Sağlık Bakanı Koca, Aşı Çalışmalarına İlişkin Açıklamalarda Bulundu « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Sağlık Bakanı Koca, Aşı Çalışmalarına İlişkin Açıklamalarda Bulundu

Sağlık Bakanı Koca, “Şu an 3 inaktif aşı adayımız, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) insan deneyleri için izin müracaatı yapmış ve insan deneylerine başlayabilecek safhaya gelmiştir.”


Sağlık Bakanı Koca, Türkiye’de devam eden aşı çalışmalarına dair Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ve Bakanlık görevlilerinin katılmış olduğu toplantı gerçekleşti.

Toplantıya dair açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, Aşı çalışmaları tüm bileşenlerini bir araya getirerek mevcut durum değerlendirmesi yaparak geleceğe yönelik stratejileri ele aldıklarını söyledi.

Türkiye’de geliştirme süreci devam eden 17 farklı aşı adayı olduğu bilgisini veren Sağlık Bakanı Koca, “İnsan deneyleri safhasında olan inaktif aşı adayımız Faz II insan deneylerine başlamak üzeredir.

Bu aşı adayımız için Nisan ayında Faz III insan deneyleri safhasına gelerek yaygın kullanımına yönelik hazırlıklar devam etmektedir.

Bunun yanı sıra 3 inaktif aşı adayı Faz I insan deneyleri aşamasındadır. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz (TİTCK) insan deneyleri öncesi yapılan çalışmaları inceleyerek insan deneyleri için izin vermektedir.”

Sağlık Bakanı Koca, 3 inaktif aşı adayının TİTCK’ya insan deneyleri için izin müracaatının yapıldığını ve insan deneylerine başlayabilecek safhaya geldiğinin bilgisini verdi.

Bakan Koca, İki adanövirüs temelli aşı adayının da klinik öncesi aşamaları tamamlayarak TİTCK’ya müracaatını yaptığını bildirdi.

Dünya’da bir ilk olma özelliği olan Virüs Benzeri Parçacık (VLP) aşı adayının araştırma ürününü elde etme aşamasına geldiğini ve yakında İnsan deneyleri için izne müracaat yapacak aşamaya geldiğini ve diğer aşı adaylarının ise klinik aşama öncesi çeşitli safhalarda olduğunu söyledi.

Türkiye’de aşı üretimini gerçekleştirebilecek tüm tesislerin incelemeleri tamamlanarak İyi üretim uygulamaları (GMP) sertifikasyonu işlemlerin tamamlandığını söyleyen Sağlık Bakanı Koca, “Kurumlarımız aşı adaylarımızın hızla hayata geçmesi için var gücüyle çalışmaya devam etmektedir.

Ülkemizin bilimsel kapasitesi tüm aşı türleri için araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapabilecek yetkinliktedir. Ülkemizin klinik araştırma tecrübesi aşı adaylarımızı insan deneyleri safhasında değerlendirebilecek seviyededir.”

Bakan Koca, Türkiye’nin bilimsel ve teknik alt yapısı, Bilim Adamların azim ve gayreti bize en iyi aşıları kazandıracağına inandığını söyledi.

Kamu tüm kaynakları ile aşı adayların yaygın kullanılır hale getirmek için seferber yapıldığını açıkladı.

Bakan Koca, Bir aşı adayının Faz II safhasında, 6 aşı adayının da Faz I çalışması aşamasına geldiğinin bilgisini verdi.

“Tüm imkanlarımız bize en iyi aşıyı kazandırmak için seferber edilmiştir. Bilimden gelen güçle ve bilim adamlarımızın gayretiyle başaracağız.”