VEKÂLETEN VE TEDVİREN ATANMA ARASINDA NE FARK VAR? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

VEKÂLETEN VE TEDVİREN ATANMA ARASINDA NE FARK VAR?


Web Banner

Devlet memurlarının, kendi kurumlarında veya başka kurumlarda boş olan ya da çeşitli sebeplerle geçici süre boşalmış olan kadrolarda vekâleten veya tedviren görevlendirilmeleri söz konusu olabilmektedir.

Vekâlet ve tedvir şeklinde yapılan bu görevlendirmeler, birbirine benziyor olmakla birlikte aralarında belirgin farklılıklar vardır.

Vekâlet ve Tedvir arasındaki farklardan bazıları

**Vekâletin yasal dayanağı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunudur. Tedvirin ise yasal dayanağı yoktur (sadece 99 Seri Numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde söz edilmiştir)

**Vekaleten atananlar, asilde aranan şartların tamamına (sınav şartı hariç) sahiptirler. Tedviren görevlendirilenler ise o göreve asil olarak atanacaklarda aranan şartların birçoğuna sahip değildirler.

**Vekâleten atanan memura (kurum içinden veya kurum dışından atanma durumuna göre ve kadronun boş olup olmama durumuna göre) vekalet aylığı, ek ödeme farkı ile zam ve tazminat farkı ödenir. Tedviren görevlendirilen memura ise herhangi bir ödeme yapılmaz.

Vekâleten ve tedviren atanan memurlara yapılan ödemeler

Tedviren görevlendirilen memurlara herhangi bir ödeme yapılmazken, vekâleten görevlendirilen memurlara bu görevlendirmeden dolay bazı ödemeler yapılabilmektedir.

a-Boş kadroya vekalette;

-Vekâlet aylığı: Aynı kurumdan vekaleten atananlara, vekâlet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için, vekâlet edilen kadro derecesinin 1.kademe aylığının 1/3’ü ödenir. [(gösterge + ek gösterge) X aylık katsayısı)*1/3]. Bu ödeme, ilkokul öğretmenliği ile veznedarlık ve saymanlık kadrolarına kurum içinden veya kurum dışından vekâleten atananlar ile diğer kadrolara kurum dışından vekâleten atananlara, vekâlet görevine başladıkları tarihten itibaren yapılır.

-Ek ödeme farkı: Asıl görevin ek ödeme oranının, vekâlet edilen kadro için geçerli olan ek ödeme oranından düşük olması durumunda, aradaki fark ödenir.

-Zam ve tazminat farkı: Asıl görevin zam ve tazminat miktarı toplamının, vekâlet edilen kadro için geçerli olan zam ve tazminat miktarı toplamından düşük olması durumunda,  arasındaki fark ödenir.

b-Dolu kadroya (yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni, refakat izni, aylıksız izin, geçici görev, vekâlet görevi, mehil müddeti, görevden uzaklaştırma, gözaltına alınma, tutuklanma, hizmetiçi eğitim, kurs veya seminere katılma gibi nedenlerle görevlerinden geçici olarak ayrılanların yerine) vekalet edenlere;

-Vekâlet aylığı: Aynı kurum içinden vekâleten atanmış olmaları halinde, vekâlet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için, vekâlet edilen kadro derecesinin 1.kademe aylığının 1/3’ü ödenir. [(gösterge + ek gösterge) X aylık katsayısı)*1/3]. Bu ödeme, ilkokul öğretmenliği ile veznedarlık ve saymanlık kadrolarına kurum içinden veya kurum dışından vekâleten atananlar ile diğer kadrolara kurum dışından vekâleten atananlara, vekâlet görevine başladıkları tarihten itibaren yapılır.

Web Banner
Web Banner