medeniyetinde Bilimsel Miras” adlı kalıcı bir sergiye de ev sahipliği yapan cami, sadece bu sene aldığı 9 ödül ile de dikkat çekti.   

– Doğal malzemeler kullanıldı

Nisan 2019’da büyük ölçüde tamamlanan ve bin kişinin aynı anda namaz kılabildiği caminin bahçesinin tasarımında İslami geleneklere bağlı kalınırken, binanın da doğa dostu olmasına büyük önem verildi.

Çoğunlukla ahşap ve mermer gibi doğal malzemelerin kullanıldığı cami, ayrıca sıfır karbon ayak izi özelliğiyle de dikkat çekiyor.

– Yağmur suları depolanıyor, güneş enerjisinden elektrik üretiliyor

Caminin imamı Ali Tos, AA muhabirine, caminin özelliklerini ve camiye olan yoğun ilgiyi  anlattı.

İngiltere’de çok yağmur yağdığına işaret eden Tos, “Camimizin çatısındaki tertibatla yağmur sularını toplayıp bahçemizde dikmiş olduğumuz fidanları sulamakta kullanıyoruz. Ayrıca lavabolarımızın temizliğinde kullanılıyor, yağmur suları hiçbir şekilde burada israf edilmiyor.” dedi.

Tos, caminin elektriğinin, kış aylarında yaklaşık yüzde 30’unun yaz aylarında ise yüzde 40’ının çatıya yerleştirilen güneş enerjisi panelleri sayesinde üretildiğini kaydetti.

– Sıcak hava, su ve zemin ısıtmasında kullanılıyor

Caminin doğaya zarar vermeden kendini idame ettiren bir projenin ürünü olduğunu vurgulayan Tos, “Çatımızda hava sıcaklığını ısıya dönüştüren bir sistem bulunuyor. Böylece yukarıdaki en ufak bir ısı dalgası emilerek aşağıda bulunan büyük tanklarımızdaki suların ısıtılmasında kullanıyor. O suları da zemin ısıtmasında ve abdesthanelerdeki sularda kullanıyoruz.” ifadesini kullandı.

– İçeride oksijen azaldığında sıcak havadan üretilen temiz hava veriliyor

Tos, ayrıca sensörler sayesinde içerideki oksijen miktarının azalması veya sıcaklığın artması durumunda yukarıdaki bölmelerden sıcak havanının çekilip, duvarlara gizlenmiş boşluklardan içeriye temiz hava verildiğini söyledi.

Duvarlarda pencere bulunmamasına dikkat çeken Tos, “Bunun temel amaçlarından biri insanların ilgisini namaza yöneltmek. Yine çevre dostu özelliğinden dolayı yukarıdan ışık almak ve güneş ışınlarını doğrudan cami içerisine yansıtmak için pencereler kubbe şeklinde caminin tavanına yerleştirildi.” ifadelerini kullandı.

Web Banner
Web Banner