Şubat Ayında Kovid-19 Aşı Bolluğu Olacak « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Şubat Ayında Kovid-19 Aşı Bolluğu Olacak

Türkiye’de 13 hastalığa karşı aşılama çalışması yapıyor. Burada oluşan tecrübe, Kovid-19 aşı çalışmalarında faydalı olacak. Şubat ayında aşı bolluğu yaşanacak.


Türkiye aşı uygulamaları konusunda dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer almakta. Bebeklikten itibaren başlayan aşılamalar sayesinde çok iyi işleyen bir takip sistemi bulunan Türkiye’de, Kovid-19 aşısına yönelik de bütün senaryolar çalışıldı.

Aralık ayı sonunda sağlık çalışanlarında uygulanacak aşı için listeler oluşturulmaya başladı.

Bu doğrultuda bütün sağlık kuruluşlarından, aşı olmak isteyen çalışanların (son altı ayda Kovid-19’a yakalanmayan) belirlenmesi istendi.

Vatandaşa ocak ayının ilk haftası itibarıyla aşı yapılacak. Sağlık Bakanlığı kaynakları “Aşının dağıtımı, organizasyonu ve aşılama konusunda dünyanın sayılı ülkelerindeniz.

Türkiye olarak şu anda 13 hastalığa aşılama yapıyoruz ve bu konuda tecrübeliyiz. Vatandaş aşıya ulaşmakta tereddüt yapmayacak.

YAŞLILARIN AYAĞINA GELECEK

Bu esnada aşının nasıl taşınacağı, ilçelere hatta köylerde nasıl uygulanacağı konusundaki hazırlıklar tamamlanmak üzere. Bakanlık “Başlayın” dediği anda bütün Türkiye’de aşılama uygulamasına geçilecek.

Sağlık ekipleri, kronik rahatsızlıkları olan, 65 yaşı ve üzeri evden dışarı çıkamayacak durumdaki kişilerin kapısına gidecek.

DÖRT BİN KİŞİDE DENENDİ

Çin aşısı şu ana kadar dört bin gönüllüde denendi. “Biz ‘orta doz’ aşı kullanıyoruz. Şu ana kadar bir yan etki görülmedi. 60 yaş üzeri deneme yapmıyoruz.

Çalışmalarla alakalı ay sonuna kadar ara etkinlik analizi yayınlayacağız.” Ayrıca ülkeler arasında yaşanan aşı kapma yarışı sebebiyle şubat ayında aşı fazlalığının ortaya çıkması bekleniyor.

Uzmanlar “Ülkeler, aşı siparişi verdi. Bu aşıların kullanımı hızlı olmayacak. Bu sebeple şubat ayında aşı fazlalığı yaşanacak.”