SENİNLEYİZ ZİYA SELÇUK! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

SENİNLEYİZ ZİYA SELÇUK!


Web Banner


Milli Eğitim Bakanlığı’mız Covit-19 virüs salgını nedeniyle okullarda yüzyüze eğitime ara vermek zorunda kaldı. Devam eden hayat akışını normarlleştirmek eğitimde oluşan boşluğu doldurmak maksadıyla Milli Eğitim Bakanlığı Uzaktan Eğitim Uygulaması için çok kısa sürede ciddi çalışmalar yaptı. Eba.gov.tr ve EBA TV uygulaması ile 23 Mart 2020 sabah 09.00 itibarı ile Uzaktan Eğitim çalışmasını hayata geçirdi. Bu çalışma hiç tartışmasız taktire değer bir çalışmadır. Bir hafta içinde eba.gov.tr’ye içerik hazırlayıp yükleme bunun yanında üç TV kanalı oluşturup bu kanallarda görüntülü sunum yapma hiç de kolay bir çalışma değil. Ciddi ve özverili bir emeğin ürünü olduğu kuşku götürmez.


Tüm bu çalışmalar, eğitimci bir bakanımızın yarattığı bir farktır. Ziya Selçuk göreve başladığından beri bu farkı hep ortaya koydu zaten. Ziya Öğretmen göreve geldiğinden beri, bir köy öğretmeni edasıyla varolan koşulları en iyi şekilde değerlenmiş, imkanları zorlayarak yapılabileceğin en iyisini yapma gayreti içinde olduğuna da bizleri inandırmıştır. Okullara, sınıflara girmiş öğrenci ve öğretmenlerle kucaklaşmış ve yine hayatta kalma mücadelesi verdiğimiz şu günlerde eğitimin ihmal edilemez olduğu gerçeği ile hareket edip Uzaktan Eğitim Uygulamasını hayata geçirmiştir.
Peki Uzaktan Eğitim Uygulaması ilk gününde neler yaşandı? Eksikler var mıydı? Olumlu ve olumsuzluklar nelerdi ? Tüm soruların cebabını aramak lazımdı.


Ve ilk kez yapılan bu uygulama hakkında sosyal medyadaki eğitim gruplarına EBA TV’ de zil çaldı.


Yorumlarınızı bekliyoruz.Sizce nasıldı…Nasıl olabilir… sorusunu yönelttim. Soruya ilgi yoğundu. Ve cevaplardan bazıları… “Diğer animasyonlar da sıkıntılı. Cengiz istilası falan”… “Cok hızlı anlatiyor cocuklarin not almasini ve arada nefes almalarina izin vermiyorlar” “Emeği geçenlerin ellerine, yüreklerine sağlık” “ Ben beğendim süreye gelince daha uzun olsaydı çocuklar sıkılabilirdi bu kadar kısa sürede gayet iyi hazırlanılmış emeği geçenlere teşekkürler” “ Bence Milli Eğitim Bakanlığı özellikle ilkokullar için Okulistik , Morpa Kampüs gibi platformlarla iş birliği yaparak . Onların içeriklerini öğrencilere açmalı. ( ya da bu platformlar eba’ya dahil edilmeli)
Sebebi;

✅

Bu platformlarda içerikler çok düzenli ve her konuyla ilgili ilgi çekici animasyonlar ve videolu anlatımlar var.

✅

Anlatımın hemen sonrasında çalışmalar adı altında anlık değerlendirme mevcut.

✅

Duyamadığı , anlayamadığı bölümü tekrar tekrar izleme şansı var.

✅

Çözümlü sorular, konu tekrar testleri, tema tarama soruları ve genel değerlendirme etkinlikleri var.

✅

Tüm dersler bir arada istediği an istediği derse çalışma imkanı var.

✏

Eba’da buna benzer içerikler var ancak çok az. Bazı konuların anlatımı yok.( 3.sınıf Fen Bilimleri )
3. sınıfta değerlendirme soruları çok çok az.

✅

En kötüsü de eba’ya girmek imkansıza yakın. Oradan ödevler atıyorum , sürekli giremiyoruz dönüşleri alıyorum.Şimdi saatleri kısıtlamışlar. Herkes kendi tv ders izleme saatinde girebilecek diye o zaman bile girilemiyor. Hoş girse tv’den dersi izlerken oradaki içeriği ya da ödevi nasıl yapacak?” “ Bu kadar kısa sürede ancak bu olabilirdi eleştirmemek ya da olumlu eleştiriler yapmak gerekiyor .Bu zor günlerde ancak bu kadar olabilirdi.Amaç süreçten uzaklaşmamak zaten gayet olumlu bence” “Adnan menderes in asılmasının animasyonunu izledim kanım dondu “ “Aradaki trt okul videoları vahşet içeriyor” Bakanımıza laf ettirmem. Suç o animasyonu hazırlayıp bilerek koyan da .” Bakanımız güvenerek denetlemedim demiş adamın sucu günahı ne .?” “Çocukların okul kültüründen kopmaması adına da yararlı olduğunu düşünüyorum. Geliştirilerek devam etmeli” Çok güzel bir uygulama. Eksikleri olabilir ama bu kadar kısa bir sürede böyle hazırlık takdire şayandır.” Emeği geçen herkesi tebrik ederiz ve onlara teşekkür ederiz. Bu uygulamanın tüm zamanlarda devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.” “Gayet güzel hazırlanmış çok emek verilmiş, tabi burası Türkiye çomak sokan, çelme takan hep olacaktır. Bir eğitimci olarak arkandayız Sayın Bakanım, böyle bilimsel bir bakış açısına sahip çalışkan, öğretmeni ve öğrencisine sahip çıkan bir Bakan görmedi bu Millet.”.” 8.sınıf yetersiz ve yüzeyseldi. Tamam çok uzun olmasın da 7 dk matematik ne kadar yeterli olur bir örnek soruyla. Ben öğrenci olsam ilk defa dinlesem anlamaz ve bir daha izlemezdim. Youtube’da yayın yapan hocalar daha iyi bu konuda.” “7. Sınıf Matematik dersinde konu örnekleri ve soruları TV de görülemeyecek, okunamayacak kadar küçük fontlar kullanılmış. Hiç okuyamadım desem abartmış olmam. Bu durum mutlaka düzeltilmeli. Yoksa matematik sadece anlatımdan ibaret kalır.
7. Sınıf Türkçe Dersini çok beğendim. Konu ile ilgili örnekler ve sorular çok net görülüyordu. Anlatım da çok güzeldi.
Emeği geçen herkese teşekkür ederim. “ “En iyi öğrenme etkileşimli yüz yüze öğrenmedir. Çocukla göz göze geldiğin onunla iletişime geçtiğin öğrenmenin yerini hiçbir şey tutamaz. Kriz yönetimi durumlarında uzaktan ancak bu kadar olur “ “Böyle uygulama olması çok güzel olmuş ancak sanırım onlarda nerelerde sorunlar oluştu görüp cozeceklerine eminim 1.sınıf öğretmeni bence 4.sinif yada orta okul anlatmak için uygun ilkokula yeni başlamış öğrenciye uygun değildi 2.sınıf ve 3 sınıf ogretmeninide dinledim sonuçta hepsi kısa olarak derlenmiş ama 1.sınıf kadar hızlı anlatma şekli görmedim diğerlerini niye elestirmiyorum güzel anlatmış lar çünkü tane tane en çok da 3 sınıf öğretmeninin matematik özellikle dinledik 1.sınıf olarak oğlum öğretmenle aynı zamanlarda çözüm buldu” “”Ne MF,ne TM ,ne sosyal,ne de DİL bölümü öğrencileri var,hepsini yok saymışlar.” ” Harikaydı bazı sazanların sırf muhalefet için kötülemeye çalışmaları devam ediyor” işte bu yorumlar.
Bardağın dolu tarafını görenler de var, boş tarafını görenler de elbet. Biz bardağın dolu tarafını görelim. Kriz döneminde eğitim için yapılan bu çalışmalar eksikler giderilerek devam ettirilmeli diye düşünüyorum. Yapıcı eleştirlerimizle destek olmalıyız, fikir vermeliyiz. Sözgelimi ders arası animasyonlarda Mart ayı itibarı ile Çanakkale Zaferi, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, İstiklal Marşı’ mızın şairi Mehmet Akif Ersoy işlenebilirdi. Türk Milli Eğitim Sisteminin Atatürkçülük il ilgili hedef ve kazanımları rehberimiz olmalıydı. Çocukların düzeyine uygun hazırlanmış Covit-19 virüsünden korunma yolları bu animasyonlar arasında olabilirdi.


Sunum yapan öğretmenlerimize gelince, ses tonları , hızlı ya da yavaş olma, mimikler konusunda biraz doğallıktan uzaktılar. Bunun da kamera yabancılığı olduğu kanısındayım. Kamerayla bütünleştikçe o sınıf sıcaklığının yüzlere ve sese yansıyacağı kanısındayım.


Ayrıca Bakanımız sunumların 20’ şer dakika olduğunu açıklamıştı. Ancak sunumlar 10-15 dakika arasında değişti. Bu sürelerin Bakanımızın belirttiği gibi 20’ şer dakikaya çıkarılması ve öğrencileri derse katmak için fırsat verici etkinliklerin sunumlara dahil edilmesi yerinde olabilir.
Ve diyorum ki içinde bulunduğumuz bu süreçte Uzaktan Eğitimle, eğitim adına ne kadarını yapabilirsek bizim için kazançtır. Bu kazancın mimarı Ziya Selçuk’ un gösterdiği gayrete günlerdir şahidiz. Bu kriz günlerinde günlerdir sistemi oluşturmaya ve paydaşları olan öğretmenlere, velilere, öğrencilere her plartformda sistemi anlatmaya çalışıyor. Eğitimciler olarak bizler de SENİNLEYİZ ZİYA SELÇUK diyoruz. Her şey yarınlarımız için, geleceğimiz olan çocuklarımız için.


KADRİYE DEMİREL

-EĞİTİMCİ

Kadriye Demirelhaberbilgi@hotmail.com
Web Banner
Web Banner