Uygur Türklerine her cuma domuz eti yedirmişler! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Uygur Türklerine her cuma domuz eti yedirmişler!

Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yapılan zulmün gün geçtikçe yeni boyutları ortaya çıkıyor.


 Kamplarda yıllarca tutulan doktor Sayragul Sautbay Müslümanlara yönelik işkenceyi kitabında  anlattı.

 

Sautbay Uygur Türklerine zorla domuz eti yedirilmek için özellikle kutsal günlerin seçildiğini, Çin’de farklı bölgelerdeki anaokullarında ise “bedava yemek yardımı” adı altında öğrencilere zorla domuz eti yedirildiğini anlattı.

İşte o kan donduran ifadeler:

 

Her cuma domuz eti yemeye zorlandık. Müslümanlar için kutsal olan günleri özellikle seçiyorlardı. Buna karşı çıktığınızda ser bir ceza alıyordunuz. Kendimi değişik bir insan gibi hissediyordum. Etrafım karardı. Kabul etmek gerçekten zordu.”

Çin hükümetinin yalnızca işkence kamplarında değil okullarda da “bedava yemek” adı altında öğrencilere zorla domuz eti yedirdiğini söyleyen Sautbay okullarda öğrencilerin zorla domuz eti yemeye zorlandığını bunu reddettiklerinde ise askerlerin müdahale ettiklerini söylüyor. Anaokullarında da çocuklara domuz eti yedirildiğini anlatan Sautbay Çin’in farklı taktikler izleyerek Müslümanlara domuz eti yedirmeye çalıştığını söylüyor.

Uygurlu iş kadını Zumret Dawut ise zulmü şu sözlerle anlatıyor:

“Bir toplama kampında oturduğunuzda yemek yiyip yemeyeceğinize karar vermiyorsunuz. Yaşamak için bizlere sunulmakta olan eti yemeliydik.”

Çin hükümeti ayrıca 2018’de Urumçi’de “İslam’ın laik hayata nüfuz etmesini ve” aşırılığı “körüklemesini durdurmak için” anti-helal kampanya “başlatmıştı.

Çin’de ayrıca Konaxahar bölgesinde her sene 40.000 domuzun yetiştirileceği güney Kaşgar bölgesinde yeni bir çiftlik kurulduğunu belirtildi.

Raporlara göre, hükümet Sincan’da domuz yetiştiriciliğini teşvik etmek için “aktif çaba” harcıyor. Üst düzey yönetici Shohrat Zakir, eyaletin bir “domuz yetiştirme merkezine” dönüştürüleceğini kabul etti.

Uygur Müslümanları Çin’de uzun senelerdir işkenceye maruz kalıyor…

Toplama kamplarında tutulan milyonlarca Uygur Türk’ünden haber alınamıyor. Çin hükümeti “aşırılık” bahanesiyle Müslüman Uygur’lara karşı sert asimilasyon politikaları uyguluyor.