Son dakika: Erdoğan’dan fırsatçılara net mesaj: Acıma duymayacağız « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Son dakika: Erdoğan’dan fırsatçılara net mesaj: Acıma duymayacağız


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle; Önce küresel finans krizi, ardından küresel salgın kriziyle dengeleri bozulan belirsizlik ve risklerin arttığı bir dönemden geçiyoruz. Salgın sürecinde gelişmiş ülkelerin bile aslında ne kadar kırılgan bir ekonomik yapıya sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Yatırım, istihdam, üretim ihracat yoluyla ülkemizi büyütmeyi hedef alan yeni ekonomi programımızı dirayetle uyguladık. Her şeyden önce küresel ekonomideki bozulmaların her alanda fiyatlarda yol açtığı yükselişler ülkemize de yansıdı.

“FIRSATÇILARA KARŞI TEYAKKUZDAYIZ”

Kurun istikrarını sağlamış olsak da gerçekleşen yükselişin fiyatlar üzerindeki etkisi kalıcı olmuştur. Baharın ve ardından yaklaşan yaz aylarının sağlayacağı rahatlamaya şimdiden gözünü dikenlere karşı teyakkuz halindeyiz. Bundan sonra milletimizin temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını sebepsizce artıranlara karşı en küçük bir müsamaha göstermeyeceğimizi açıkça ilan ediyorum.

ÖDEMELER ERKEN YAPILACAK

Engeli, yaşlı, dul, yetim, şehit yakını ve gazi gibi kesimlere yönelik özel desteklerimiz de var. Ramazan Bayramı günlerine denk gelen yaklaşık 1,5 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli maaşlarını öne çekerek cuma gününden itibaren ödeyeceğiz. 15 milyar liralık ilave Sosyal Yardım Destek Paketi’yle ilgili çalışmaların sonuna gelinmiştir. Yakında uygulamaya geçireceğiz.

Son 10 yılda nice toplumların felaketine yol açan senaryolar ülkemizde başarıya ulaşamayacak. Bu ülkenin ve milletin enerjisini sömürenlerin devri geri gelmeyecek. Yaşadığımız sıkıntılar dünyanın içinden geçtiği tarihi dönüşüm sürecinin sancılarıdır. Sabredersek bu yolun sonu güçlü Türkiye’ye çıkıyor. Ülkemizi vesayetin zincirlerinden kurtardık enflasyonu da yeneceğiz. Hayat pahalılığının da üstesinden geleceğiz. Çarşı pazardaki ateşi de söndüreceğiz. Türkiye’yi bölgesinin ve dünyanın en güçlü devletleri haline getirdik. İnsanımızın yüreğindeki sıkıntılarının hepsini de çözeceğiz. Biz ülkemiz ve milletimiz için ne yapılması gerekiyorsa onun hazırlığını yürütmeye devam edeceğiz.

BIDEN’A SERT TEPKİ

Çeşitli ülkelerin yönetimleri ve parlamentoları tarafından güya tanınan Ermeni iddialarına ilişkin ifadelerin bizim nezdimizde hiçbir hükmü yoktur. Tarihçilerin yapması gereken bir tartışmanın siyasi çekişmelerin mezesi haline dönüştürülmesine asla rıza göstermeyeceğiz. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’nın açıklamasını da bu şekilde görüyor ve tamamı yalan-yanlış bilgiler üzerine kurulu olduğu için, üzerinde durmaya değer bile bulmuyoruz. Biden önce Ermenilerle ilgili tarihi öğrensin. Biden’ın, Ermenilerle olan tarihi gayet iyi öğrenmesi, bilmesi lazım. Bunları bilmeden Türkiye’ye meydan okumaya kalkmasını bağışlamamız mümkün değil.

HDP’NİN SKANDAL TEKLİFİ

HDP asılsız Ermeni iddialarının bayraktarlığına soyunuyor. Bunları parlamentonun mensubu olmaya yakıştırmıyoruz. Meclisimizin bu alçaklığın hesabını müsebbinden soracağına ve gereğini yapacağına inanıyorum. Meclis’teki ikinci büyük partinin milletvekilleri arasında benzer hezayanları dile getirenlerin milletimizin bunun hesabını inşallah sandıkta soracaktır.

“ETKİSİZ HALE GETİRİLEN TERÖRİST SAYISI BİNİ BULMUŞTUR”

Bu operasyonlar güney sınırlarımızın tamamını hiçbir teröristin ülkemize sızamayacağı şekilde kontrol altına alana kadar sürecektir. Pençe -Kilit operasyonuna katılan askerlerimize başarılar diliyorum.Sadece 2022 yılında son operasyonlar dahil olmak üzere güney sınırlarımızda etkisiz hale getirilen terörist sayısı bini bulmuştur. Türkiye, Irak topraklarında üslenen teröristlerin tepesine bindikçe Suriye tarafında da birtakım hareketlenmeler olduğunu görüyoruz. Sınırlarımızın dibinde bir terör koridoru oluşturulmasına asla izin vermeyeceğimizi bir kez daha tekrarlamak istiyorum. 

“YARIN PUTİN İLE GÖRÜŞECEĞİM”

Dünyadaki ve bölgemizdeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Rusya – Ukrayna savaşında görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bugün de Rusya ve Ukrayna tarafıyla görüşmek üzere bölgeye gitmeden önce Sayın Guterres ile bir araya geldik. Kendisiyle mevcut durumu etraflıca değerlendirdik. Geçtiğimiz günlerde de Sayın Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaptık. Yarın da Sayın Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğim. Amacımız İstanbul sürecini liderler düzeyinde taşıyarak savaşı bitirecek imzaların atılmasını sağlamaktır. İnsani yardımlar konusunda üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz. 17 bin vatandaşımızın tahliyelerini gerçekleştirdik. Ülkemize gelen Ukraynalı sığınmacı sayısı 85 bini geçti.

RİZE – ARTVİN HAVALİMANI 14 MAYIS’TA AÇILIYOR

Ülkemizin en büyük mesafe katettiği alanlardan biri de havacılık sektörüdür. Türkiye’nin dört bir yanında havalimanı sayımızı 57’ye çıkardık. İnşallah, 14 Mayıs’ta Rize-Artvin Havalimanımızın açılışını yapacağız.

İMECE’NİN GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ BELLİ OLDU

Yerli ve milli gözlem uydusu İMECE’nin fırlatılış tarihiyle ilgili bir diğer müjdemiz. Gözlem uydumuz İMECE’nin uzay yolculuğu 15 Ocak 2023’te başlayacak.

ÇİFTÇİLERE HİBE DESTEĞİ

Çiftçilerimize yeni bir müjdemiz daha var. Son 16 yılda 15 bin 636 projeye 4,1 milyar hibe desteği verdik. Ayrıca 262 bin çiftçimizin makine ekipman alım projesine hibe desteğinde bulunduk. Makine ekipman alımı ve kırsal altyapı yatırımları için 32 bin 572 çiftçimiz ile tarım yatırımları için 418 girişimcimize 1,1 milyar lira hibe sağlayacağız.