Türkiye gelirse Rusya bölgeden çekilir! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Türkiye gelirse Rusya bölgeden çekilir!

Rusya Devlet Akademisi Başkan Yardımcısı ve Asiapol (Asya Polis Teşkilatı) kurucusu Talat Çetin, Türkiye Gazetesi yazarı Fuat Uğur’a konuştu. Çetin,


Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur, Rusya’nın Kanal İstanbul’a bakışını ve gündeme dair konuları Rusya Devlet Akademisi Başkan Yardımcısı ve Asiapol (Asya Polis Teşkilatı) kurucusu Talat Çetin’le konuştu. 

Çetin, Libya ile alakalı önemli değerlendirmelerde bulundu. Çetin’in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

RUSYA LİBYA’DA SIRTIMIZDAN MI HANÇERLEDİ?
 
Bakıyorsunuz pek çok konuda ittifak yaptığımız Rusya’yı Libya’da karşımızda buluyoruz. Wagner ordusu olarak anılan Rus paralı askerleri, CIA ajanı da olduğu bilinen Halife Hafter’i destekliyor orada. Zaten Talat Çetin’e de “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” diye yönelttim sorumu.

Soru – Nedir bu Wagner askerleri?

Cevap-Rusya uluslararası ilişkilerde ayna yöntemi kullanır. Faaliyet gösterdiği coğrafyada karşısına paralı askerler mi çıkıyor, aynı şekilde onlar da paralı askerlerden oluşan bir ordu kurabilir. Türkiye de kurabilir. Hatta Rusya ile birlikte kurması daha da iyi olur.

Soru – Kurdu, peki neden orada?

Cevap-Hafter’in kontrol ettiği bölgede zengin petrol yatakları var. Hafter CIA ajanı ama Trablus kuşatmasından başarısızlıkla geri çekilince, ABD de desteğini çektiği için Rusya oraya geldi.

TÜRK ASKERİ LİBYA’DA RUS ORDUSU İLE KARŞI KARŞIYA GELİR Mİ?
 
Soru – İyi de Türkiye uluslararası tanınırlığı olan Libya merkezi hükûmetiyle ilişki içinde ve şimdi oraya bu Hafter’in saldırılarına karşı asker gönderecek. Ya Wagner askerleri ile çatışma yaşanırsa?

Cevap-Mümkün değil. Eğer aynı bölgeye gelirlerse ve çatışma çıkacak bölge olursa aynen Afrin’de olduğu gibi Rus askeri çekilir. Rusya tabii ki bölgedeki varlığını korumak isteyecek ama bunu yaparken de asla Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemeyecektir. Çünkü Türkiye ile hayalleri, umutları ve amaçları buradaki çıkarımdan çok daha büyük.  Türkiye’yi saçma sapan bir petrol bölgesi için feda etmez.
 
İDLİB; SORUNUN KAYNAĞI TÜRKİYE’NİN TERÖR ÖRGÜTLERİNİ TEMİZLEYEMEMESİ Mİ?
 
Talat Enveroviç Çetin, İdlib’de 20 Aralık’ta başlayan atak ve bombardımanın asıl sebebinin, Türkiye tarafından söz verildiği ve aradan bir yıl geçtiği hâlde çözülmediğini belirttiği El Kaide kökenli, sürekli isim değiştiren terör örgütlerinden kaynaklı olduğunu belirtiyor.

Soru-Bu konuda Türkiye büyük ilerleme sağlamadı mı?

Cevap-Sağladı, büyük miktarda silahları teslim alındı ama hâlâ kalanlar ABD’li karanlık güçlerin desteğiyle provokasyonlarını sürdürmekte. Aradan bir yıl geçti ve Rusya bu konuda şikâyetçi.

Soru-Rusya ne istiyor peki?

Cevap-Çözülemeyen mesele terör örgütlerinin tanımıdır. Türkiye’deki FETÖ’nün PKK’nın eylemlerinin Rusya’da terör eylemi sayılıyor ama resmî olarak terör örgütü olarak tasnif edilmiyor. Türkiye de İdlib’deki örgütleri resmen terör örgütü olarak tanımıyor. Kısaca bu sorun karşılıklı çözümlenmeli. Buna Suriye halkının çoğunluğu tarafından desteklenen Suriye Milli Ordusu dâhil değil.