Üst öğrenimi bitiren kamu personelinin özlük hakları değişir mi? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Üst öğrenimi bitiren kamu personelinin özlük hakları değişir mi?

Danıştay Onikinci Dairesi, teknisyen kadrosunda olan devlet memurlarının teknikerlere ödenen zam ve tazminatlarından yararlanması için anılan kadroya atanmaları gerektiğine hükmetmişti.


Kararda gerekçe olarak; bir kişiye tekniker unvanına ilişkin katsayı üzerinden zam ve tazminat ödenebilmesi için, her şeyden önce kişinin “Tekniker unvanlı kadroda” görev yapmasının gerektiği, kişi teknik hizmetler sınıfında görev yapsa veya kişi eğitim unvanı bakımından tekniker unvanına karşılık gelen eğitimi tamamlasa dahi, tekniker kadrosuna atanmadığı sürece anılan ödemelerden faydalanmasının mümkün olmadığı, görevin gerektirdiği hizmetlerin ilgili kadro unvanı ile yürütülmesi, bir başka ifadeyle, kişinin kadro unvanı ne ise, tarafına o kadro unvanından zam ve tazminat ödenmesi gerektiği ifade edilmişti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun yeni tarihli bir kararında, konu farklı bir boyuta taşınmıştır. Vergi Dairesi Başkanlığı emrinde teknisyen olarak görev yapan davacının, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Lisans Programını bitirmiş olması nedeniyle mühendislere ödenen tüm haklar ve özel hizmet tazminatlarından yararlandırılması yolunda başvuru yapmıştır.

Bu başvuru idare tarafından reddedilmiştir.

İlk derece mahkemesi, yukarıda bahsedilen 12. Daire kararında belirtildiği şekilde mühendis kadrosunda görev yapmadığı için yararlanamayacağı yönünde karar vermiştir.

Danıştay 11. Daire ise bu kararı bozmuştur. Gerekçe ise, dava konusu işlem tarihi itibarıyla mesleği ile ilgili bir üst öğrenim olup olmadığı hususunun Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından sorularak karar verilmemesi yönüyle İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir.

İlk derece mahkemesi kararında ısrar etmiştir.

Danıştay İDDK ise, ilk derece mahkemesi kararını onamakla birlikte “sonucu” onamış gerekçeyi kabul etmemiştir.

“Bu durumda, Danıştay Onbirinci Dairesinin bozma kararı üzerine Mahkemece verilen ara kararına Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Üniversitelerarası Kurulca verilen cevapta, davacının mezunu olduğu lisans programının, mesleği ile ilgili bir üst öğrenim olduğu belirtilmişse de, davacının mezuniyetinin dava konusu işlem tarihi itibarıyla denkliğinin sağlanmadığı, dolayısıyla yukarıda anılan Bakanlar Kurulu Kararının 4/1-(e) maddesi uyarınca kariyeri esas alınarak mühendislere ödenen zam ve tazminatlardan yararlanmasının mümkün olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.” denilmiştir.

NOT: (Mülga) BÜMKO’nun görüş yazısı ile “bitirilen üst öğrenimin, mevcut mesleki öğrenimin devamı olup olmadığı, kurumun görev alanıyla ilgili olup olmadığı, kadro göreviyle ilgili olup olmadığı gibi şartların ÖNGÖRÜLMEDİĞİNE” dikkat çekilmişti.

Danıştay İDDK kararından ise mesleği ile ilgili bir üst öğrenim olduğu takdirde ödemenin yapılması gerektiği anlaşılmaktadır.

Bu durumda, kadroya atanma şartı aranmayacak ama öğrenimin mesleği ile ilgili bir üst öğrenim olması şartı aranacaktır.

İdareler bu tür başvurularda YÖK’ün yayımladığı kararlara bakacak yoksa YÖK’ten görüş soracaktır.

Uygulama hala BÜMKO’nun görüşü doğrultusunda sürdürüldüğünden mevcutlar hakkında nasıl bir işlem tesis edileceği belirsizdir.

Kaynak : Memurlar.Net

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


nginx