Tarih verdiler! ‘Erdoğan her cephede baskı kuracak’ « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Tarih verdiler! ‘Erdoğan her cephede baskı kuracak’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kısa süre içinde Rusya lideri Vladimir Putin’le Karadeniz kıyısındaki Soçi’de bir araya geliyor. Hassas buluşmanın Ankara tarafından duyurulması anında uluslararası medyada gündemin üst sırasına tırmandı, Japonya’dan Almanya ve ABD’ye birçok ülkede yankı buldu.

Dünya çapında bir gıda krizinin önüne geçen Karadeniz tahıl anlaşması, Türkiye’nin arabulucuğuyla geçen yıl imzalandı. Ukrayna tahılının boğazlardan geçirilerek dünyaya dağıtılmasını sağlayan sürpriz anlaşma, birçok ülkeyi kıtlıktan kurtardı.

Türkiye, Rusya’nın 17 Temmuz’da askıya aldığı anlaşmanın devam etmesi için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor. Agence France-Presse (AFP), ‘Erdoğan, Rusya’da Putin’e tahıl anlaşması için baskı yapıyor’ başlıklı haberinde Türk liderin Moskova ve Kiev’le iyi ilişkilerini kullanıp tarafları resmi barış görüşmelerine getirmeyi denediğini yazdı.

YEGANE BÜYÜK ANLAŞMA

NATO üyesi Türkiye’nin 24 Şubat 2022’de başlayan Rusya’nın Ukrayna işgalinden bu yana imzalanabilen yegane büyük anlaşmadaki rolünü öne çıkaran AFP, atılan imzalar sayesinde Ukrayna limanlarından hareket eden tahıl yüklü gemilerin Karadeniz’i geçip İstanbul Boğazı’na ulaşabildiğini bildirdi.

Yaz ortasından bu yana Karadeniz’de tarafların birbirlerine saldırılar düzenlediğini dile getiren AFP, Ankara’nın askıda olan anlaşma için kararlılığının devam ettiğini kaydetti. Ajans, ‘Ukrayna yeni rotayı test ediyor’ ara başlığının altında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın geçen hafta Kiev’e gerçekleştirdiği ziyaret ettiğini ve Ukrayna’nın başkentinde Batılı ülkeler tarafından desteklenen yeni rotanın riskler barındırdığının altını kalın bir şekilde çizdiğini kaydetti. Hakan Fidan, önümüzdeki günlerde bu kez Rusya’nın başkenti Moskova’ya uçacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRYevgeni Prigojin’in uçağı düşmeden hemen önce Suriye detayı!Haberi Görüntüle

Erdoğan ve Putin’in en son geçtiğimiz yıl Ekim ayında Kazakistan’ın başkenti Astana’da yüz yüze görüştüğünü hatırlatan AFP, mevcut tabloda Ukrayna’nın tahıl ihracatı için kara yollarına ve küçük bir nehir limanına bağımlı olduğunu belirtti.

MUHTEMELEN 8 EYLÜL

Voice of America, ‘Erdoğan, tahıl anlaşmasını görüşmek için kısa sürede Rusya’yı ziyaret ediyor’ başlıklı haberinde, Karadeniz tahıl anlaşmasının bir yıl sürdüğünü ve geçen ay sona erdiğini belirtti. Türkiye’nin Rusya’yı Odesa limanlarından on milyonlarca ton tahıl sevk edilmesini sağlayan anlaşmaya geri dönmesi için ikna etmeye çalıştığını belirten yayın organı, Bloomberg’in iki isimsiz kaynağa dayandırarak verdiği bilgiyi sayfasına taşıdı. Buna göre, Türk ve Rus liderler muhtemelen 8 Eylül’de görüşecek.

AJANDADA EN ÜST SIRADA

Al Monitor, ‘Türkiye Ukrayna tahıl anlaşmasını kurtarmanın yolunu ararken, Erdoğan Soçi’de Putin’le buluşuyor’ başlığıyla geçtiği haberde hayati önemdeki anlaşmanın yeniden canlandırılmasının Türk ve Rus liderlerin ajandasında en üst sırada yer aldığı kaydedildi. Al Monitor’a göre, Karadeniz kıyısındaki Soçi’de ziyadesiyle beklenen buluşma için henüz kesin bir tarih verilmedi ancak Rus medyasına yansıyan bilgilere göre liderlerin gelecek hafta Pazartesi günü bir araya gelecek.

Moskova tarafından geçen ay askıya alınan Karadeniz tahıl anlaşmasını tekrar hayata geçirmek için Ankara’nın çabalarını hızlandırdığını kaydeden yayın organı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın geçen hafta Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret ettiğini hatırlatıp kısa süre içinde ise Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la buluşacağını aktardı.

Anlaşmanın rafa kalkmasıyla Rusya tarafından Karadeniz’deki kargo gemilerine abluka uygulandığını hatırlatan Al Monitor, buna karşın tahıl taşıyan ikinci Ukrayna gemisinin Ruslara meydan okuyarak denize açıldığını ve hafta başında Türkiye’ye ulaştığını yazdı.

Erdoğan ve Putin’in Türkiye’deki seçimlerin ardından ilk kez yüz yüze görüşeceğini belirten yayın organı, Soçi’den tahıl anlaşmasını sürdürecek bir karar çıkmasının Türkiye’nin ‘proaktif tarafsızlık’ pozisyonunu cesaretlendireceği yorumunu yaptı.

Yevgeni Prigojin'in öldüğü resmen doğrulandı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRYevgeni Prigojin’in öldüğü resmen doğrulandıHaberi Görüntüle

Alman Deutsche Welle, ‘Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘yakında’ Soçi’yi ziyaret edecek’ derken, Middle East Eye haber sitesi ‘Kaynaklar, Erdoğan’ın Eylül ayında Rusya’yı ziyaret etmeyi planladığını söylüyor’ başlığını seçti.

Japonya’nın resmi yayın kuruluşu NHK, ‘Erdoğan, Putin’le tahıl anlaşmasını görüşmek üzere Rusya’yı ziyaret edecek’ başlığıyla okurlarının karşısına çıktı.

‘HER CEPHEDE BASKI KURMAYI DENEYECEK’

Life.ru haber sitesi, ‘Erdoğan Kremlin kutusunun anahtarını nasıl elde etmek istiyor?’ başlığını tercih ederek, Soçi’deki buluşmada masaya gelecek başlıkları sıraladı, yanı sıra, Türk liderin tahıl koridoru diplomasisini masaya yatırdı. Uzmanların yorumlarına yer verilen haberde ‘Erdoğan, her cephede baskı kurmaya çalışacak’ denildi, şu ifadeler kullanıldı:

“Bu, bahisleri mümkün olduğu kadar yükseltmeniz gereken, Türkiye cumhurbaşkanı için geleneksel olan diplomatik pokerdir. Buradaki tek aykırılık Türkiye’ye karşı takınılacak kibar bir tutum ve sadece Moskova’nın Ankara’ya bağlı olmadığının hatırlatılmasıdır.”

Rus medyasından The Moscow Post ise, ‘Erdoğan, Rusya’yı Putin’le görüşmek üzere 8 Eylül’de ziyaret edebilir’ dedi.

Şifreli mesaj sızdı, Putin bizi bırakma! 'Saatini hiçbir zaman sağ koluna takmadı'

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRŞifreli mesaj sızdı, Putin bizi bırakma! ‘Saatini hiçbir zaman sağ koluna takmadı’Haberi Görüntüle

'Ejderha dişleri' aşıldı! Hassas zaferi duyurdular

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR’Ejderha dişleri’ aşıldı! Hassas zaferi duyurdularHaberi Görüntüle

Yunan gazetesi yeni 'savaş bölgesi'ni yazdı: Varoluşsal bir mesele!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRYunan gazetesi yeni ‘savaş bölgesi’ni yazdı: Varoluşsal bir mesele!Haberi Görüntüle