Talip Geylan’dan ‘Ercüment Hoca’ya destek! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Talip Geylan’dan ‘Ercüment Hoca’ya destek!


Geçtiğimiz günlerde 23 Nisan’da, çalışmaların geldiği noktayı açıklayacaklarını belirten Ovalı, dün Koronavirüs tedavisi açısından önemli bir duyuru yapmıştı. Hastaların iyileşebilmesi açısından Dornaz Alfa tedavisinin uygulanması gerektiğini duyuran Ovalı, bir anda tepki toplamıştı.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Prof. Dr. Ercüment Ovalı’ya destek verdi.

Geylan, Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; ”Tamam kabul ediyorum; bilimsel çalışmada usül önemlidir. Ancak usül üzerine yoğunlaşmanın, esası katletmesine de müsaade etmemek gerekir.
Kaçırdım mı bilmiyorum; Prof. Dr. Ercüment Ovalı “Koronanın aşısını buldum ya da yeni bir ilaç keşfettim” demedi.


Söylediği şundan ibaretti: “Labarotuvar çalışmalarımızda Dornaz Alfa’nın COVID 19 üzerinde etkisini tespit ettik. Klinik uygulamalara geçilmesini tavsiye ediyoruz”


Böyle bir durumda takınılacak en makul tutum; gayret ortaya koyan bilim insanlarına öncelikle TEŞEKKÜR ETMEK ve Bilim Kurulu tarafından uygun bulunuyorsa testleri yapmaktır.


Fakat bunun dışında sergilenen şaşırtıcı refleksler, kamuoyu tarafından, mesleki taassup ya da siyasi tutum olarak algılanabilir ki; toplum olarak, şu olağanüstü süreçte ihtiyacımız olmayan tek şey de budur sanırım”ifadelerini kullandı.

“YANLIŞ ANLAŞILDIM”

Çalışmalarını sosyal medya hesabı üzerinden sürekli olarak duyuran Ovalı, yeni açıklamasında, dünkü paylaşımının yanlış anlaşıldığına değindi.

Ovalı’nın sözleri şu şekilde

16.04.2020 tarihinde gece yarısı attığım tweet mesajımın yanlış anlaşılması beni fazlasıyla üzmüştür. Kullandığım ifadeden bir ilaç-molekül bulduğumuz manası çıkartılmıştır, bu doğru değildir.

2Biz ilacın firma ve marka ismi vermemek için farmakolojik ismini kullandık. Amacımız molekülü biz bulduk demek değildi. Bizim acilen test edilmesini istediğimiz ve öngördüğümüz şey, bu ilacın Covid-19 hastalığı tedavi sürecinde yararlı olabileceği idi.

3Özetle biz bir ilaç bulmadık, biz bir ilacın Covid-19 tedavisinde kullanılabileceğini öngördük, ayrıca bugünlerde dünyada başka araştırmacıların da benzer düşünceleri olduğu görülmektedir.

4Bu ilacın Covid-19 tedavisinde kullanımı ile ilgili klinik araştırma gerçekleştirme talebimiz TUSEB’ e iletilmiştir. Bu noktada bizce önemli olan tartışmaların bir kenara bırakılıp acilen bu ve benzeri çalışmaların gerçekleştirilmesidir.
Saygılarımla.

KAYNAK:http://kamudanajans.com/