Ulaşım desteğinde ödenecek ücret belli oldu « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Ulaşım desteğinde ödenecek ücret belli oldu


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık destek ödemeleriyle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Sosyal yardım desteklerin bir kısmı sürelidir. Bir kısmı da süreklidir. Sürekli engelliliği söz konusu olan engellilere yaptığımız destek sürekli destektir. Yaşlılık geri dönmeyeceğine göre sürekli destektir.

Programımızın bir yılın sonunda geri dönüşünü toparlamış olacağız. Yeni durumlara göre sosyal yardımlarımız güncellenmiş olacak. Şu an 15 milyarla başladık. 2. ödemesini yaptık 3. ödemesi başlıyor.

25 milyar lira artışla toplam bütçe 40 milyar liradır. Hane gelirinin ve hanede yaşayan kişi sayısının oranlanmasıyla 450’den başlayarak 650 ye veriyorduk. Şu anda 850 lira ile 1250 lira arasında desteklemiş olacağız. Çocuk destek bileşenimizde de aynı şekilde 450’den 650 liraya kadar. Bir iki çocuklu hanelere 350 lira, 3 çocuklu hanelere 450, 4 çocuklu hanelere 550 lira.

Elektrik tüketim desteği normal şartlarda sürekli sosyal yardım yararlanıcılarımıza sağladığımız yardım. Biz bunu Türkiye aile destek programına aldık. Sosyal yardım yararlanıcı olan vatandaşlarımıza 260 liraya kadar elektrik desteği sağlamış olacağız.

EKİM AYI ÖDEMELERİ NE ZAMAN?

Bu hafta itibarıyla 3. faz ödemelere başlıyoruz.

KAÇ HANEYE YARDIM YAPILIYOR?

2 milyondan fazla. İlk ödememizde 830 bini aşkın aileye ödeme yapmıştık. Eylül ayında ikinci ödememizde 1.6 milyon hane 882.7 milyon dedik. Bu ayki ödememiz 2 milyondan fazla vatandaşımıza.

Bu ayki ödemede 2 milyondan fazla haneye 1 milyara aşkın desteğimiz olacak.

ANAOKULU DESTEK ÖDEMELERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Biz sosyal yardımla alakalı açıkladığımızda bu herkesi kapsıyor gibi algılanıyor. Bizim sosyal yardım uygulamamız 3294 sayılı kanun kapsamına giren vatandaşlarımıza ilişkindir. Anaokulu desteğimiz de aynı şekildedir. İhtiyaçta olan vatandaşlarımızın çocuklarına ilişkindir. Bu kapsamdaki vatandaşlarımız küçük anaokulu ödemelerini yapamadıkları için çocukların erken okullaşması gecikiyor. Biz bunu üzerimize aldık. Anaokuluna çocuğun kaydettiren vatandaşlarımız başka hiçbir şey yapmıyor. Milli Eğitim Bakanlığı sayıyı bildiriyor. Biz ücretleri hesaba yatırıyoruz. İlk kez uygulanan bir program ve ilk ödemeyi de bu hafta yapacağız. Bugün ya da yarın ödemeler hesaplara geçmiş olacak.

Öngörümüz 1 milyon çocuğa kadar destekleyeceğimiz yaklaşık 500 milyona kadar da kaynağımızı ayırdık. Vatandaşlarımızın çocuklarını kaydettirmeleri lazım.

327 bin 992 çocuğumuz anasınıfı desteğinden faydalanıyor biz bunu 1 milyona kadar öngörüyoruz.

DOĞAL GAZ TÜKETİM DESTEĞİ VE KÖMÜR YARDIMI HAKKINDA

Doğal gaz ve kömürü ısınma yardımı başlığında değerlendirebiliriz. Kömür yardımını çok uzun zamandır yapıyoruz. Fakat doğal gaz altyapısının oluştuğu yerlerde doğal gaz desteğinin hem çevre kirliliğinin önlenmesi anlamında hem vatandaşın konforunun artması anlamında daha uygun olacağını değerlendirdik. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yaptığımız çalışmada ısınma desteğini doğal gaz tüketim desteği olarak yapabileceğimizi söyledik.

Türkiye’nin en soğuk yerinden en sıcak yerine kadar orta noktamız Tokat, en soğuk yerler Iğdır ve Ardahan’dı. En sıcak yer Antalya’ydı. Isı haritasına göre 450-1150 lira arasında değişen tutarları artırdık. 900 lira ile 2500 lira olacak şekilde kademe kademe desteklerimiz var.

Mart nisan ayında ödemeleri yaptık. İkinci ödemeleri ekim kasım aylarında yapacağız. Başvurular 5 Eylül’de başladı. Doğal gaz tüketim desteği ev sahibi, aboneliğin sizin adınıza olduğu şartlar vardı. Bu kapsamı genişlettik ihtiyaç sahibi kiracılar da buna başvurabilecekler. Kişi faturasını PTT’ye götürerek tahsil etme imkanına sahip olacak.

Doğal gaz tüketim desteği için 3 milyar liralık kaynak ayırdık. İlk ödemede toplam 114.2 milyon lira ödemişiz. Kömür yardımımızla alakalı da ocak eylül arasında 656 bin 70 ton kömür dağıttık iki milyon haneye. 2003 yılından 2021 yılına kadar da 34 milyon ton kömür dağıtmışız.

ÜNİVERSİTELİLERE ULAŞIM DESTEĞİ

Bu programımız ilk kez uygulanan program. Sosyal yardım faydalanıcısı ailelerin üniversite öğrencisi çocuklarına 25 yaş altı ve lisans öğrencileri olacak. Ailesinden uzakta olan üniversite öğrencilerine yılda 2 defa gidiş dönüş biletlerini temin edeceğiz.

Öğrenci arkadaşlarımız ailelerin yaşadığı vakıflarımıza müracaat ederek ulaşım biletlerini ibraz etmek suretiyle 500 liraya kadar onların ulaşım giderlerini biz karşılıyoruz.

Öğrencilerin gidiş dönüş biletlerini biz temiz edeceğiz. Sosyal yardım alan çocukların aileleri yararlanacak. 

Her bir bilet için 500 lira yılda bin lira. Yaklaşık 150 bin üniversite öğrencisinin yararlanacağını öngörüyoruz. Ödemeler öğrenci arkadaşlarımızın IBAN’ına vakıflarımız tarafından yapılacak.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRBakan Bilgin’den asgari ücret ve EYT ile ilgili yeni mesaj!Haberi Görüntüle