Solunum Cihazları 16 Ülkeye İhraç Edildi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Solunum Cihazları 16 Ülkeye İhraç Edildi

Türkiye Kovid-19 salgın tedavisinde kritik önem taşıyan solunum cihazında kısa zamanda yerli üretimde sınıf atladı.


14 gün gibi kısa zamanda üretim aşamasına getirilen solunum cihazları 16 ülkeye ihraç yapıldı.

60 bin cihaz hibe ya da ihraç edildi. Arçelik, Biyovent, Aselsan ve Baykar mühendislerince geliştirilen cihazlar, Made in Türkiye etiketiyle dünyanın dört bir yanındaki hastalara nefes oldu.

Türkiye, Kovid-19 sürecinde geliştirdiği milli solunum cihazını 16 ülkeye ihraç yaptı. Yoğun bakım ünitelerinde solunum yetmezliği sebebi ile yatan hastalara uygulanan tedavinin en önemli unsuru olan solunum cihazı Sağlık ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkların girişimleriyle 14 gün gibi kısa bir zamanda üretim aşamasına gelmişti.

DÜNYANIN DÖRT TARAFINA

Türkiye’de kamu ve üniversite hastanelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı- sıra Made in Türkiye etiketli bu cihazlar, dünyanın dört bir yanındaki 16 ülkeye Kovid-19 ile mücadele kapsamında hibe veya ihraç yapıldı.

Bu ülkeler arasında Azerbaycan, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Ekvador, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, K.K.T.C, Kolombiya, Libya, Lübnan, Nijer, Nijerya, Romanya, Somali bulunuyor. Nisan ayında ilk tanıtımı sonrasında hızla üretime geçirilen cihazlardan 60 binden fazlası ihracı gerçekleşti.

YAŞAMSAL ÖNEMDE

Yaşamsal fonksiyonları destekleyen en önemli cihazlardan olan yoğun bakım solunum cihazı, yoğun bakımlar ünitelerinde solunum yetmezliği sebebi ile yatan hastalara uygulanan tedavinin en önemli unsuru.

BİYOVENT, ASELSAN, BAYKAR VE ARÇELİK

Arçelik, Biyovent, Aselsan ve Baykar mühendislerince salgın döneminde geliştirilen yerli solunum cihazı 14 gün gibi kısa bir süre içerisinde seri üretimine geçmişti.

Yerli solunum cihazında ilk teslimat Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varankın da katıldığı törenle 20 Nisan tarihinde yapılmıştı. Yerli ve milli solunum cihazlarında 20 tanesi, mayıs ayında tanesi 17 bin 500 dolardan Litvanyaya satılmıştı.