Pırlanta KDV’sizken, Tasarruf Adı Altında Memur Haklarına Kesinti! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Pırlanta KDV’sizken, Tasarruf Adı Altında Memur Haklarına Kesinti!


 

17 Mayıs 2024 tarihli ve 32549 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tasarruf Tedbirleriyle İlgili 2024/7 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinin bazı hükümlerinin kamu emekçilerini temel haklarından yoksun bırakmaktadır. Servis, lojman, sosyal tesis, giyim yardımı ve fazla mesai ücretleri hususlarını kısıtlayan maddelerin geri çekilmesi elzemdir.

 

Ekonomik Veriler ve Memur Alımları

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye ekonomisi 2018-2023 yılları arasında ortalama %4,5 oranında büyüdü. Aynı dönemde Türkiye nüfusu 82 milyondan 85,4 milyona yükseldi. Ancak, 3 yıl boyunca sadece emekli olan memur kadar yeni memur alımı yapılacak olması, kamu hizmeti sunum kalitesinin düşmesine ve mevcut çalışanların iş yükünün artmasına yol açacaktır.

 

Vergi Muafiyeti ve Tasarruf Tedbirleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kıymetli taşlardan alınan KDV’yi sıfırlarken, memurların fazla mesai ücretlerinden ve servis imkanlarından kesinti yapmayı planlamaktadır. Bu durum, memurların ekonomik yükünü daha da artırmaktadır. Vergi borcu silinen büyük şirketlerin yanında, memurların temel haklarından yapılan kesintiler kabul edilemez.

 

Nöbet ve Fazla Mesai Ücretleri

“Zorunlu haller dışında nöbet ücreti ve fazla mesai ücreti alacak şekilde çalıştırılmayacaktır.” hükmünün uygulanmasının takipçisi olacağız. Bu madde, memurlar için angarya çalışma yükünü artırarak, yoğun iş temposunda daha da zorlanmalarına neden olacaktır.

 

Sosyal Tesisler ve Lojmanlar

“Yeni lojman, memur evi, kamp, kreş, eğitim ve dinlenme tesisleri yapılmayacaktır.” hükmü Anayasaya ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa aykırıdır. Kamu çalışanlarının sosyal ihtiyaçlarını karşılayan tesislerden yoksun bırakılması kabul edilemez. Ayrıca, lojman kiralarının rayiç bedeller dikkate alınarak yeniden belirlenmesi, zaten kısıtlı olan lojman imkanlarından faydalanan memurlar için ek bir yük getirecektir.

 

Personel Servis Hizmetleri

“Toplu taşıma olan yerlerde personel servisi hizmeti sonlandırılacak, yüzde 70’in altında katılım olan hatlarda servis sunumu yapılmayacaktır.” hükmü, büyükşehirlerde yaşayan memurların ulaşım sorunlarını daha da artıracaktır. Memurların yoksulluk sınırının altında maaş aldıkları göz önüne alındığında, servis imkanlarının kaldırılması büyük bir mağduriyet yaratacaktır.

 

 

Giyim Yardımı

Giyim yardımlarının nakdi yerine ayni olarak verilmesi, memurların zararınadır. İdarelerin düşük kaliteli ürün alımı ya da ihalelere katılım sorunu yaşayacağı belirtilmektedir. Bu durum, giyim yardımı miktarlarının düşmesine ve memurların daha da zor duruma düşmesine neden olacaktır.

 

Atamalar ve Maaş Artışları

657 sayılı Kanunun 68. maddesinin (B) bendine göre yapılacak atamaların sadece yönetici kadroları ile sınırlı tutulması, kamu emekçilerini mağdur edecektir. Hak ettiği üst kadroya atanarak maaş artışı hedefleyen çalışanlar, bu düzenleme nedeniyle mağdur olacaktır.

 

Serdar Gündüz

Liyakat-Sen Genel Sekreteri

Serdar GÜNDÜZserdargunduz81@gmail.com
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


nginx