Toplu aşılama ne zaman yapılacak? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Toplu aşılama ne zaman yapılacak?

 Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan, Çin’den alınan COVİT 19 aşısının 23 Aralık Çarşamba gününden itibaren sağlık çalışanlarından başlayarak yapılmaya başlayacak dedi.


AÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan, COVİT 19 aşısının bu kadar kısa bir süre içinde üretilmesinin, pandeminin sonlandırılmasında çok ciddi bir dönemeç olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Çalışkan, aşının tek çare olmadığını; ancak aşıyla toplumsal bağışıklık düzeyinin % 60’ın üzerine çıkmasıyla normal yaşama bir miktar daha erken dönmenin sağlanabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Çalışkan, Çin  aşısının Türkiye’de sağlık çalışanları öncelikli olmak üzere uygulanmasına gelecek haftadan itibaren başlanacağını söyleyerek, “Sonrasında 65 yaş üstü ve ek hastalığı olan bireylerimiz aşılanacak. Sonra ‘kilit personel’ dediğimiz öğretmenlerimiz, bakım hizmetinde olanlar, teması yüksek meslek gruplarında çalışan bireyler aşılanacak” dedi.

Bağışıklığın yüzde  60’a çıkması için 120 milyondan fazla aşı gerektiğine dikkat çeken Çalışkan, “Bunu sağladığımız takdirde öğretmenlerimizin aşılanmasından sonra okulların açılması önümüzdeki ikinci dönemde mümkün olabilecek diye düşünüyoruz. Çünkü gerçekten çalışan ailelerin çocuklarının okuldan ayrı kalmasının bir çok sosyal bir çok tıbbi soruna da yol açtığını gözlemliyoruz” diye konuştu.