TB2 için dikkat çeken analiz! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

TB2 için dikkat çeken analiz!


Aydın Üniversitesi’nden akademisyen Tuğba Koç, Türkiye’nin savunma sanayii atılımını insansız hava araçları üreten Baykar üzerinden değerlendirdi. Koç yazısında “Türkiye’nin güçlü savunma sanayisi ile bölgesel ve uluslararası çatışmalarda önemli bir aktör haline gelmesindeki en etkili faktör, Baykar tarafından geliştirilen İHA’ların yükselişidir” dedi.

İşte Koç’un dikkat çeken analizi:

Türkiye son yıllarda savunma sanayisinde yerel kaynaklara yöneldi. Özellikle terörle mücadelede kullanılan İHA’lar zamanla uluslararası arenada adından söz ettirdi. Türkiye’yi uluslararası arenada temsil eden aktörlerden biri de Baykar firmasıydı.Bir hastalığın tedavisini belirlemek için önce tehşisi koymalısınız. Teşhis ne kadar erken yapılırsa hasta için o kadar faydalı olur. Tedaviyi belirlemek için hastanın neye ihtiyacı olduğunu bilmek, uygulamak için ise doktora ihtiyaç var. Teşhisler doktorlara hastalığın tedavisini gösteren en kesin sonuçlardan biridir; Hastalığın seyrini, ne kadar ömrü kaldığını bizlere gösterir.

‘BAYKAR ŞİFA OLDU’

Bu bağlamda Türkiye terörle olan uzun mücadele geçmişinde önce sorunu teşhis etti, daha sonra da tedaviyi buldu. Hastalık terördü, çare ise Baykar olarak ortaya çıktı. Baykar Firması’nın geliştirdiği TB2 model İHA’lar Türkiye’nin bene diagnoscitur’u ( İyi teşhis, iyi tedavi demektir) oldu. İHA’ların başarısı özellikle sınır ötesi ülkelerde adından söz ettirdi daha sonra ise terörle mücadelede kullanıldı. Bu mücadele süresince İHA’lar belirli bir seviyede olduklarını kanıtladı.

Türkiye halihazırda uzun zamandır terörizmle mücadele ediyor. Ankara birçok sivil kaybından sonra terörle mücadelesini genişletti ve sınır ötesine taşıdı. Bu süreçte Türkiye, terörle mücadele kapsamında diğer ülkelerden İHA’lar satın aldı, ancak alınan İHA’lar beklentiyi karşılamadı.

YÜKSEK İRTİFADA 7-8 SAAT

Türkiye’nin güçlü bir savunma sanayisiyle birlikte bölgesel ve uluslararası çatışmalarda önemli bir aktör haline gelmesinde Baykar Firması bayrağı taşıdı. Firma tarafından geliştirilen yüksek irtifada sessiz ve 7-8 saate kadar uçabilen İHA’lar aynı zamanda iyi kalitede kameraya sahipti.

Türkiye terörle mücadelede artık geleneksel yöntemleri arkasında bıraktı. Ankara, uluslararası sorunlarda güçlü savunma sanayisi sayesinde aktör haline geldi. Baykar Türkiye’nin Karabağ gibi sınır ötesinde gerçekleşen krizlerde zafer kazanmasına yardım etti.

 

ANKARA-BAKÜ ARASINDAKİ SİMGE

Baykar firmasının TB2’leri Azerbaycan ordusunda önemli bir rol üstlendi. İHA’lar bu süreçte saldırı operasyonlarında son derece etkili olduğunu kanıtladı. İHA’lar aynı zamanda Türkiye ile Azerbaycan arasındaki güçlü askeri ve siyasi ittifakın simgesi haline geldi. Gelecekte çıkacak olası bir savaşta Türkiye’nin yer aldığı taraf, İHA’lar sayesinde kazananı belirleyecek ve hastalığı tedavi edecektir.