Sendika ve kadın « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Sendika ve kadın

Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası İstanbul Avrupa 1 Nolu Şubesi İl Başkanı Derya AVCI, “Sendika ve Kadın” başlıklı bir yazı kaleme aldı.


Web Banner

 Derya Avcı’nın “Sendika ve Kadın” başlıklı yazısı:

Türkiye’de kadınların yönetimlerde görev almamasının sebebi, sorumluluk üstlenmekten kaçmaları değildir.

***

Sendikalardaki yönetimlerde daha çok erkeklerin görev alması erkek egemen bakış açısının ürünüdür. Sendika bünyesindeki kadınların çok azı yönetimde görev almaktadır. Kanaatimce, kadınları sendika içerisinde pasif kalmaya iten nedenleri ortadan kaldıran çalışmalar yapılması gerekmektedir. Kadınların sendika yönetiminde olmalarıyla, hedeflenen başarıya daha kolay ulaşılabileceği inancındayım.

***

Kadınlar, daha detaycı ve mükemmeliyetçi olmaları münasebetiyle; sendikal faaliyetler açısından erkeklerden daha etkili ve kapsamlı çalışmalara imza atacaklardır.

***

Sendikalarda cinsiyet ayrımının ve cam tavan engelinin ortadan kalkması gerekmektedir. ‘Kadınlar sendika çalışmaları ve yönetiminde başarılı olamaz’ zihniyetinin bulunduğumuz çağa dek süregelmesi oldukça üzücü ve kabul edilemez bir düşünce yapısıdır. Sendikacılığın bir erkek işi olduğu algısını birlikte yok etmeliyiz.

***

Sendika yönetiminde kadınlara daha çok görev ve sorumluluk verilerek aktif çalışmaları desteklenmelidir. Görev almak istemeyen kadınlar ile istişare yaparak onları cesaretlendirmeli ve etkin olmalarını sağlamak konusunda çalışmalar yapmalıyız.

***

Kadınları gölge değil, ışığın kaynağı olarak benimseyen ve benimseten yapının sendika içindeki varlığı ve örgüt içindeki kadın konumlanması, bize o sendikanın kadına bakışını, sendika demokrasisinin ölçüsünü ve cinsiyetçi yaklaşımdan uzak olup olmadığını gösterecektir.

***

Sendikamız adına ‘Kadınlar’ konusundaki duruşumuzun net olduğunu ve daima; çalışan, üreten kadının sesi olmaya devam edeceğimizi belirterek;

Dünya genelinde kabul gören ve kutlanan bu günde, tüm kadınlarımızın ve kadın üyelerimizin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü içtenlikle kutluyorum.

***

Değerli Kadınlar; hayal edebildiğiniz her şeyi gerçekleştirebilirsiniz. Okyanus’un en derinine dalabilir, en yüksek dağların zirvesine adınızı yazabilirsiniz. Güçlü, güzel, zeki, başarılı, sevgi dolu, şefkatli… Kelimelerin ifade edebileceğinden çok daha fazlasısınız ve elbette ki, yılda 1 gün kutlama ile hakkı ödenemeyecek kadar değerlisiniz.

Saygı ve sevgilerimle.

Web Banner
Web Banner