SENDİKAL FAALİYETLERİMİZE MÜDAHALE CEZASIZ KALMADI « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

SENDİKAL FAALİYETLERİMİZE MÜDAHALE CEZASIZ KALMADI


Web Banner
HakSen Konfederasyonu Genel Başkanı Ayhan ÇİVİ’ nin, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde bir Daire Başkanının Sendikal faaliyetleri engellemesine yönelik sonuçlanan davamız ile ilgili basın açıklamasıdır.
Sendikal faaliyetlere müdahale edildiği gerekçesiyle Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu tarafından yargıya yapılan başvuru sonucunda daire başkanına hapis cezası verildi.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesinde, sendikal faaliyetlere müdahale edilmesi nedeniyle Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi tarafından Eskişehir Cumhuriyet Savcılığına yapılan başvuru nedeniyle açılan davada mahkeme; Büyükşehir Belediyesinde Daire Başkanı görevini sürdüren Soner Özkan hakkında 4 ay 20 gün hapis cezası ve 5 yıl denetim süresine tabi tutulmasına, karar verdi.
Haksen Genel Başkanı Ayhan Çivi konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi;
“Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu iş Sözleşmesi Kanunu uyarınca sendikamızın faaliyet alanına giren kamu kurum ve kuruluşlarındaki faaliyetlerinin engellenmesi, kamu görevlilerinin sendikal haklarını kullanmalarına müdahale edilmesi, sendika yöneticileri, temsilcileri veya üyelerine herhangi bir şekilde baskı yapılması, sendikal faaliyetlerinin kısıtlanması gerek ulusal mevzuatımız gerekse ülkemizin imzaladığı uluslararası sözleşmelere göre suç sayılmaktadır.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesinde Dair Başkanı olarak görev yapan Soner Özkan, kamu görevinin kendisine verdiği yetkiyi kullanarak, mahiyetinde çalışan sendika üyelerimizin sözleşmesini fesih etmek, disiplin cezası vermek, görev yerlerini değiştirmek ve sözlü olarak tehdit etmek suretiyle faaliyetlerini engelleyerek, sendikamızdan ayrılmaya zorlamıştır.
Bu nedenle, Eskişehir Cumhuriyet Savcılığına yaptığımız suç duyurusu sonucu ilgili hakkında kamu davası açılmıştır. Yapılan yargılama soncu; Eskişehir 9. Asliye Ceza Mahkemesinin 08/12/2020 tarih, 2018/162 E, 2020/935 K sayılı ilamında sanık Soner ÖZKAN hakkında 5237 sayılı TCK’nun 118/1 maddesi gereği “Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanmak” suçundan 4 ay 20 gün hapis cezasına hükmedilmiştir.
Ayrıca, ilgili idari işlemler hakkında da gerekli yargı başvuruları yapılarak, üyelerimizin hakları korunmuştur.
Sendikal hakların/faaliyetlerin engellenmesine dönük eylemler bağımsız yargı tarafından cezasız bırakılmamıştır. Sendikal faaliyetlerin Yasalar çerçevesinde bağımsız olarak ifa edilmesinin teminatının en başta konfederasyonumuz olduğunu ilgililere ilan eder, bu tür haksız ve hukuksuz eylemlerin her daim takipçisi olacağımızı üyelerimize ve kamuoyuna saygı ile bildiririz.”

Web Banner
Web Banner