Sincar’a operasyon nasıl yapılacak? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Sincar’a operasyon nasıl yapılacak?

Sincar’a terör örgütü PKK’ya yönelik kısa vadede bir operasyon yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya hayır cevabını veren Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar operasyon nasıl yapılması gerektiğine ilişkin bilgiler verdi.


YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR

Abdullah Ağar’ın operasyonla HaberTürk’te yaptığı açıklamaları şu şekilde;

Bu bir hazırlık gerektirir hem siyasi anlamda hem diplomatik anlamda, uluslararası ilişkiler anlamında, hem de sahadaki yığınak anlamında. Sincar’la Türkiye arasındaki hattın akışının devam ettirilmesi ve istikrar harekatına dönüşmesi adına pek çok  iş var. Yani hiçbir devlet başarısız olacak bir harekatına imza atmak istemez.

BÖLGEDEKİ HASSAS DENGELER

Çünkü Sincar bir çok denklemi bozma kapasitesii içinde barındıran sadece Irak ve İKYB değil işin içinde İran’ın olduğunu, ABD, Fransa, İsrail’in ve bölgesel bir takım arap güçlerinin de olduğunu görmemiz gerekiyor. Yani bütün bu denklemin doğru kurulması gerekiyor. Ancak bundan sonra askeri harekat icra edilmesi gerekir ki askeri harekatın istikrarı hedef alınan kitleye karşı yapılsın yani YPG/PKK’ya karşı.

SİNCAR’DA KİMLER VAR?

Harekatın yapılabilmesi için zellikle Irak güvenlik kuvetleri ile müşterek yapğılması büyük anlam taşıyor. Neden çünkü burada 6 bin Irak ordusu mensubu, 6 bin fedarel polis birliği ve Haşdi Şabi birlikleri var. Yani Şii orijinli paramiliter güçler var. Bir diğer taraftan peşmergeler var. Bütün bunların olduğu bir alanda, bütün bunlara rağmen bir harekatın yapılması, kontrol ve koordinasyonu anlamında büyük fiyaskolarla karşı karşıya kalabilir. Yani çok iyi koordine edilmesi gerekir.